0
1
σχόλια
463
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Τι τα θες, η Άνοιξη προκαλεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο ότι η σεροτονίνη (και η φλουοξετίνη)

ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΜΑΓΙΟΓΛΟΥ
21 Μαρτίου 2024
ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΝΑ ΝΤΥΘΕΙΣ ΠΙΑ. Το πρωί κρυώνω και ντύνομαι ζεστά και το μεσημέρι που επιστρέφω σκάω. Να φοράς layers -(να ξεφλουδίζεσαι μετά εύκολα σαν το κρεμμύδι)- με συμβουλεύουν. Δεν το έμαθα ποτέ αυτό το σύστημα. Χθες το πρόσωπό μου έμοιαζε με ερυθρόδερμου. Ξεχνάω και να φορέσω αντηλιακή προσώπου. Δε πήρα καινούργια, έχω την περσινή. Αλλά δε θυμάμαι αν την είχα από πρόπερσι. Λες να έληξε; Κι αν δεν έληξε σίγουρα η προστασία της αρκεί για να προστατέψει μόνο την ίδια. Καμία άλλη μούρη.

ΘΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΟΝΟΛΟΓΟΥΝ ΟΛΟΙ. Την Άνοιξη φουντώνουν οι αλλεργίες. Την αρπάζεις πιο εύκολα γιατί ξεθαρρεύεις. Σε πιάνουν πονοκέφαλοι, ανοιξιάτικη κόπωση και εποχική μελαγχολία.

ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΑΡΑΓΜΕΝΑ Ή ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΣΑΙ. Είναι που μεγάλωσε και η μέρα τόσο πολύ, που δεν ξέρεις τι να την κάνεις. Δε συνήθισες ακόμη το τόσο φως στις οκτώ το βράδυ και ανάβεις φώτα από νωρίς. Κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή σου και περιμένεις να περάσει η μέρα-νύχτα. Πίνεις ζεστό καφέ και τσάι και σου ξενίζει να βάλεις νερό στο ψυγείο, εκτός κι να είσαι από κείνους που χειμώνα- καλοκαίρι πίνουν παγάκια.

ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΕ Η ΜΕΡΑ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ. Και δε ξέρεις τι να την κάνεις. Και το φως αρχίζει και σκληραίνει τα μεσημέρια. Και τα βράδια στην απόλυτη ησυχία η καρδιά σου χτυπά δυνατά και οι σκέψεις βουίζουν και δεν ηρεμείς.

ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΕ Η ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑ και το σώμα δε μπορείς να το αγνοήσεις, να του κλείσεις το στόμα, όσο κι αν προσπαθήσεις. Γιατί το σώμα λέει πάντα την αλήθεια. Είναι που η φύση εκρήγνυται και η θάλασσα θα αρχίσει να ζεσταίνεται και το δικό σου το ρευστό ανεβάζει θερμοκρασίες επικίνδυνες. Είναι που σαν κομμένο πορτοκάλι ζουμερό επιθυμείς την χαμένη μισή πορτοκαλόκουπα. Να στύψεις τη στιγμή, μια ανοιξιάτικη νύχτα, τη ζωή, να πλημμυρίσει η πλάση χυμούς κι άρωμα. Είναι που αν είσαι μακριά θέλεις το κοντά για δεν αντέχεις άλλο. Αν είσαι έρημος θέλεις να ξεδιψάσεις, να οργωθείς. Αν είσαι μαζί θέλεις να ανθίσεις πάλι, να ομορφύνεις, να πετάξεις.

ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΕ Η ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΦΤΑΙΕΙ ΜΑΛΛΟΝ Ο ΚΑΙΡΟΣ Ο ΑΝΟΙΧΤΟΣ, Ο ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΣ. Και ξυπνάει η επιθυμία στο σώμα για ένα άλλο σώμα. Σκόρπιο το μυαλό να κοπιάζει να εκτελέσει τα μικρά, στρατιωτικά καθημερινά του. Σε ξεβολεύει από την ασφαλή, χειμωνιάτικη ρουτίνα σου. Θα ανοίξεις τα παράθυρα, θέλεις δε θέλεις. Θα φανούν οι ώμοι σου και τα γυμνά σου πόδια. Θα μισοκλείσεις τα μάτια στην πρώτη πρωινή ηλιαχτίδα. Θα κάτσεις κατάχαμα. Θα χαμογελάσεις. Θα ξεχαστείς και θα ξεχάσεις. Θα σκάσει η επιθυμία σου σα μπουμπούκι. Είναι που μεγάλωσε η μέρα και δε ξέρεις τι να την κάνεις…


Φλουοξετίνη: Εκλεκτικός ανταγωνιστής της επαναπρόσληψης σεροτονίνης ή SSRI. Ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη θεραπεία της κατάθλιψης.
 
εμφάνιση σχολίων