0
1
σχόλια
620
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
To Vouliwatch και 16 ομάδες δικαιωμάτων καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση
 
DOCTV.GR
9 Φεβρουαρίου 2024
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει άμεση δράση για να αντιμετωπίσει την επιδείνωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα και τον αντίκτυπό της στα θεμελιώδη δικαιώματα, αναφέρουμε σήμερα σε επιστολή μας προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, 17 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου, ανάμεσά τους και το Vouliwatch.Οι απειλές για το Κράτος Δικαίου περιλαμβάνουν ένα συνεχιζόμενο μεγάλο σκάνδαλο παρακολούθησης που φέρεται να εμπλέκει την κυβέρνηση σε στοχευμένες υποκλοπές συσκευών δημοσιογράφων, κυβερνητικές παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης, καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων και ακτιβιστών και ένα συνολικά ανασφαλές περιβάλλον εργασίας για τους δημοσιογράφους.

Δύο ανεξιχνίαστες δολοφονίες δημοσιογράφων μέσα σε 10 χρόνια υπογραμμίζουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Επιπλέον, υπό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οι αρχές χρησιμοποίησαν το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης για να απειλήσουν ομάδες της κοινωνίας των πολιτών (ΚτΠ) και ακτιβιστές. Οι απαιτήσεις εγγραφής για τις μη κυβερνητικές ομάδες που εργάζονται για τη μετανάστευση και το άσυλο έχουν επιβάλει αδικαιολόγητο βάρος σε αυτές.

Η Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει άμεση δράση για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού από τις ελληνικές αρχές για τη στοχοποίηση δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών της αντιπολίτευσης. Οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει μέτρα για τη μείωση της διαφάνειας και του ελέγχου, καθώς και για τον περιορισμό της πρόσβασης των θυμάτων παρακολούθησης σε ένδικα μέσα, επιδεινώνοντας το γεγονός ότι μέχρι σήμερα τα ένδικα μέσα ήταν αναποτελεσματικά, ανέφεραν οι ομάδες.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουμε επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των ετών, μεταξύ άλλων στις πρόσφατες υποβολές των ενδιαφερομένων μερών για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου του 2024.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ελλάδα κατέλαβε την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) για το 2023.

Στην επιστολή, οι ομάδες υπογραμμίζουμε το συνεχιζόμενο μεγάλο σκάνδαλο κατασκοπευτικού λογισμικού και τα επακόλουθά του. Η κρατική παρακολούθηση των δημοσιογράφων εγείρει επείγουσες ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ελευθερία της έκφρασης και επηρεάζει την ικανότητα των μέσων ενημέρωσης να θέτουν τις αρχές προ των ευθυνών τους. Παρεμβαίνει στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και παραβιάζει το απόρρητο των δημοσιογραφικών πηγών, το οποίο προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Η εν λόγω παρακολούθηση έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα για τη δημοσιογραφία και το ρόλο της σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Παρά τις προειδοποιήσεις αυτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέτυχε να λάβει ουσιαστικά μέτρα για να θέσει την ελληνική κυβέρνηση προ των ευθυνών της για την παραβίαση των υποχρεώσεών της όσον αφορά το Κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα που απορρέουν από το δίκαιο της ΕΕ. Η Επιτροπή, μεταξύ άλλων στην έκθεσή της για το Κράτος Δικαίου 2023, έχει εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση των δημοσιογράφων και της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά ούτε η έκθεση ούτε οι σχετικές δηλώσεις της Επιτροπής για την Ελλάδα αντικατοπτρίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, ανέφεραν οι ομάδες.

Η Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει επειγόντως δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα και να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές αρχές συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις της χώρας βάσει του δικαίου της ΕΕ, ανέφεραν οι ομάδες. Η Επιτροπή θα πρέπει να διερευνήσει διεξοδικά και δημόσια τις ανησυχίες που εκφράζουμε ως Κοινωνία των Πολιτών και να παράσχει σαφείς και μετρήσιμες συστάσεις στις ελληνικές αρχές. 

Τέλος, θα πρέπει επίσης να αξιολογήσει κατά πόσον οι παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων από την Ελλάδα δικαιολογούν την αναστολή των κονδυλίων της ΕΕ.

-Vouliwatch


Διαβάστε επίσης: 
Τέμπη: Ένα χρόνο μετά τα τρένα κυκλοφορούν στα τυφλά
«Πάρτι με απευθείας αναθέσεις στα Μουσεία»
Αθήνα, το μελλοντικό καζίνο της Ευρώπης
εμφάνιση σχολίων