0
1
σχόλια
495
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
O Μπρετ Ήστον Έλλις γράφει για την τοξικότητα πίσω από τα σύγχρονα παράθυρα
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
4 Δεκεμβρίου 2023
Κάποια στιγμή τα τελευταία χρόνια -δεν μπορώ να πω με σιγουριά πότε ακριβώς- άρχισε να με βασανίζει μια αφόρητη και παράλογη ενόχληση, απ' ό,τι θυμάμαι αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Με ενοχλούσαν πράγματα τόσο ασήμαντα φαινομενικά, τόσο διαφορετικά απ' ό,τι με απασχολούσε συνήθως, που έπρεπε να πάρω βαθιές ανάσες για να διώξω την αηδία και τη σύγχυση που μου προκαλούσε η ανοησία άλλων ανθρώπων, κι αυτό με είχε ξαφνιάσει.

Κανείς δεν μπορούσε να ξεχωρίσει τον άνθρωπο από μια σειρά λέξεων που είχαν γραφτεί βιαστικά σε μια μαύρη οθόνη                         

Ενήλικες, γνωστοί και άγνωστοι που έσπευδαν να εκφράσουν στα κοινωνικά δίκτυα τις απόψεις τους και τις κρίσεις τους, τις αλόγιστες ανησυχίες τους, πάντα με την ακλόνητη βεβαιότητα πως έχουν δίκιο. Κάθε ανάρτηση, κάθε σχόλιο και κάθε μήνυμα στο Tweeter φαινόταν να εκφράζει μια τοξική συμπεριφορά, ασχέτως αν αυτό ίσχυε πράγματι ή όχι.

Εκείνος ο θυμός ήταν κάτι καινούργιο για μένα, κάτι που δεν είχα ξαναζήσει - και συνδυαζόταν με μια ανησυχία, με μια καταπίεση. Κάθε φορά που σέρφαρα στο διαδίκτυο, είχα την αίσθηση πως αντί να λέω απλά τις σκέψεις μου για κάτι, έκανα κάποιο λάθος.

Αυτή η ιδέα ούτε που θα μου περνούσε απ' το μυαλό πριν από δέκα χρόνια -ότι δηλαδή μια άποψη μπορούσε να θεωρηθεί λανθασμένη κίνηση- αλλά σε μια κουλτούρα οργής και πόλωσης, άνθρωποι μπλοκάρονταν λόγω των απόψεών τους, άνθρωποι δεν ακολουθούνταν γιατί οι άλλοι ερμήνευαν ό,τι έλεγαν μ' έναν μάλλον ανακριβή τρόπο.

Οι φοβισμένοι άρχισαν να κρίνουν αμέσως όλο τον χαρακτήρα κάποιου από ένα προκλητικό ή προσβλητικό μήνυμα και εξαγριώνονταν. Πολλοί δέχονταν επιθέσεις και διαγράφονταν από φίλοι γιατί υποστήριζαν τον «λάθος» υποψήφιο. Ήταν λες και κανείς δεν μπορούσε να ξεχωρίσει τον άνθρωπο από μια σειρά λέξεων που είχαν γραφτεί βιαστικά σε μια μαύρη οθόνη.


Απόσπασμα Λευκός του Μπρετ Ίστον Έλις, μετάφραση Ιωάννα Χονδρού (εκδ. Οξύ). Ο Μπρετ Ίστον Έλις γεννήθηκε στο Λος Άντζελες στις 7 Μαρτίου 1964. Είναι απόφοιτος του Κολεγίου Κάμντεν και ζει στη Νέα Υόρκη. Είναι ένας από τους πιο πολυσυζητημένους Αμερικανούς συγγραφείς της τελευταίας εικοσιπενταετίας. Το μυθιστόρημά του "Λιγότερο από μηδέν" ("Less Than Zero", 1985), για μια ομάδα αμοραλιστών νέων της πόλης του Λος Άντζελες, θεωρήθηκε έργο αναφοράς για τη λογοτεχνία της δεκαετίας του '80. Την ίδια εποχή, αποτέλεσε (μαζί με τους Tama Janowitz και Jay McInerney), την ομάδα Brat Pack της λογοτεχνίας της Δυτ. Ακτής. Τρία βιβλία του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο και ένα τέταρτο ετοιμάζεται, σε ταινίες που θεωρήθηκαν cult: Less Than Zero - Marek Kanievska, American Psycho - Mary Harron (με τους Christian Bale, Willem Dafoe και Chloe Sevigny), The Rules of Attraction - Roger Avary. Το 2019 επέστρεψε με το πρώτο non fiction έργο της καριέρας του, με τίτλο «Λευκός», με το οποίο κατάφερε και πάλι, 35 χρόνια μετά το ντεμπούτο του, να διχάσει κοινό και κριτικούς με τις καυστικές κοινωνιολογικές του τοποθετήσεις.


Διαβάστε επίσης:
Καζαντζάκης: Τ’ ανάγλυφα του Παρθενώνα
Έκο: 4 εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα
Η Κάλλας είπε
εμφάνιση σχολίων