0
1
σχόλια
988
λέξεις
CULTURE
DOCTV.GR
14 Ιανουαρίου 2024
Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση ξεκινούν το 2024 με επτά νέες προτάσεις για όλες και όλους. Υπόσχονται περισσότερα ταξίδια στον χρόνο και την ιστορία με live virtual tours στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, πιο βαθιά σχέση με τον κόσμο των βιβλίων μέσα από σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές τέχνες της βιβλιοδεσίας και της χαρακτικής, αλλά και ένα επαναστατικό διαδραστικό πρόγραμμα που ζωντανεύει τη Χάρτα του Ρήγα και τα μυστικά της. Την ίδια στιγμή, οι Οργανούληδες συνεχίζουν να μπαίνουν στις τάξεις του Δημοτικού μαθαίνοντας στα παιδιά να αγαπούν το σώμα τους και το πώς η δωρεά οργάνων αλλάζει τον κόσμο.

Γνωρίζοντας την ιστορία της Τυπογραφίας στο εργαστήριο του «τελευταίου Γουτεμβέργιου», 14 Ιανουαρίου - 31 Μαΐου 2024:  Πάρτε μέρος σε ένα εργαστήριο-χρονοκάψουλα. Ταξιδέψτε σε μια εποχή όπου τα βιβλία δεν ήταν διαθέσιμα για όλους και γνωρίστε τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο, που έκανε μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του κόσμου: επινόησε τη μηχανική εκτύπωση, δηλαδή τον τρόπο να τυπώνουμε σε χαρτί εύκολα και γρήγορα. Εδώ, όμως, η ιστορία της τυπογραφίας δεν σταματά στο παρελθόν. Γνωρίστε και πειραματιστείτε με τρισδιάστατους εκτυπωτές, μηχανήματα κοπής λέιζερ και ψηφιακούς εκτυπωτές. Απευθύνεται σε: Μαθήτριες και μαθητές Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού και Γυμνασίου

Η ιστορία της Χαρακτικής τέχνης: Από τα πρωτογράμματα στην Pop Art. 14 Ιανουαρίου - 31 Μαΐου 2024: Σπάνια βιβλία σάς περιμένουν στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη να τα ξεφυλλίσετε και πρωτογράμματα, τυπογραφικά σήματα, επίτιτλα και κοσμήματα που στολίζουν τις σελίδες τους, σας προσκαλούν να τα θαυμάσετε. Αλλά δεν σταματάμε εδώ. Με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, η τέχνη της χαρακτικής εξελίσσεται κι εσείς θα βιώσετε σε λίγες ώρες όλη την πορεία της. Βγάλτε τον καλλιτέχνη από μέσα σας, πιάστε μαχαίρι, σκαρπέλο και γούζες και χαράξτε το δικό σας μοναδικό έργο. Απευθύνεται σε: Μαθήτριες και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Ζωντανεύοντας την Ιστορία της Βιβλιοδεσίας μέσα από εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας. 14 Ιανουαρίου - 31 Μαΐου 2024: Νομίζετε ότι τα βιβλία κρύβουν μυστικά μόνο μέσα τους; Στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, η ιστορία και η τέχνη της βιβλιοδεσίας ξεκινούν με έμπνευση από τους Ηπειρώτες τυπογράφους της διασποράς. Δικέφαλοι αετοί, γοργόνες με δυο ουρές και άγριες μέλισσες ζωντανεύουν μέσα στο κινητό σας ή το tablet σας με τη χρήση εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Απελευθερώστε τη φαντασία σας με τα τυπογραφικά σήματα σε ένα καλλιτεχνικό, διαδραστικό εργαστήριο, όπου η ιστορία εξελίσσεται μπροστά στην οθόνη σας. Απευθύνεται σε: Μαθήτριες και μαθητές ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Διασώζοντας τη χάρτινη πολιτιστική κληρονομιά αιώνων σήμερα. 14 Ιανουαρίου - 31 Μαΐου 2024:  Βιβλία, αρχειακό υλικό και άλλα πολιτιστικά τεκμήρια απειλούνται από την περιβαλλοντική κρίση και τις φυσικές καταστροφές. Τι θα κάνετε γι’ αυτό; Σε αυτό το πρωτότυπο εργαστήριο, θα μάθετε χρήσιμες πρακτικές προφύλαξης, διάσωσης και συντήρησης της –χάρτινης και μη– πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τα μάτια ενός συντηρητή έργων τέχνης. Ετοιμαστείτε να καταστρώσετε το δικό σας σχέδιο για την προφύλαξη των ανθρώπων, των κτιρίων και των συλλογών αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο σε μια προσομοίωση έκτακτου περιστατικού καταστροφής, χρησιμοποιώντας εργαλεία που μπορούμε να βρούμε στην καθημερινότητά μας. Απευθύνεται σε: Μαθήτριες και μαθητές Γυμνασίου.

