0
1
σχόλια
452
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Όταν η μουσική αποτυγχάνει να απαλύνει το αυτί και την καρδιά και τις αισθήσεις, τότε έχει χάσει το στόχο»
 
DOCTV.GR
2 Δεκεμβρίου 2023

Οι πραγματικοί φίλοι είναι πολύ ιδιαίτεροι, αλλά πρέπει να προσέχετε γιατί μερικές φορές έχετε έναν φίλο και νομίζετε ότι είναι κατασκευασμένος από βράχο, μα ξαφνικά συνειδητοποιείτε ότι είναι από άμμο.

Δεν είμαι άγγελος και δεν προσποιούμαι ότι είμαι. Αυτός δεν είναι ένας από τους ρόλους μου. Αλλά δεν είμαι ούτε διάβολος. Είμαι μια γυναίκα και μια σοβαρή καλλιτέχνης, και έτσι θα ήθελα να κριθώ.

Η αδελφή μου ήταν λεπτή, όμορφη και φιλική και η μητέρα μου την προτιμούσε πάντα. Εγώ ήμουν το ασχημόπαπο. Η μητέρα μου δεν μου έδινε σημασία και δεν μου έλεγε ποτέ μια καλή κουβέντα. Για να την κάνω να με προσέξει έπρεπε να τραγουδώ. Ήξερα πως είχα ωραία φωνή και μου έκανε καλό να προκαλώ θαυμασμό όταν τραγουδούσα. Έτσι, το τραγούδι έγινε προοδευτικά το φάρμακο κατά των συμπλεγμάτων μειονεξίας που ένιωθα.

Από την Ελλάδα έφυγα πικραμένη. Οι υπεύθυνοι δεν θέλησαν να αναγνωρίσουν το ταλέντο μου, όσο πραγματικά άξιζε. Ξενυχτούσα για να μελετώ, αλλά έμενα στο περιθώριο. Δεν κρατώ, ωστόσο, σε κανέναν κακία…

Δεν χρειάζομαι τα χρήματα, αγαπητέ. Εργάζομαι για την τέχνη.

Μια όπερα αρχίζει πολύ πριν να ανοίξει η αυλαία και συνεχίζει αφότου έχει κλείσει. Ξεκινά από τη φαντασία μου, γίνεται η ζωή μου και μένει ως μέρος της ζωής μου για καιρό αφότου φύγω από τη σκηνή.

Όταν ανοίγει η αυλαία, το μόνο πράγμα που μιλάει είναι το κουράγιο.

Ήμουν πάντα πολύ ώριμη για την ηλικία μου – και όχι πολύ ευτυχισμένη. Δεν είχα παιδικές φίλες. Θα ήθελα να μπορούσα να επανέλθω σ᾽ εκείνες τις ημέρες. Αν μπορούσα μόνο να τα ξαναζήσω όλα πάλι, πόσο θα ήθελα να παίξω και να χαρώ με άλλες κοπέλες! Πόσο ανόητη ήμουνα.

Ή είσαι γεννημένος καλλιτέχνης ή δεν είσαι. Και παραμένεις καλλιτέχνης, αγαπητέ, ακόμα κι αν η φωνή σου είναι χαμηλότερη από πυροτεχνήματα. Ο καλλιτέχνης είναι πάντοτε εκεί.  

Δεν ξέρω τι μου συμβαίνει επί σκηνής. Κάτι άλλο φαίνεται να με καταλαμβάνει.

Μια όπερα ξεκινά πολύ πριν σηκωθεί η κουρτίνα και τελειώνει πολύ αργότερα αφότου έχει κατέβει. Ξεκινάει στη φαντασία μου, γίνεται η ζωή μου, και παραμένει μέρος της ζωής μου για πολύ καιρό αφότου έχω εγκαταλείψει το κτίριο της όπερας.

Θα ήθελα να είμαι η Μαρία, αλλά υπάρχει η Κάλλας που απαιτεί να κρατώ την αξιοπρέπειά της.

Η αγάπη είναι τόσο καλύτερη όταν δεν είσαι παντρεμένος.

Πάντα θα είμαι όσο δύσκολη χρειάζεται ώστε να επιτύχω το καλύτερο αποτέλεσμα.

Όταν η μουσική αποτυγχάνει να απαλύνει το αυτί και την καρδιά και τις αισθήσεις, τότε έχει χάσει το στόχο.

Μη μου μιλάς για κανόνες. Όπου πάω, εγώ φτιάχνω τους κανόνες.


Η Μαρία Κάλλας (2 Δεκεμβρίου 1923 – 16 Σεπτεμβρίου 1977), γεννημένη ως Μαρία Άννα Σοφία Σεσιλία Καλογεροπούλου, ήταν κορυφαία Ελληνοαμερικανίδα υψίφωνος και η πλέον γνωστή παγκοσμίως ντίβα της όπερας.
 
εμφάνιση σχολίων