0
1
σχόλια
357
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Αγωνίζεσαι για την εξασφάλιση και την, όσο το δυνατό, μεγαλύτερη ελευθερία της ανθρώπινης ζωής;» -Βίλχεμ Ράιχ
 
DOCTV.GR | PHOTO: UNSPLASH
24 Απριλίου 2024
«Οι κοινωνικοί αγώνες διεξάγονται σήμερα, για να το ανάγουμε στην πιο απλουστευμένη μορφή του, ανάμεσα στα συμφέροντα εξασφάλισης και επιδοκιμασίας της ζωής και στα συμφέρονται του αφανισμού και της καταπίεσης της ζωής.

Το βασικό πρόβλημα της κοινωνικής συνείδησης δεν περιορίζεται σήμερα απλά στο ερώτημα "είσαι πλούσιος ή φτωχός;" αλλά στο ερώτημα, είσαι υπέρ και αγωνίζεσαι για την εξασφάλιση και την, όσο το δυνατό, μεγαλύτερη ελευθερία της ανθρώπινης ζωής;

Κάνεις στην πράξη ότι περνάει από το χέρι σου, για να γίνουν τα εκατομμύρια των εργαζoμένων ανεξάρτητοι στη σκέψη, στη δράση και στον τρόπο της ζωής ώστε η ολοκληρωτική αυτορρύθμιση της κοινωνικής ζωής τους να γίνει αυτονόητος κανόνας, σε όχι πολύ μακρινή εποχή;»
 

Σημασία έχει η ανθρώπινη κοινωνία κι όχι το Κράτος  

«Στην εποχή μας, η κοινωνική εξέλιξη βαδίζει, παντού, προς σχηματισμό μιας κοινότητας όλων των κατοίκων της γης, προς ένα διεθνισμό, δίχως αν και άλλα. Η πολιτικάντικη μορφή διακυβέρνησης των λαών πρέπει ν' αντικατασταθεί από τη φυσικοεπιστημονική διεύθυνση των κοινωνικών διαδικασιών. Σημασία έχει η ανθρώπινη κοινωνία κι όχι το Κράτος. Σημασία έχει η αλήθεια κι όχι η τακτική.

Η φυσική επιστήμη βρίσκεται μπροστά στο μεγαλύτερο καθήκον της και να αναλάβει επιτέλους κι οριστικά την ευθύνη για την από εδώ και πέρα μοίρα αυτού του καταβασανισμένου ανθρώπινου γένους. Η πολιτική, σαν απλή πολιτική τέχνη, έχει πια ξεπεραστεί, οριστικά και αμετάκλητα. Οι φυσικοί επιστήμονες θα κληθούν, είτε το θέλουν είτε όχι, να κατευθύνουν τι διαδικασίες της κοινωνικής ζωής, και οι πολιτικοί να μάθουν, με το καλό ή με το κακό, να κάνουν κάποια ωφέλιμη δουλειά».


Απόσπασμα από τον πρόλογο της 3ης έκδοσης του βιβλίου του Βίλχεμ Ράιχ, Η Σεξουαλική Επανάσταση, μτφ. Σταύρος Καμπουρίδης. εκδ. Ράππα. Ο Βίλχελμ Ράιχ (24 Μαρτίου 1897 - 3 Νοεμβρίου 1957) ήταν Αυστριακός ψυχαναλυτής, μέλος της δεύτερης γενιάς ψυχαναλυτών μετά τον Σίγκμουντ Φρόυντ και μία από τις πιο ριζοσπαστικές προσωπικότητες στην ιστορία της ψυχιατρικής. Υπήρξε ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους διανοητές της σύγχρονης εποχής. Έγινε γνωστός κυρίως μέσα από τα βιβλία, Η Μαζική Ψυχολογία του Φασισμού, Η Ανάλυση του Χαρακτήρα, Άκου Ανθρωπάκο.


Διαβάστε επίσης:
Ράιχ: Περί φασισμού
Ράιχ: Σεξουαλική Καταπίεση
Ράιχ: Δεν μπορείς να δεις, ανθρωπάκο
Ράιχ: Η μαζική ψυχολογία του φασισμού
εμφάνιση σχολίων