0
1
σχόλια
349
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Μαζί της ένιωθε κανείς ολόγυρα του να τον περιστοιχίζουν οι σκιές που εισβάλλανε στη ζωή και τη γεμίζανε με καινούργιον ήχο» -Λώρενς Τζωρτζ Ντάρελ
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
26 Ιουλίου 2022
Σκέφθηκα μια φορά να προσπαθήσω να βάλω ένα τέλος σ’ αυτό το δεσμό, άλλα σε κάθε χαμόγελο και σε κάθε φιλί της Ιουστίνης ένιωθα τις αποφάσεις μου να καταρρέουν.

Ωστόσο μαζί της ένιωθε κανείς ολόγυρα του να τον περιστοιχίζουν οι σκιές που εισβάλλανε στη ζωή και τη γεμίζανε με καινούργιον ήχο. Ένα αίσθημα τόσο πλούσιο σε αμφισημίες δεν μπορούσε να λυθή με μια ξαφνική πράξη της θελήσεως. Είχα πολλές φορές την εντύπωση μιας γυναίκας που το κάθε φίλημα της ήταν ένα πλήγμα θανάτου.

Όταν ανακάλυψα, λόγου χάρη, πως επανειλημμένα μου είχε κάνει απιστίες (πράγμα που ήξερα άλλωστε), και σε καιρούς που ένιωθα τον εαυτό μου να είναι πολύ κοντά της, δεν δοκίμαζα κανένα έντονο συναίσθημα, μάλλον κάτι σαν νάρκη και βυθός, όπως κανείς νιώθει όταν αφίνει κάποιον φίλο του σε νοσοκομείο και μπαίνει σ’ ένα ασανσέρ για να κατέβη έξη πατώματα σιωπηλά, πλάι σ’ ένα αυτόματο με στολή του οποίου μόλις ακούει την αναπνοή. Η σιωπή της κάμαρας μου με ξεκούφαινε.

Και τότες, όταν το σκεφτόμουνα, συγκεντρώνοντας όλη μου τη σκέψη στο γεγονός αυτό, καταλάβαινα πως ό,τι κι αν είχε κάνει δεν είχε καμμιά σχέση με μένα, ήταν μια προσπάθεια της να ελευθερωθή από μένα, να μου δώση αυτό που ήξερε πως ανήκε σε μένα. Δεν μπορώ να πω ότι όλα αυτά δεν έμοιαζαν σοφίσματα.

Ωστόσον η καρδιά μου ήξερε την αλήθεια και μου υπαγόρευε μια σιωπή γεμάτη τακτ, στην οποίαν ανταποκρίνονταν με καινούργια θέρμη, με καινούργιο ζήλο, προσθέτοντας στην αγάπη της την ευγνωμοσύνη. Και πάλιν ένιωθα γι’ αυτά κάποιαν αηδία.

 
Αλεξανδρινό κουαρτέτο, μεταφραστής Αιμίλιος Χουρμούζιος, εκδόσεις Γρηγόρη. Ο Λώρενς Τζωρτζ Ντάρελ (Lawrence George Durrell, 27 Φεβρουαρίου 1912 – 7 Νοεμβρίου 1990), ήταν εκπατρισμένος Βρετανός μυθιστοριογράφος, ποιητής, θεατρικός, ταξιδιωτικός συγγραφέας. Αντιστεκόταν στη σύνδεσή του με τη Μεγάλη Βρετανία και προτιμούσε να λογίζεται ως «πολίτης του κόσμου». Το γνωστότερο έργο του είναι η τετραλογία Αλεξανδρινό κουαρτέτο, ενώ μεγάλο μέρος της δημιουργίας του έχει επηρεασθεί από τη μακρόχρονη διαμονή του στην Ελλάδα.


Διαβάστε επίσης:
Η οργάνωση των τρελών
Πέρα απ' τα γονίδια
Το σημαντικότερο στους δεσμούς είναι η εξέλιξη
εμφάνιση σχολίων