0
4
σχόλια
763
λέξεις
CULTURE
Από την Άννα Χαρίτου
 
DOCTV.GR 
26 Ιανουαρίου 2024
Stegi.radio Τakeover, Στέγη, 02- 03 Φεβρουαρίου 2024. Το Stegi radio κάνει κατάληψη στη Στέγη για τρεις μέρες που σημαίνει ότι θα ζήσουμε την Κεντρική Σκηνή χωρίς καθίσματα, ότι θα αράξουμε σε φουαγέ χωρίς λευκά μάρμαρα, ότι θα χαθούμε σε πολύχρωμα chill-out rooms. Και ότι θα ακούσουμε 30 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, «Μια τριήμερη εκστατική γιορτή, ανακαλύπτοντας ένα πλήθος δράσεων που αψηφούν τα είδη», από ambient μέχρι folk, από techno μέχρι hip hop, βλέπε Plaid, Helena Hauff,  Alessandro Cortini, Nalyssa Green, Selofan, Παιδί Τραύμα.

Τα παραδοξιακά, Λένα Πλάτωνος & Stergios T, Στέγη, 01-02 Μαρτίου 2024: Όχι παραδοσιακά, αλλά «παραδοξιακά». Η Λένα Πλάτωνος, μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής, επιστρέφει με το νέο μουσικό εγχείρημά της, που συνδυάζει τη μουσική παράδοση με τον σύγχρονο ηλεκτρονικό ήχο. Πάνω από είκοσι τραγούδια από όλα τα μήκη της χώρας θα ακουστούν για πρώτη φορά με έναν τρόπο «παραδοξιακό». Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης θα βρίσκονται τρεις ερμηνευτές, τέσσερις σολίστ παραδοσιακών οργάνων και η Λένα Πλάτωνος με τον Stergio T.

Η Patti Smith και οι Soundwalk Collective, Στέγη, 13-14 Μαρτίου 2024: Η θρυλική ποιήτρια Patti Smith έρχεται στη Στέγη για να συμμετάσχει στα ηχοτοπία του Correspondences, ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους. Το εξελισσόμενο πρότζεκτ έχει ήδη διανύσει 10 χρόνια, σε μια πληθώρα γεωγραφιών και του φυσικού τους περιβάλλοντος,  με ηχητικά χνάρια που άφησαν εκεί ποιητές, κινηματογραφιστές και επαναστάτες, καθώς και τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Η Soundwalk Collective έχει καλλιεργήσει δημιουργικές συνεργασίες, μεταξύ άλλων, με τον Jean-Luc Godard, την Nan Goldin, την Charlotte Gainsbourg…

Cosmos: Tangerine Dream, Ίδρυμα Νιάρχος, 11 Μαρτίου 2024: Η δουλειά των Tangerine Dream σε μεγάλο βαθμό ήταν παράλληλη με αυτή των Kraftwerk, και πιθανότατα επηρέασαν ο ένας τον άλλον. Ωστόσο, μπορούν να επαίρονται ότι συνέθεσαν ambient μουσική πολύ πριν τον Brian Eno, ήταν μια από τις κύριες επιρροές του Giorgio Moroder, ενώ η επίδρασή τους στη new age, την trance και την EDM μουσική παραμένει ανυπολόγιστη. Ο Quaeschning θα συνοδεύεται από τη βιολίστρια Hoshiko Yamane και τον πιανίστα και οργανίστα Paul Frick, παρουσιάζοντας τόσο το τελευταίο τους άλμπουμ με τίτλο Raum, όσο και κομμάτια από την δισκογραφία τους που ξεπερνάει τις 100 κυκλοφορίες.

Andy Stott live & Demdike Stare live, St Paul`s Sessions 4, Ωδείο Αθηνών, 9 Μαρτίου 2024: Ο Andy Stott έχει προχωρήσει από τη δημιουργία υψηλής ποιότητας dub techno στην εξερεύνηση μοναδικών και πιο περιπετειωδών τεχνών ενσωματώνοντας σκληροπυρηνική techno, post-punk και dream pop - μεταξύ άλλων εμπνεύσεων - που έχουν προκαλέσει συναισθήματα που κυμαίνονται από τρόμο μέχρι χαρά. Από το οριστικό Luxury Problems (2012) έως το Never the Right Time (2021), τα άλμπουμ του συνδυάζουν τα ατμοσφαιρικά φωνητικά της Alison Skidmore με την σκοτεινή electronica. Επιστροφή μαζί με τους Demdike Stare στα St Paul`s Sessions 4. Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος Ωδείο Αθηνών.

Janus Rasmussen (Kiasmos) in Athens, Arch, 3 Φεβρουαρίου 2024: Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μουσικής σκηνής του Reykjavik, & μέλος του αγαπημένου minimal, experimental techno ντουέτου Kiasmos με τον Olafur Arnolds, ο Janus Rasmussen έρχεται στην Αθήνα για να μας παρουσιάσει τον γεμάτο σκοτεινές ηχητικές αποχρώσεις και mid-tempo ρυθμούς. Στο lineup η ανερχόμενη dj & παραγωγός Natascha Polké, ο αγαπημένος παραγωγός του ελληνικού κοινού Fading Soul  και ο dj Jay Jay. Ο Janus Rasmussen θα βρεθεί στο Arch Club λίγο μετά την κυκλοφορία του Wirbel Ep που κυκλοφόρησε σε συνεργασία με τον δεξιοτέχνη των μπαρόκ εγχόρδων έγχορδων,

Paul Kalkbrenner, Γήπεδο Tae Kwon Do, 3 Φεβρουαρίου 2024: Το Primer  παρουσιάζει τον Paul Kalkbrenner. Ο Βερολινέζος super star της techno σκηνής, έρχεται στην Αθήνα με μια καριέρα που διαρκεί πάνω από δύο δεκαετίες, και ένα κατάλογο που περιλαμβάνει πλέον 8 άλμπουμ, πάνω από 137 κομμάτια και αμέτρητα remixes. Ο Paul Kalkbrenner έχει εδραιωθεί ως πρωτοπόρος στη βιομηχανία της ηλεκτρονικής μουσικής. Είναι ο πρώτος techno artist που έπαιξε στην κεντρική σκηνή της Tomorrowland.

Microcosmos: MOb, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 11 Φεβρουαρίου 2024: Ένα τρίο από Έλληνες μουσικούς που έχει εντυπωσιάσει, διεθνώς. Οι συνθέσεις τους ισορροπούν αντλούν υλικό από ποικίλες στιλιστικές πηγές όπως η electronic jazz, το krautrock, το post-punk και άλλα μουσικά ιδιώματα, διαθέτοντας παράλληλα μια αφήγηση που θυμίζει κινηματογραφική μουσική. Το γεγονός του ότι δεν ανήκουν σε ένα αυστηρό τζαζ πλαίσιο, διευρύνει την αποδοχή τους από ένα ετερόκλητο κοινό. Το ντεμπούτο άλμπουμ των MOb έχει κερδίσει ήδη περίοπτη θέση στις playlists του BBC Radio 1 – συμπεριλαμβανομένων  και αυτών του θρυλικού DJ Gilles Peterson – ενώ αυτό που εντυπωσίασε ιδιαίτερα το διεθνές ακροατήριο ήταν το πώς το αθηναϊκό αυτό τρίο βγάζει έναν τόσο πλούσιο ορχηστρικό ήχο που συνδυάζει με την έξαψη της dance μουσικής.