0
1
σχόλια
418
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Οι γάτες ανταποκρίνονται στον τόνο της φωνής του φροντιστή τους, λέει μια νέα έρευνα αλλά τι σημαίνει ακριβώς αυτό;
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
26 Οκτωβρίου 2022
Ανταποκρίνονται οι γάτες αν οι φροντιστές τους μιλούν με ειδικές φωνές, για παράδειγμα σαν να είναι μωρά, ανταποκρίνονται λιγότερο «σε τόνους που χρησιμοποιούν οι ενήλικες μεταξύ τους, λέει η μελέτη.

Κάθε φροντιστής φυσικά, γνωρίζει πως ο σωστός τρόπος για να τραβήξει την προσοχή της γάτας του είναι να «τραγουδήσει» το όνομά της αντί να προφέρει μια ξερή διαταγή ή να την επιβραβεύει με χαρούμενη φωνή - αν και μερικοί μπορεί να το κάνουν ασυνείδητα.
 

Οι περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν έναν ειδικό τόνο όταν μιλούν σε ζώα ή ανθρώπινα βρέφη, ακόμα και ασυνείδητα               

Η έρευνα δείχνει πάντως ότι οι γάτες μπορούν να συντονίζονται με τον τόνο της φωνής του ανθρώπου τους και να ανιχνεύουν πότε μιλάνε σε αυτές γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν έναν υψηλότερο τόνο όταν μιλούν σε ζώα ή ανθρώπινα βρέφη.

Παρόλο που προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει ότι μια τέτοια «παιδική συζήτηση» είναι πιο πιθανό να τραβήξει την προσοχή των σκύλων, λιγότερα ήταν γνωστά για το πώς αντιδρούν οι γάτες όταν τους μιλούν με αυτόν τον τρόπο.
Για να το διερευνήσουν, η Charlotte de Mouzon και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο Nanterre του Παρισιού παρατήρησαν πώς 16 γάτες ανταποκρίθηκαν στο άκουσμα προηχογραφημένων φράσεων που έλεγε ο «ιδιοκτήτης» τους παρά ένας άγνωστος. Κατέγραψαν αλλαγές στη συμπεριφορά τους, όπως κίνηση των αυτιών ή της ουράς τους, ή διαστολή στις κόρες των ματιών τους.

Οι γάτες έδειχναν επίσης περισσότερα σημάδια ενδιαφέροντος όταν άκουγαν τον ιδιοκτήτη τους να λέει προτάσεις με τον τόνο που χρησιμοποιούσαν συνήθως για να απευθύνονται στη γάτα τους -αλλά όχι όταν ένας άγνωστος χρησιμοποίησε αυτόν τον τόνο ή όταν ο φροντιστής τους έλεγε την ίδια πρόταση, σαν να απευθυνόταν σε έναν ενήλικο συνάνθρωπο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Animal Cognition. «Για πολύ καιρό θεωρούνταν ότι οι γάτες ενδιαφέρονται μόνο για φαγητό και στέγη, αλλά το γεγονός ότι αντιδρούν στον ιδιοκτήτη τους και όχι μόνο σε όποιον τους απευθύνεται, θεμελιώνει την υποψία ότι έχουν δεσμούς με τους ανθρώπους τους» λέει η ερευνήτρια. «Η έρευνα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να θεωρούν τις γάτες ευαίσθητα και επικοινωνιακά όντα». Η de Mouzon προτρέπει τους «ιδιοκτήτες« γατών να μην ντρέπονται να μιλούν στα κατοικίδιά τους με ειδικό τρόπο: «Μπορεί να βοηθήσει την ενίσχυση του δεσμού με τις γάτες τους. Έτσι καταλαβαίνουν ότι τους δίνουμε προσοχή. Εγώ μιλάω στις δύο γάτες μου σαν να είναι παιδιά και ανταποκρίνονται», είπε στον Guardian. Mιάουρ.


Διαβάστε επίσης:
Δήμου: Το βιβλίο των γάτων
Τρεις σπιτικές συνταγές για τη γάτα μας
Ημέρα της Μαύρης Γάτας

 
εμφάνιση σχολίων