0
1
σχόλια
463
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Από τον Αγαπητό Ξάνθη
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
24 Μαρτίου 2023
«Σήμερα είναι πλακόστρωτο. Σήμερα αποτελεί αυλή ενός διωρόφου νεόδμητου κτίσματος. Σήμερα δεν διαθέτει την αγκαλιά στον άνεμο.

Σήμερα δεν έχει χώρο για τις καρδερίνες της Άνοιξης να κελαηδούν τον ερχομό του καλοκαιριού στα κλαδιά του. Έχει πνίγει στη δύναμη της μεγέθυνσης, στη ισχύ του πλουτισμού, στο νέο γκρίζο τοπίο. Σήμερα δεν υπάρχει η πλούσια φυλλωσιά της καλοκαιρινής δροσιάς και του χειμερινού θροΐσματος. Ήταν ο Πλάτανος που κουβαλούσε χρόνια, αναμνήσεις, θύμισες.

Ήταν ο Πλάτανος που γύρω από αυτόν κάθε Δεκαπενταύγουστο μαζευόταν όλη η οικογένεια για να ανταλλάξει ευχές για τη γιορτή της Παναγίας. Γιόρταζε η Κυρά του πλινθόκτιστου Πύργου στα Τριάντα. Και ο Πλάτανος ήταν δικό της, ήταν το δεύτερο παιδί της.

Ήταν ένα κομμάτι από το σπίτι της, από την ψυχή της, από την υπερηφάνεια της. Είχε πολλές αδελφές και αδελφούς, μεγάλο σόι. Ο πατέρας της, μεγαλοέμπορας στη Ρόδο. Η μάνα της νοικοκυρά, ταγμένη στην πολυπληθή οικογένειά της.

Τα τότε χρόνια, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, την έκαναν να ξενιτευτεί στην Αιθιοπία και μετά από πολλά χρόνια ξενιτιάς, ο νόστος της πατρίδας την έπεισε να επιστέψει με τη μοναχοκόρη της και με τον άντρα της για να αφήνει την τελευταία του πνοή λίγο πριν από τη μεγάλη επιστροφή.

Σήμερα η μοναχοκόρη φροντίζει το καινούργιο σπίτι που ανεγέρθηκε με αντιπαροχή, μέσα από τη μοντέρνα αντίληψη του χρόνου που ισοδυναμεί με ταχύτητα και εύρος.

Η μάνα της, η Κυρά του Πύργου, άφησε αυτόν το μάταιο κόσμο στο χρόνο του πρώτου θεμέλιου σαν να ήθελε να στείλει το μήνυμα της απόσυρσης του χθες, της κατεδάφισης του παρελθόντος και της παλιάς αίγλης για το νεωτεριστικό, το μοντέρνο, το τσιμεντένιο, το επόμενο. Έγινε αντιπαροχή και θυσιάστηκε για να φτιαχτεί η ισόγεια πλακόστρωτη βεράντα της ισόγειας νέας κατοικίας.

Η «φωνή του» εξαφανίστηκε μαζί με την Κυρά του σαν να πηγαίνουν αγκαλιά σ’ ένα νέο ταξίδι στο άγνωστο. Ίσως να είναι και καλυτέρα και για τους δύο. Η ερωτική συνομιλία τελείωσε με τα πρώτα σίδερα να σκίζουν τη γη για να σηκωθεί ο σκελετός του νέου σπιτιού.

Αυτά τα άκαμπτα μαύρα σίδερα στέγνωσαν το χώμα και ο λεβέντικος πλάτανος συνοδεύοντας την Κυρά του, εξαφανίστηκε για να αφήσει στο πόδι του τη βουβαμάρα, την ατομικότητα, την αχρωμία, όμως και τη διαδοχή ελπίδας.

Δεν ξέρω εάν τα δένδρα έχουν καρδιά, έχουν όμως ύπαρξη, έχουν ταυτότητα και πάντως δηλώνουν τη ζωή στο χρόνο. Όταν φεύγουν, φεύγει και ένα κομμάτι από την ιστορία που διέτρεξαν.
Κάθε κουφάλα από τον Πλάτανο ζωγράφιζε τα χρόνια της Κυράς του.

Κάθε φύλλο τα λόγια της. Κάθε κλαδί τις πράξεις της. Η καινούργια Κυρά, κόρη της αποθανούσας, ας κρατήσει τις μνήμες ενός Πλατάνου που δήλωνε αρχοντιά. Και ας γίνει και αυτή η νέα αρχόντισσα χωρίς τον Πλάτανο, αλλά με το πνεύμα του».


Ο Αγαπητός Ξάνθης είναι Αρχιτέκτονας (Δρ. Πανεπιστημίου Αιγαίου. M.Sc. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση)


Διαβάστε επίσης:
Όταν η Τζούλια έμεινε στο δέντρο Λούνα, για 738 ημέρες
Σώστε τους Κέδρους
Τα δέντρα μιλάνε
εμφάνιση σχολίων