1
1
σχόλια
323
λέξεις
ΖΗΝ
Τι είναι, ποια τρόφιμα το περιέχουν και τι μπορούμε να κάνουμε; Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) κάνει μια εκστρατεία σχετικά με τους επιμολυντές τροφίμων. Δώστε προσοχή
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
30 Αυγούστου 2022
Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά σε αμυλούχα τρόφιμα όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 120°C). Όταν υπάρχει ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα, μπορεί δυνητικά να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στους καταναλωτές όλων των ηλικιών. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να μειωθούν τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα.

Τρόφιμα που παρασκευάζονται από δημητριακά, όπως δημητριακά πρωινού, μπισκότα, τοστ και καφές, καθώς και προϊόντα πατάτας όπως τηγανητές πατάτες και πατατάκια, αποτελούν παραδείγματα τροφίμων με υψηλότερα επίπεδα ακρυλαμιδίου.

«Το ακρυλαμίδιο σχηματίζεται από σάκχαρα και αμινοξέα (κυρίως ένα που ονομάζεται ασπαραγίνη), τα οποία υπάρχουν φυσικά σε πολλά τρόφιμα. Και ενώ είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλειφθεί το ακρυλαμίδιο από τα μαγειρεμένα αμυλούχα τρόφιμα, είναι δυνατό να μειωθούν οι ποσότητες στα τρόφιμα μέσω πιο προσεκτικού μαγειρέματος», λέει η Luisa Ramos Bordajandi, φαρμακοποιός στην EFSA.

Μην το κάψετε - ροδίστε το ελαφρά!
-Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος, ακολουθήστε τους συνιστώμενους χρόνους και θερμοκρασίες τηγανίσματος και αποφύγετε το υπερβολικό ψήσιμο, το υπερβολικό τσιγάρισμα και το κάψιμο.
-Φρυγανίστε το ψωμί μέχρι να αποκτήσει χρυσοκίτρινο και όχι καφέ χρώμα.
-Μαγειρεύετε τα προϊόντα πατάτας, όπως τηγανητές πατάτες και κροκέτες, μέχρι να αποκτήσουν χρυσοκίτρινο και όχι καφέ χρώμα.
-Μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο καθώς αυτό αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου το οποίο ενδεχομένως αυξάνει την παραγωγή ακρυλαμιδίου κατά το μαγείρεμα. Αντίθετα, κρατήστε τις πατάτες σε σκοτεινό, δροσερό μέρος.


Στην Ευρώπη, οι χώρες συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τα επίπεδα ακρυλαμιδίου και οι αξιολογητές κινδύνου μελετούν αυτά τα δεδομένα για να κατανοήσουν εάν ενέχουν κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς σχηματίζεται το ακρυλαμίδιο κατά την επεξεργασία και πώς μπορούμε να βρούμε νέους τρόπους για να μειώσουμε την εμφάνισή του στα τρόφιμα.

 
Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Δεν είναι δυσανεξία στη γλουτένη, είναι δυσανεξία στη γλυφοσάτη
ΟΗΕ: Η Ευρώπη πίνει (και πεθαίνει) από μολυσμένο νερό!
Ανακαλύφθηκε ένα νέο μέρος στο ανθρώπινο σώμα
εμφάνιση σχολίων