0
1
σχόλια
249
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Θέλω να γίνω μάνατζερ των τρελών». Απόσπασμα από το μυθιστόρημα 7 τρελοί του Ρομπέρτο Αρλτ
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: UNSPLASH
12 Ιουλίου 2022
Θέλω να γίνω μάνατζερ των τρελών, των αμέτρητων παραγνωρισμένων ιδιοφυϊών, των ανισόρροπων που δεν έχουν πρόσβαση στα πνευματιστικά και μπολσεβικικά κέντρα...

Αν τους ξεγελάσεις για τα καλά, αν τους ενθαρρύνεις αρκετά, είναι ικανοί για πράξεις που θα σας έκαναν να ανατριχιάσετε.

Γραμματιζούμενοι της μπάρας, εφευρέτες της γειτονιάς, προφήτες της ενορίας, πολιτικοί του καφενείου, φιλόσοφοι των κέντρων διασκέδασης: αυτοί θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη της οργάνωσής μας.

 
Ρομπέρτο Αρλτ - 7 τρελοί, μετάφραση Δήμητρα Παπαβασιλείου (εκδ. Ροές). Ο Ρομπέρτο Αρλτ (26 Απριλίου 1900 – 26 Ιουλίου 1942) ήταν Αργεντινός μυθιστοριογράφος, αφηγητής, θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1900 σε μεσοαστική συνοικία του Μπουένος Άιρες, από γονείς μετανάστες (Πρώσος ο πατέρας, Τιρολέζα η μητέρα), οι οποίοι ουδέποτε έμαθαν καλά τα ισπανικά. Αυτοδίδακτος -αφού παράτησε το σχολείο και δεν κατάφερε να τελειώσει ούτε τη Σχολή Μηχανικών-, μαθήτευσε στους δρόμους της πρωτεύουσας της Αργεντινής. Στα δεκάξι του εγκατέλειψε οριστικά το πατρικό του, το οποίο ταλανιζόταν από τη φτώχεια, και βάλθηκε να ασκεί τα πλέον ετερόκλητα επαγγέλματα. Το 1926 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, το Λυσσαλέο παιχνίδι, το οποίο έμελλε να ακολουθήσουν άλλα τρία: οι "7 τρελοί" (1929), τα "Φλογοβόλα" (1931) και ο "Μάγος έρωτας" (1932). Δημοσίευσε μεγάλο αριθμό διηγημάτων και θεατρικών έργων. Από το 1928 ως το 1935 κρατούσε ημερήσια στήλη σε μεγάλη εφημερίδα του Μπουένος Άιρες. Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε μια κόρη, τη Μίρτα. Πέθανε από ανακοπή καρδιάς στο αγαπημένο του Μπουένος Άιρες, το 1942.


Διαβάστε επίσης:
Γκιμπράν: Η Αγάπη
Τι σκέφτεσαι;
Στη βεράντα, το καλοκαίρι 
εμφάνιση σχολίων