0
1
σχόλια
499
λέξεις
CULTURE
«Σπύρος Α. Ευαγγελάτος»: Μια έκδοση για την μεγάλο σκηνοθέτη του  θεάτρου, επιμελημένη από τον στενό του συνεργάτη και καρδιακό φίλο Γιώργο Πάτσα, όσο ήταν και οι δύο εν ζωή, κυκλοφορεί τώρα από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
DOCTV.GR
18 Ιανουαρίου 2024
«Δεν είναι μόνο τεράστια η χαρά γιατί αποτυπώνεται πλέον για πρώτη φορά σε μία έκδοση το ευρύτατο σκηνοθετικό έργο του Σπύρου Ευαγγελάτου και παράλληλα η εύφορη διαδρομή του Αμφι-Θέατρο Σπύρου Α. Ευαγγελάτου Είναι και μεγάλη η συγκίνηση, γιατί η έκδοση αυτή σχεδιάστηκε ενώ βρίσκονταν στη ζωή τόσο ο ίδιος, όσο και ο στενός συνεργάτης και επιστήθιος φίλος του ο σκηνογράφος Γιώργος Πάτσας, η καλλιτεχνική συμβολή του οποίου υπήρξε καθοριστική. Τώρα λοιπόν εκπληρώνεται από εμάς ένα χρέος προς εκείνους, αλλά και μια οφειλή προς την ιστορία του ελληνικού θεάτρου»

Αυτά γράφει η Χριστιάννα Μαντζουράνη που επιμελήθηκε επιστημονικά την έκδοση και δεν μένει τίποτα περισσότερο να πει κανείς εκτός από το γεγονός πως αυτοί οι δύο υπέροχοι άνθρωποι και καλλιτέχνες ήταν από τις πιο ζεστές ψυχές που περπάτησαν στη γη και η μαγεία τους δεν μας εγκαταλείπει ποτέ.

«Κορυφαίος σκηνοθέτης του θεάτρου και της όπερας, εμβριθής φιλόλογος και ακαταπόνητος ερευνητής των απαρχών της ελληνικής δραματουργίας, μεταφραστής του αρχαίου δράματος, αλλά και του ευρωπαϊκού δραματολογίου, διευθυντής κρατικών θεάτρων, πανεπιστημιακός δάσκαλος και ακαδημαϊκός, ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος (1940–2017), σε ένα διάστημα που εκτείνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 έως τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, ολοκλήρωσε ένα ειδολογικά ευρύ και εξαιρετικά παραγωγικό καλλιτεχνικό έργο, που αποτυπώνεται σε περισσότερες από διακόσιες παραστάσεις.

Ο τόμος αυτός αποτελεί την πρώτη πλήρη και συστηματική παρουσίαση της προσωπικότητας και του έργου του. Στο πρώτο μέρος, πέρα από το χρονολόγιο, που καταγράφει τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής του, και τους αναλυτικούς καταλόγους των δημοσιεύσεων και των σκηνοθεσιών του, περιλαμβάνονται αποσπάσματα συνεντεύξεών του και κείμενα διακεκριμένων πνευματικών ανθρώπων και μελετητών που γνώρισαν από πολύ κοντά τον ίδιο και το έργο του και φωτίζουν ποικίλες πτυχές της πολυσχιδούς προσωπικότητάς του.

Το δεύτερο μέρος, εκτενέστερο και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και επιμελημένο καλλιτεχνικά από τον στενό φίλο και συνεργάτη του, διακεκριμένο σκηνογράφο Γιώργο Πάτσα, εστιάζεται στο σκηνοθετικό έργο του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου.

Περιλαμβάνει μια πλήρως τεκμηριωμένη παραστασιογραφία, που καλύπτει όλη του τη σταδιοδρομία: τα πρώτα σκηνοθετικά βήματά του με την ίδρυση της Νεοελληνικής Σκηνής, τις καινοτόμες παραστάσεις του στο Εθνικό Θέατρο και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, που τάραξαν τα νερά, την αξιοζήλευτη σταδιοδρομία του σε θεατρικές και οπερατικές σκηνές του εξωτερικού, τις παραστάσεις όπερας που σκηνοθέτησε στην Εθνική Λυρική Σκηνή και φυσικά την ίδρυση και τη μακρόχρονη και γόνιμη πορεία του θρυλικού Αμφιθεάτρου, συμπεριλαμβανομένων και των παραστάσεων εκεί της Λήδας Τασοπούλου και της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Το δεύτερο αυτό μέρος ολοκληρώνεται με ένα ανθολόγιο αποσπασμάτων κριτικών που μεταδίδουν με εύγλωττο και γλαφυρό τρόπο τον αντίκτυπο και τη σημασία που είχαν οι παραστάσεις του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου στη συνείδηση του σύγχρονου θεατρικού κοινού.»

«Σπύρος Α. Ευαγγελάτος»: Επιστημονική επιμέλεια: Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, Χριστιάννα Μαντζουράνη. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Πάτσας. Θεατρική Βιβλιοθήκη/ Κληροδότημα Αλέξη Μινωτή. Εκδ. Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης - ΜΙΕΤ


Διαβάστε επίσης: 
Το Stegi.radio κάνει κατάληψη στη Στέγη για 72 ώρες
Η συμβουλή της Nan Goldin στους νέους
Αγάπη είναι
εμφάνιση σχολίων