1
1
σχόλια
799
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Το 45ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας ξεκινάει με πρόεδρο της φετινής κριτικής επιτροπής τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτο, 148 ταινίες και την παρουσίαση μιας νέας κινηματογραφικής σχολής. Από τον Χ. Λακταρίδη
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: THE SALAMANDER CHILD
5 Σεπτεμβρίου 2022
Το 45ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας (DISFF), ανανεωμένο σε εικόνα και περιεχόμενο και πανέτοιμο να υποδεχθεί ό, τι πιο φρέσκο στον χώρο της μικρού μήκους ταινίας, διεξάγεται από τις 5 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου 2022, δια ζώσης αλλά και online.

Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος θα είναι ο πολυβραβευμένος Βασίλης Κεκάτος, ο πρώτος έλληνας σκηνοθέτης που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει από masterclass του Γιάννη Οικονομίδη, μέχρι συζήτηση με τον Πάβελ Παβλικόφσκι και αφιέρωμα στα ντοκιμαντέρ του.

Θα πραγματοποιηθεί ακόμα πάνελ με Έλληνες παραγωγούς και εκπροσώπους του Φεστιβάλ των Καννών και του ΕΚΟΜΕ, αφιέρωμα στον διεθνούς φήμης visual artist Basim Magdy και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που θα αναμεταδοθεί από το ΤikTok, digital χορηγό του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ ξεκινά με το βλέμμα στραμμένο στην λειτουργία της πολυαναμενόμενης Κινηματογραφικής σχολής στη Δράμα από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, η οποία έχει την έγκριση και του Υπουργείου Παιδείας. Με προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, η σχολή αυτή θα διασυνδέεται με το Φεστιβάλ και αναμένεται να λειτουργήσει από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται εξ' αποστάσεως, όμως θα γίνονται και δια ζώσης εργαστήρια στην πόλη της Δράμας.

Τα τμήματα του Φεστιβάλ αποτελούν το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ (από τις 285 υποβολές, επιλέχθηκαν 30, από τις οποίες, 25 μυθοπλασίας, 2 ντοκιμαντέρ και 3 animation), με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον Κωνσταντίνο Γιάνναρη, το ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ (περιλαμβάνει 15 ταινίες με τις 3 να είναι ελληνικές), με επικεφαλή του τμήματος τον Γιώργο Ζώη και πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον Βασίλη Κεκάτο, το ΔΙΕΘΝΕΣ  & ΕΘΝΙΚΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ (με 14 και 20 ταινίες αντίστοιχα), με επικεφαλή του πρώτου τον Θανάση Νεοφώτιστο και του δεύτερου τον Παναγιώτη Ιωσηφέλη , με πρόεδρο της επιτροπής και των δύο τον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο, το ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ, με 20 ταινίες, από τις οποίες 3 ελληνικής παραγωγής, το SHORT AND GREEN, που περιλαμβάνει 12 ταινίες όλων των ειδών από 10 χώρες με θέμα τους περιβαλλοντικά ζητήματα και πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον Γιάννη Οικονομίδη, PITCHING LAB & PITCHING FORUM για νέους κινηματογραφιστές που εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ - ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COVID-19 και CINEMATHERAPY.

Το CINEMATHERAPY περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις: Την Τρίτη 06/09 θα προβληθεί στον προαύλειο χώρο του Μουσείου Φωτογραφίας της Δράμας (Πολιτιστικός Χώρος Κύκλωψ), η ταινία «Η Εχθρόπιτα» (1019) του Ντέρεκ Μάνσον.

Την Παρασκευή 09/09 στον θερινό κινηματογράφο ΑΛΕΞΑΝΡΟΣ, θα πραγματοποιηθεί μια απόπειρα ανάλυσης της τηλεοπτικής σειράς  «Άγριες Μέλισσες» με την συμμετοχή του σκηνοθέτη της Λευτέρη Χαρίτου.

Τέλος, στην Αθήνα και στον χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, στις 17/09 θα πραγματοποιηθεί masterclass - συζήτηση με τον Πάβελ Παβλικόφσκι που συμμετείχε και στην 43η διοργάνωση του Φεστιβάλ το 2020. Ο οσκαρικός σκηνοθέτης της Ida και του Cold War, θα παρουσιασει αποσπάσματα από το έργο του που περιλαμβάνει και σειρά ντοκιμαντέρ για το  ΒΒC, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση και Q&A παρουσία του ίδιου και του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Σακαρίδη. Στον συντονισμό και στην ψυχολογική αποκρυπτογράφηση, η Ντενίς Νικολάου.

Οι ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ περιλαμβάνουν:
Αφιέρωμα στα ντοκιμαντέρ του Παβλικόφσκι για το BBC, masterclass από τον Γιάννη Οικονομίδη με τίτλο Φτιάχνοντας Ταινίες στην Ελλάδα (07/09, στις 14:00 στον θερινό ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ), πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για το Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας Μικρού Μήκους της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2021, προβολή ταινιών που προέκυψαν από τα προηγούμενα pitching labs, προβολές επιλεγμένων ταινιών-σταθμών από το πρόγραμμα  «Χώρα σε Βλέπω» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αφιέρωμα στον διεθνούς φήμης visual artist, Basim Magdy, στο πλαίσιο του νεοσύστατου προγράμματος του Φεστιβάλ, Film & Visual Arts, πάνελ με Ελληνες παραγωγούς, εκπροσώπους του Φεστιβάλ των Καννών και του ΕΚΟΜΕ, ενώ για πρώτη φορά φέτος θα διεξαχθεί το εργαστήριο TSFM Word-Frame σε συνεργασία με το οποίο σε συνεργασία με το Torino Short Film Market το οποίο στοχεύει να καθοδηγήσει 8 σκηνοθέτες ή/και σεναριογράφους στην δημιουργία μιας μικρού μήκους ταινίας μυθοπλασίας ή υβριδικής μορφής.

Τέλος οι παρουσιάσεις των διαγωνιζόμενων σκηνοθετών και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό του Φεστιβάλ θα γίνεται καθημερινά στις 12:00 στον θερινό κινηματογράφο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ. Συνολικά θα παρουσιαστούν 148 ταινίες από περισσότερες από 33 χώρες  σε όλα τα προγράμματά του Φεστιβάλ.

Οσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το 45ο DISFF οnline, θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα του φεστιβάλ. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες από σήμερα. Το βασικό πακέτο θα κοστίζει 5 ευρώ και με αυτό οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο του Φεστιβάλ. Oι βραβευμένες ταινίες θα παραμείνουν διαθέσιμες στην πλατφόρμα μέχρι τις 15/9 το μεσημέρι. Στην πλατφόρμα θα προβληθούν τα 6 διαγωνιστικά προγράμματα και το πρόγραμμα Pitching.


Ιnfo: 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. 05 έως 11 Σεπτεμβρίου. Στον κινηματογράφο Ολύμπια και στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας (Αίθουσα Αντώνης Παπαδόπουλος), στο θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρος, στον κήπο του πολιτιστικού χώρου Κύκλωψ, στο καφέ-ολυχώρο Ελευθερία (συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κουντουριώτου) και online (δείτε πιο πάνω).

 
εμφάνιση σχολίων