0
1
σχόλια
476
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Ας μη χάσουμε ποτέ την ελπίδα μας
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
5 Φεβρουαρίου 2024
Όπου κι αν βρίσκεσαι στη ζωή, όποια και αν είναι η ψυχική σου διάθεση, τόλμησε να ερωτευτείς και ν’ αφεθείς στην αγάπη! Όταν η αγάπη γίνεται το βασίλειο της ύπαρξής σου, παραμένεις αγαπημένος στη ζωή και στον θάνατο.

Οι λέξεις δεν είναι παρά ένα προκάλυμμα· η πραγματική ελκτική δύναμη ανάμεσα στους ανθρώπους είναι αυτό που κρύβεται στις καρδιές τους.

Κουβαλάς ένα φανάρι και σκέφτεσαι ανόητα: «Μ’ αυτό το φως θα δω καλύτερα τον ήλιο». Τι να το κάνεις, όμως, το φανάρι όταν ο ήλιος ήδη αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο;

Ας μη χάσουμε ποτέ την ελπίδα μας για την Αλήθεια! Η ελπίδα είναι η μόνη σου ασφάλεια στο μονοπάτι που διαλέγεις· κι ακόμη κι αν αποφασίσεις διόλου να μη βαδίσεις στο μονοπάτι εκείνο, είθε ποτέ να μην εγκαταλείψεις την ελπίδα σου.

Διαμαρτύρεσαι αδιάκοπα, νιώθοντας ενοχές για κάτι που έκανες λάθος. Γιατί δεν εξιλεώνεσαι κάνοντας τώρα το σωστό; Τα σφαλμάτά σου μπορεί ποτέ το Θείο να μην αγγίξουν· εσένα μόνο βλάπτουν. Όταν, με τον καιρό, αποκαταστήσεις την τιμή σου, οι άδικές σου πράξεις σταδιακά θα σβηστούν από τη μνήμη.

Μα τι ντροπή να φτάνεις τελικά σε ανοιχτή θάλασσα, αλλά να συμβιβάζεσαι με μια ταπεινή κανάτα νερό!

Η ουσία του ανθρώπου είναι ο αστρολάβος του Θεού. Όταν ο άνθρωπος έχει ευλογηθεί με θεία γνώση, ο Θεός μπορεί να κοιτάξει στον αστρολάβο και να δει σε κάθε στιγμή καθρεφτισμένη την ομορφιά Του. Έτσι, όταν γνωρίζουμε στ’ αλήθεια τον εαυτό μας, γνωρίζουμε το Θείο!

Γιατί να πρέπει να μιλάω φωναχτά με κάποιον που δε χρειαζόμαστε λέξεις για να επικοινωνήσουμε;

Όλο τον κόσμο έψαξες, δεν ήταν, όμως, για να βρεις την Αλήθεια! Τώρα, λοιπόν, πρέπει να ξεκινήσεις πάλι απ’ την αρχή και ν’ ανακαλύψεις τον κόσμο ξανά.

Έχω ευαίσθητη καρδιά· δεν αντέχω να στενοχωρήσω τους καλεσμένους μου. Φοβούμενος ότι μπορεί να βαρεθούν, τους απαγγέλλω ποίηση·ειδάλλως, τι δουλειά έχω εγώ με την ποίηση;Μα τον Θεό, την απεχθάνομαι!

 
Τζελαλεντίν Ρουμί. Το μικρό βιβλίο της σοφίας του. εκδ. Πατάκη.  Ο Τζελαλεντίν Ρουμί (30 Σεπτεμβρίου 1207 - 17 Δεκεμβρίου 1273), γνωστός κυρίως ως Ρουμί, ήταν Πέρσης ποιητής, νομικός, ουλεμάς, θεολόγος και μυστικιστής των Σούφι.  Το κύριο έργο του: «Μασνάβι». Μια συλλογή στίχων στα Περσικά που θεωρείται το απόσταγμα της σοφίας των Σούφι και ένα από τα σημαντικότερα έργα της μυστικιστικής ποίησης. «Αλ Ρουμί» σημαίνει «ο Ρωμιός», αλλά δεν είχε σχέση με την Ελλάδα. Το όνομα οφείλεται στην καταγωγή του από το σουλτανάτο του Ρουμ των Σελτζούκων Τούρκων στη Μικρά Ασία. Η επιρροή του Ρουμί ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και διαιρέσεις: Ιρανοί, Τατζίκοι, Τούρκοι, Καππαδόκες, Παστούν, άλλοι μουσουλμάνοι της Κεντρικής Ασίας και οι μουσουλμάνοι της Νότιας Ασίας έχουν εκτιμήσει ιδιαίτερα την πνευματική κληρονομικά του κατά τους τελευταίους επτά αιώνες. Τα σπουδαιότερα έργα του είναι το «Ντιβάν», συλλογή λυρικών ποιημάτων και το «Μεσνεβί» (δίστιχα) που περιέχει 40.000 δίστιχα σε ηθικά και ασκητικά θέματα, μέσα από μυστικισμό και αλληγορίες.


Διαβάστε επίσης:
«Γεννηθήκαμε με φτερά. Γιατί προτιμούμε να σερνόμαστε;»
Ράιχ: Ελεύθεροι και ανεξάρτητοι
«Όλοι εσείς»


 
εμφάνιση σχολίων