0
1
σχόλια
763
λέξεις
ΖΗΝ
Ποια λουλούδια, αρωματικά, δέντρα και άλλα φυτά είναι ανθεκτικά στο κρύο;
 
DOCTV.GR
19 Ιανουαρίου 2023
Δεν έχουν όλα τα φυτά την ικανότητα να επιβιώνουν στο κρύο και μάλιστα πολλά από τα καλλωπιστικά φυτά προτιμούν τα ζεστά κλίματα, καθώς προέρχονται από τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Ως αποτέλεσμα παρουσιάζουν ευαισθησία στις χαμηλές θερμοκρασίες, στους βοριάδες και στην παγωνιά του χειμώνα.

Υπάρχουν, βέβαια, αρκετοί τρόποι για να προστατέψουμε τα φυτά από το κρύο και την παγωνιά χρησιμοποιώντας ειδικά αντιανεμικά δίχτυα και αντιπαγετικά υφάσματα ή ψεκάζοντας τα φυτά μας με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών που δίνει τόνωση και ζωντάνια και βοηθάει τα φυτά να ανταπεξέλθουν. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούμε να προστατέψουμε απόλυτα φυτά ευαίσθητα στο κρύο και δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για τη δημιουργία ενός τέτοιου κήπου. Σε αυτή την περίπτωση, το πιο σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε φυτά ανθεκτικά που να αντέχουν στο κρύο του χειμώνα.

Κι όταν αναφερόμαστε σε φυτά ανθεκτικά στο κρύο μπορεί το μυαλό μας να πηγαίνει σε δέντρα και καλλωπιστικούς θάμνους, μπορούμε όμως επίσης να επιλέξουμε λουλούδια και αρωματικά φυτά που θα δώσουν χρώμα και άρωμα στο μπαλκόνι και στον κήπο μας. Ας δούμε, λοιπόν αναλυτικά, ποια είναι τα φυτά που αντέχουν στο κρύο και που μπορούμε να επιλέξουμε για να ομορφύνουμε τον χειμωνιάτικο κήπο και το μπαλκόνι μας.

1. Ποια λουλούδια είναι ανθεκτικά στο κρύο; Ας ξεκινήσουμε από τους βολβούς λουλουδιών που φυτεύονται φθινόπωρο και έχουν αρκετή αντοχή στο κρύο και στην παγωνιά, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς ανθίζουν στην καρδιά του χειμώνα και εντυπωσιάζουν με την πλούσια ανθοφορία τους. Φυτεύουμε άφοβα λοιπόν βολβούς από αμαρυλλίδα, ίριδα, τουλίπα, φρέζια, νάρκισσο, παρθενόκρινο, υάκινθο (ζουμπούλι), νεραγκούλα και κρόκο. Εξαιρετική επιλογή ανθεκτικών φυτών που αντέχουν στο κρύο είναι επίσης διάφορα καλλωπιστικά φυτά που ανθίζουν μέσα στο χειμώνα όπως η πρίμουλα, το χρυσάνθεμο, ο χειμωνανθός, το κυκλάμινο, το σκυλάκι, το άλυσσο, η γκαζάνια, το καλλωπιστικό λάχανο, η καλεντούλα και οι πανσέδες.

2. Ποια αρωματικά φυτά είναι ανθεκτικά στο κρύο; Αρκετά αρωματικά φυτά είναι ανθεκτικά στην παγωνιά και τους βοριάδες, καθώς στο φυσικό τους περιβάλλον φυτρώνουν σε ημιορεινες και ορεινές περιοχές. Μπορούμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα ωραίο βραχόκηπο ή να φυτέψουμε αρωματικά φυτά σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγοντας από αυτά που παρουσιάζουν υψηλή ανθεκτικότητα στο κρύο και στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Συγκεκριμένα, η λεβάντα με τα υπέροχα μωβ αρωματικά της άνθη είναι πολύ ανθεκτική, όπως και το δενδρολίβανο, το θυμάρι, και η δάφνη που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά στην κουζίνα. Κι αν επιθυμούμε αρωματικά φυτά για να απολαμβάνουμε σε ρόφημα, μπορούμε να επιλέξουμε τη μαντζουράνα, το φασκόμηλο, το τσάι του βουνού και την κρητική μαλοτήρα με το ιδιαίτερο άρωμα της.

