0
1
σχόλια
473
λέξεις
210
Της Ελένης Μπορμπόλου
 
DOCTV.GR
1 Ιουνίου 2022
Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και λίγο πιο έξω από την Χαλκίδα, μπορεί κανείς να βρει ένα μικροσκοπικό νησί, που βρέχεται από τον Ευβοϊκό Κόλπο.

Πρόκειται για ένα κατάφυτο και ακατοίκητο νησί με τρία ονόματα, που αν και βρίσκεται μόλις 82 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, σίγουρα θα σας θυμίσει εξωτικό προορισμό.

Ο λόγος για το Εγγλεζονήσι, γνωστό και ως Κτυπονήσι ή Γάιδαρος, το οποίο μπορείτε να προσεγγίσετε μέσα σε μια μόλις ώρα από την Αθήνα… κολυμπώντας.

Πώς θα πάτε στο Εγγλεζονήσι; Η πρόσβαση στο Εγγλεζονήσι είναι αρκετά εύκολη, καθώς το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να οδηγήσετε μέχρι την παραλία Παναγίτσας Δροσιάς, που υπάγεται στο δήμο Χαλκηδόνας.

Είναι μια όμορφη ακρογιαλιά, στρωμένη με ανοιχτόχρωμη ψιλή άμμο, που βρέχεται από καταγάλανα κρυστάλλινα νερά και περιβάλλεται από διάφορα ταβερνάκια.

Από την ακτή της παραλίας το μικρό Εγγλεζονήσι είναι εμφανές, επομένως το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κολυμπήσετε προς την κατεύθυνσή του, μέχρι να φτάσετε.

Τι θα δείτε στο Εγγλεζονήσι; Το Εγγλεζονήσι είναι μια καταπράσινη, ακατοίκητη νησίδα, με την πλούσια βλάστηση (κυρίως πεύκα) και τα χαρακτηριστικά, ανοιχτογάλανα νερά του Ευβοϊκού Κόλπου που το βρέχουν να συνθέτουν ένα σκηνικό που μοιάζει με… Μπαχάμες και σε καμία περίπτωση δεν θα περιμένατε να κρύβεται τόσο κοντά μας.

Απαρτίζεται από τρεις παραλίες, με υπόλευκη, ψιλή άμμο, με τις δύο να βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα και την τρίτη -που είναι και η μεγαλύτερη- να εκτείνεται από το ανατολικό έως το δυτικό μέρος του νησιού. Φυσικά και οι τρεις είναι ανοργάνωτες!

Οι ακτές του νησιού είναι ό,τι πρέπει τόσο για τους λάτρεις του ψαρέματος, όσο και για εκείνους που αγαπούν τις καταδύσεις, αφούτο βάθος του βυθού σε ορισμένα σημεία αγγίζει μέχρι και τα 80 μέτρα!

Το Εγγλεζονήσι έχει δύο μικρούς λόφους, στην κορυφή του ενός εκ των οποίων είναι χτισμένο ένα λευκό εκκλησάκι, του Αγίου Νικολάου του Νέου. Μάλιστα, κάθε χρόνο, στις 9 Μαΐου, οι ντόπιοι στήνουν γιορτή έξω από το ναό, με φαγητό και χορό ακριβώς μετά τη θεία λειτουργία. Τότε, η τοποθεσία γεμίζει με επισκέπτες που καταφθάνουν με καΐκια από το μικρό λιμανάκι της Δροσιάς.
 
 

Αν και πλέον ακατοίκητο, το Εγγλεζονήσι κάποτε διέθετε τρεις διαφορετικούς οικισμούς, ενώ πριν από τη Μικρασιατική καταστροφή ο πληθυσμός του έφτανε τους 2.500 κατοίκους.

Πέρα από το εκκλησάκι και κάτι λείψανα κατοίκησης του 6ου με 7ου αιώνα, το μόνο άλλο σημείο ζωής που θα δείτε είναι τα ερείπια μιας βίλλας, που βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Είχε χτιστεί από τον Εγγλέζο αρχαιολόγο Φράνσις Τέρβιλ Πετρ (εξ’ ου και η ονομασία «Εγγλεζονήσι»), το 1930, όταν ο ίδιος είχε νοικιάσει τη νησίδα για να εγκατασταθεί εκεί.

Via ieidiseis


Διαβάστε επίσης:
12 μικρά ελληνικά νησιά
Τα ελληνικά νησιά που λένε όχι σε ξαπλώστρες και jet-ski
Οι Λειψοί και οι 10 top εναλλακτικοί προορισμοί του κόσμου

 
εμφάνιση σχολίων