Ζωντανές διαδικτυακές περιηγήσεις στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη 2023-24. 14 Ιανουαρίου - 31 Μαΐου 2024: Συνδεθείτε με την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη και ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο. Σε λιγότερο από μία ώρα, θα «συναντηθείτε» με ιστορίες και σπάνιους θησαυρούς από την αρχή της τυπογραφίας στα χρόνια του Γουτεμβέργιου, την Επανάσταση του 1821, τα σύμβολα και τα μυστικά της «Χάρτας του Ρήγα», αλλά και ιστορίες καθημερινότητας γραμμένες από Ευρωπαίους ταξιδιώτες που έζησαν για λίγο στην Ελλάδα στα χρόνια εκείνα που διαβάζουμε στα βιβλία της Ιστορίας. Σε αυτό το live virtual tour θα έχετε οδηγό σας την Υπεύθυνη της Ωνασείου Βιβλιοθήκης να σας προτείνει νέους δρόμους και τρόπους ανακάλυψης απροσδόκητων πληροφοριών, γνώσεων και ανέκδοτων ιστοριών. Ρωτήστε, συζητήστε και αφεθείτε σε έναν κόσμο βιβλίων, εκθεμάτων και ιστορίας, που θα σας κάνει να αγαπήσετε τις βιβλιοθήκες και να ξανασκεφτείτε τη σχέση σας με το βιβλίο. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται διαδικτυακά μέσω ψηφιακής πλατφόρμας (σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση). Απευθύνεται σε: Μαθήτριες και μαθητές Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Η δράση υλοποιείται στα ελληνικά και στα αγγλικά. Υπάρχει η δυνατότητα παροχής διερμηνείας στη νοηματική γλώσσα κατόπιν συνεννόησης.

Ζωγραφήγηση: Ταξιδεύοντας με τα σύμβολα και τους μύθους της «Χάρτας του Ρήγα». 14 Ιανουαρίου - 31 Μαΐου 2024: Η «Χάρτα του Ρήγα» συνεχίζει για τέταρτη χρονιά να προσκαλεί μαθήτριες και μαθητές σε ένα επαναστατικό, διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό παιχνίδι γεμάτο γρίφους, ιστορίες, ζωγραφική και σύμβολα. Ζήστε για λίγο, με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας (AR), μέσα στον κόσμο ενός σπάνιου χάρτη και ταξιδέψτε στην ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης. Δεχτείτε την πρόκληση της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και αποκρυπτογραφήστε τα μηνύματα του Ρήγα Βελεστινλή που προετοίμασαν τους υπόδουλους Έλληνες για την Επανάσταση του 1821. Απευθύνεται σε: Μαθήτριες και μαθητές Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού

Οι Οργανούληδες πάνε Δημοτικό Σχολείο. 25 Οκτωβρίου 2023 - 15 Μαΐου 2024: Με τα πιο απλά λόγια και με τους χαρακτήρες των «Οργανούληδων», τα παιδιά του Δημοτικού μαθαίνουν το σώμα τους, αλλά και τον τρόπο που η δωρεά οργάνων αλλάζει τον κόσμο. Ποια είναι τα βασικά όργανα στο ανθρώπινο σώμα; Και ποια η λειτουργία τους; Πώς τα φροντίζουμε; Πώς ένας γιατρός μπορεί να αντικαταστήσει ένα όργανο, όταν αυτό δεν λειτουργεί σωστά; Αυτές οι δύσκολες ερωτήσεις γίνονται συναρπαστικές ιστορίες μέσα από τους χαρακτήρες των «Οργανούληδων», που σχεδιάστηκαν ειδικά για παιδιά και μπορούμε να τους συναντήσουμε στο εκπαιδευτικό υλικό που συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις και τις παρεμβάσεις των προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας για το σχολικό έτος 2023-24 (ΙΘ Θεματικός άξονας). Απευθύνεται σε: Μαθήτριες και μαθητές Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού.

Onassis Fab Library: Το βιβλίο στον χρόνο. Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη με χιλιάδες σπάνιες εκδόσεις και τεκμήρια γίνεται ένα σύγχρονο lab, όπου μέσα από τέσσερα διαδραστικά εργαστήρια μαθητές και μαθήτριες θα γνωρίσουν τα μυστικά και την ιστορία της τέχνης του βιβλίου. Νέες τεχνολογίες, παραδοσιακές τέχνες, καλλιτέχνες και επιστήμονες αλλάζουν τα δεδομένα γύρω από τη βιβλιοθήκη και το βιβλίο και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για νέες εμπειρίες.


Διαβάστε επίσης: 
Οι Οργανούληδες μοιράζονται 5 Σούπερ Μυστικά για γερά παιδιά
Το Αρχείο του Καβάφη στην Αθήνα είναι ανοιχτό για όλους
9 sos μουσικές στάσεις για την αρχή του 2024
εμφάνιση σχολίων