0
1
σχόλια
275
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Ο άνθρωπος πάντα αμυνόταν ενάντια στους άλλους και τη φύση». Ένα ποιητικό απόσπασμα από την τελευταία ταινία του Αντρέι Ταρκόφσκι, η Θυσία
 
DOCTV.GR
20 Δεκεμβρίου 2023
Ο άνθρωπος πάντα αμυνόταν ενάντια στους άλλους και τη φύση. Κακοποίησε τη φύση. Βασίστηκε στη βία στο φόβο στην εξάρτηση. Η τεχνική πρόοδος μας έδωσε μόνο άνεση και όργανα βίας για εξουσία. Είμαστε άγριοι. Κάναμε το μικροσκόπιο, ρόπαλο. Όχι, οι άγριοι είναι πιο πολιτισμένοι. Κάθε επιστημονικό επίτευγμα το χρησιμοποιούμε για κακό σκοπό.

Κάποιος σοφός είχε πει πως η αμαρτία είναι άχρηστη. Ο πολιτισμός μας βασίστηκε στην αμαρτία. Υπάρχει μία φρικτή δυσαρμονία ανάμεσα στην υλική και στην πνευματική ανάπτυξη. Έχουμε υποβαθμισμένη κουλτούρα. Ο πολιτισμός μας είναι υποβαθμισμένος.

Ίσως μπορέσουμε να βρούμε μαζί μία λύση. Θα μπορούσαμε αν δεν ήταν πια τόσο αργά. Βαρέθηκα αυτή τη συζήτηση. Λόγια, λόγια, λόγια...

Τώρα καταλαβαίνω τι εννοούσε ο Άμλετ. Είχε βαρεθεί τα κούφια λόγια. Και εγώ το ίδιο. Γιατί μιλάω έτσι; Αν κάποιος έπαυε να μιλάει και έκανε κάτι ή τουλάχιστον αν το προσπαθούσε. Ίσως μπορέσουμε να βρούμε μαζί μία λύση.


Απόσπασμα από την τελευταία ταινία του Αντρέι Ταρκόφσκι, η Θυσία. Ο Αντρέι Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι (4 Απριλίου 1932-29 Δεκεμβρίου 1986) ήταν Ρώσος σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Ανήκει στους κορυφαίους εκπροσώπους του ρωσικού κινηματογράφου. Σκηνοθέτησε τις περισσότερες ταινίες του στη Ρωσία. Το 1983 πραγματοποίησε για πρώτη φορά γυρίσματα εκτός της Ρωσίας, στην Τοσκάνη της Ιταλίας, για τις ανάγκες της ταινίας Νοσταλγία και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ιταλία και αργότερα στη Γαλλία. Η τελευταία του ταινία, Η Θυσία, γυρίστηκε στη Σουηδία το 1986 κερδίζοντας τέσσερα βραβεία στις Κάννες. Πέθανε την ίδια χρονιά στη Γαλλία από καρκίνο.


Διαβάστε επίσης:
Ταρκόφσκι: Αυτός που δεν αγαπά τον εαυτό του
Ταρκόφσκι: Η αδυναμία είναι σπουδαίο πράγμα
Καστοριάδης: Το ζήτημα της αυτόνομης κοινωνίας

 
εμφάνιση σχολίων