0
1
σχόλια
602
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Το πρώτο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης θεωρεί ότι η Μεσόγειος και η Ελλάδα αποτελούν πλέον πολύ δαπανηρούς προορισμούς. Τι αντιπροτείνουν εντός και εκτός…

 
DOCTV.GR | UNSPLASH
10 Απριλίου 2023
Ρεπορτάζ της Deutche Welle περιγράφει την φετινή τάση. Η πανδημία μας μετέτρεψε σε ακριβό προορισμό. Τώρα όλοι αρχίζουν να εστιάζουν σε τρόπους με μικρότερο budget, εντός και εκτός Ελλάδος .

«Για πρώτη χρονιά φέτος, μετά τα χρόνια της πανδημίας, οι κρατήσεις των Γερμανών αγγίζουν τα επίπεδα προ πανδημίας, με μια διαφορά: στους παραδοσιακά προσφιλείς προορισμούς των Γερμανών στη Μεσόγειο «οι τιμές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα». Αυτό προκύπτει από έρευνα της ταξιδιωτικής διαδικτακής πύλης για λογαριασμό της εκπομπής Ard-Plusminus, στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Όπως παρατηρεί η ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης «τα ταξιδιωτικά πακέτα για Ισπανία, Ελλάδα ή Πορτογαλία έχουν ακριβύνει περίπου κατά 20-30% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019. Σημαντική αύξηση καταγράφουν και οι τιμές για προορισμούς όπως η Τουρκία, η Τυνησία ή η Αίγυπτος, οι οποίοι παλαιότερα θεωρούνταν μάλλον φθηνοί. Οι τιμές των πακέτων διακοπών γι’ αυτούς τους προορισμούς έχουν αυξηθεί κατά 35-50% σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας».
 

«Οι διακοπές στη μακρινή Ζανζιβάρη, στο Μεξικό ή στην Κούβα μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι φθηνότερες από ό,τι οι διακοπές στους κλασικούς μεσογειακούς προορισμούς».                          

Οι αυξήσεις όμως στις τιμές αφορούν και τις αεροπορικές πτήσεις. «Οι καλοκαιρινές πτήσεις προς την Ελλάδα ή την Κροατία εμφανίζονται 16% ακριβότερες φέτος σε σχέση με το 2022. Οι πτήσεις προς την Ισπανία, είτε την ηπειρωτική χώρα είτε τα νησιά της, είναι κατά 25% ακριβότερες».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων οφείλονται κυρίως στο αυξημένο κόστος για το προσωπικό αλλά και στην αυξημένη τιμή της κηροζίνης. Ταυτόχρονα, συνολικά η τουριστική βιομηχανία έχει αλλάξει συγκριτικά με την εικόνα που εμφάνιζε πριν από τον κορωνοϊό.

Πού μπορούν όμως να ταξιδέψουν φθηνά φέτος οι Γερμανοί ταξιδιώτες; Η tagesschau.de παρατηρεί: «Αν θέλετε να ταξιδέψετε οικονομικά φέτος, θα πρέπει να αναζητήσετε στοχευμένα ασυνήθιστους ταξιδιωτικούς προορισμούς που βρίσκονται πέρα από τις τάσεις της μόδας. Οι διακοπές στη μακρινή Ζανζιβάρη, στο Μεξικό ή στην Κούβα μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι φθηνότερες από ό,τι οι διακοπές στους κλασικούς μεσογειακούς προορισμούς».

Αργοσαρωνικός και ιστιοπλοιϊκό! Εκτενές ταξιδιωτικό ρεπορτάζ για τη μοναδική εμπειρία ενός ταξιδιού με ιστιοπλοϊκό στα νησιά του Αργοαρωνικού κόλπου, τη «γαλάζια λίμνη της Αθήνας», παρουσιάζει η εφημερίδα του Αμβούργου Hamburger Abendblatt.

«Ακόμη και αστέρες του Χόλιγουντ όπως η Γκρέτα Γκάρμπο ή ο Αμερικανός συγγραφέας Χένρι Μίλερ, που πέρασε σχεδόν εννέα μήνες εδώ, μαγεύτηκαν από το νησί. Όπως τα περισσότερα νησιά του Aργοσαρωνικού, ο Πόρος είναι ηφαιστειακής προέλευσης. Στη γειτονική χερσόνησο των Μεθάνων μπορεί κανείς να επισκεφτεί τον κατάφυτο ηφαιστειακό κρατήρα», αναφέρει το ρεπορτάζ.

«Ο Πόρος δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας ‘μυστικός’ τουριστικός προορισμός. Ωστόσο, τόσο ο Πόρος όσο και τα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού δεν έχουν τόσο κόσμο όσο η Κρήτη, η Ρόδος, η Σαντορίνη ή η Μύκονος. Κι αυτό διότι είναι δύσκολα προσβάσιμα χωρίς πλοίο ή σκάφος».

Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης ότι η περιοχή είναι ιδανική για τους λάτρεις της ιστιοπλοϊας γιατί «προστατεύεται καλά από τους ισχυρούς ανέμους, τόσο από την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και από τα βουνά της Πελοποννήσου. Όταν τους καλοκαιρινούς μήνες πνέουν στο Αιγαίο μελτέμια, στα νησιά του Αργοσαρωνικού επικρατεί κυρίως ησυχία».

Επιλέγει ως επόμενη στάση το επίσης ήσυχο Αγκίστρι με τα «σμαραγδένια νερά» και τη «μυρωδιά πεύκου που φτάνει από την ακτή». Και το ταξίδι συνεχίζεται προς την Παλαιά Επίδαυρο στις ακτές της Πελοποννήσου, όπου δέκα χιλιόμετρα από το λιμάνι βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιοελληνικούς τόπους λατρείας, που αποτελεί ταυτόχρονα και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρορονομιάς της Unesco».

 
Διαβάστε επίσης :
To ήρεμο ελληνικό νησί στα 10 κορυφαία της Ευρώπης
Ιαπωνία: Η παρακμή της Γιακούζα
Οι ευτυχισμένοι της Φινλανδίας
εμφάνιση σχολίων