0
1
σχόλια
252
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
-Γιόζεφ Ροτ
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
7 Απριλίου 2022
Προχθές το βράδυ έβρεχε. Η άσφαλτος στην Κουρφύρστεννταμ γλιστρούσε, μια γυναίκα με ανοιχτή την ομπρέλα της προσπάθησε να περάσει το δρόμο απέναντι, ένα αυτοκίνητο που περνούσε τη χτύπησε, η γυναίκα έπεσε και το αυτοκίνητο την πάτησε.
 
Η ομπρέλα της έμεινε πεταμένη στο πεζοδρόμιο, κόσμος μαζεύτηκε, σήκωσαν τη γυναίκα, δεν είχε πάθει τίποτα. Αυτό διαπιστώθηκε στο κοντινό καφενείο. Μα πριν διαπιστωθεί, όταν ήταν ακόμα πεσμένη στην άσφαλτο, στα μάτια των περαστικών χτυπημένη, ματωμένη, κομμάτια ίσως, ένας άντρας είχε το θράσος να μαζέψει από κάτω την ομπρέλα της γυναίκας, να την πάρει και να φύγει.
 
Δεν πιστεύω, βέβαια, ότι η αξιοπρέπεια των ανθρώπων είναι μεγαλύτερη από την ιδιοτέλειά τους. Αλλά ότι η κακία τους ξεπερνάει την περιέργειά τους..., γι' αυτό με έπεισε το περιστατικό με την ομπρέλα, που αποδεικνύει ότι δεν είναι δύσκολο να κλέψει κάποιος το μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι ενός ετοιμοθάνατου και να πουλήσει τα πούπουλα στην επόμενη γωνία του δρόμου.
 
Κι η γυναίκα, από την άλλη, που δεν είχε πάθει τίποτα, έκλαιγε τώρα για την απώλεια της ομπρέλας της και δεν χαιρόταν που δεν είχε χάσει το πόδι, το χέρι ή τη ζωή της. Πράγμα που δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι είτε αχρείοι είτε χαζοί.
 
 
Ο Γιόζεφ Ροτ (Joseph Roth, 2 Σεπτεμβρίου1894 - 27 Μαΐου1939) ήταν Αυστριακός συγγραφέας και δημοσιογράφος εβραϊκής καταγωγής, περισσότερο γνωστός για το μυθιστόρημά του Το εμβατήριο Ραντέτσκυ. Έζησε και έγραψε την περίοδο του Μεσοπολέμου, και τα μυθιστορήματά του αντικατοπτρίζουν όλες τις πτυχές της ζωής σε εκείνη την ταραγμένη εποχή.
 

Διαβάστε επίσης:
Πας: Ο λαβύρινθος της μοναξιάς
Φίλιπ Ροθ: Τους παρεξηγείς πριν ακόμα τους συναντήσεις
Antonio Tabucchi: Θα σου έγραφα

 
εμφάνιση σχολίων