3. Ποιοι καλλωπιστικοί θάμνοι αντέχουν στο κρύο; Υπάρχουν αρκετοί πολυετείς θάμνοι που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στο κρύο και μπορούμε να επιλέξουμε ανάλογα το σχεδιασμό του κήπου μας και τις ιδιαίτερες προτιμήσεις μας. Ξεκινάμε από το παραδοσιακό μαστιχάκι και το γεράνι που είναι ασφαλείς επιλογές σε κάθε περίπτωση και αποτελούν σήμα κατατεθέν στις περισσότερες αυλές των ελληνικών σπιτιών.

Για ψηλότερα φυτά, που φτάνουν σε ύψος 1-2 μέτρων για να δημιουργήσουμε ένα χαμηλό φράχτη, μπορούμε να επιλέξουμε το βιβούρνο, τον ελαίαγνο, τη φωτίνια, το λιγούστρο, το πυξάρι, την πικροδάφνη και την αγγελική. Και φυσικά δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο να επιλέξουμε μερικές ξεχωριστές θαμνώδεις ποικιλίες τριανταφυλλιάς που διαθέτουν ξεχωριστή ομορφιά, άρωμα και υπέροχα λουλούδια.

4. Ποια αναρριχώμενα φυτά είναι ανθεκτικά στο κρύο; Κι ερχόμαστε σε πιο απαιτητικές καταστάσεις όπου θέλουμε να καλύψουμε ένα φράχτη ή μια πέργκολα, φυτεύοντας αναρριχώμενα φυτά που είναι ανθεκτικά στο κρύο και στους δυνατούς βοριάδες. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να προτιμήσουμε την αμπέλοψη που κοκκινίζει το φύλλωμα της την περίοδο του φθινοπώρου, τον κισσό με το καταπράσινο φύλλωμα, καθώς και το ρυγχόσπερμο με τα μικρά λευκά αρωματικά άνθη. Εξαιρετικές επιλογές αποτελούν επίσης οι αναρριχώμενες τριανταφυλλιές, καθώς και το κίτρινο γιασεμί που εμφανίζει τα εντυπωσιακά κίτρινα λουλούδια του μέσα στο χειμώνα, πριν ακόμα βγάλει φύλλα.

5. Ποια δέντρα είναι ανθεκτικά στο κρύο; Ακόμα και για δημιουργία ψηλού φράκτη με φυτά ανθεκτικά στην παγωνιά και το κρύο, υπάρχουν αρκετές λύσεις. Ιδανικές επιλογες είναι τα κωνοφόρα δέντρα που μας χαρίζουν ένα πυκνό και καταπράσινο φύλλωμα όπως το κυπαρίσσι, το κυπαρίσσι λέιλαντ, η τούγια, το γκολντ κρεστ, το έλατο, το πεύκο και ο γιουνίπερος.

Για μεμονωμένες φυτεύσεις σε κήπους και πάρκα, ανθεκτικών δέντρων στο κρύο και την παγωνιά, μπορούμε να επιλέξουμε τόσο καλλωπιστικά δέντρα όπως και καρποφόρα δέντρα που διαθέτουν σημαντική καλλωπιστική αξία. Συγκεκριμένα, ανάμεσα από τις επιλογές μας είναι η κουμαριά, η χαρουπιά, η ελιά, ο δασικός δρυς, η καλλωπιστική δαμασκηνιά με το κοκκινωπό φύλλωμα, η βελανιδιά, ο σφένδαμος, η αμυγδαλιά με την υπέροχη χειμωνιάτικη ανθοφορία καθώς και η μουριά με το καταπράσινο φύλλωμα του.

Πηγή


Διαβάστε επίσης:
Ένα κομμάτι ουτοπίας
Βιοφιλία, φέρε τη φύση μέσα
Minu, ένα «θερμοκήπιο» στην ζούγκλα της Αθήνας
εμφάνιση σχολίων