0
1
σχόλια
314
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Κι όμως αυτό το κακομοίρικο και επικίνδυνο θηλαστικό έχει δημιουργήσει τρεις επιδιώξεις, ή εθισμούς, ή παιχνίδια εντελώς υπερβατικής στάθμης»
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
23 Μαρτίου 2022
Είμαστε δίποδα ζώα ικανά για ανείπωτο σαδισμό, κτητικότητα, αγριότητα, απληστία, χυδαιότητα και φρικαλεότητα κάθε λογής. Οι παρορμήσεις μας προς τη σφαγή, τη δεισιδαιμονία, τον υλισμό και τον σαρκοβόρο εγωτισμό έχουν ελάχιστα αλλάξει κατά τη διάρκεια της σύντομης ιστορίας της παραμονής μας πάνω στη γη.

Κι όμως αυτό το κακομοίρικο και επικίνδυνο θηλαστικό έχει δημιουργήσει τρεις επιδιώξεις, ή εθισμούς, ή παιχνίδια εντελώς υπερβατικής στάθμης. Πρόκειται για τη μουσική, τα μαθηματικά και τη θεωρητική σκέψη (στην οποία περιλαμβάνω και την ποίηση, που ο καλύτερος τρόπος να την ορίσουμε είναι σαν μουσική της σκέψης). Εκτυφλωτικά άχρηστες, συχνά βαθύτατα παράδοξες, οι τρεις αυτές δραστηριότητες είναι αποκλειστικά γνωρίσματα των ανδρών και των γυναικών και η αληθινότερη προσέγγιση της μεταφορικής ιδέας ότι οι άνθρωποι έχουν πλαστεί κατ’ εικόνα του Θεού.

 
Απόσπασμα από το βιβλίο του Τζωρτζ Στάινερ, Η ιδέα της Ευρώπης, εκδ. Δώμα. Ο Τζωρτζ Στάινερ (23 Απριλίου 1929 – 3 Φεβρουαρίου 2020) έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους κορυφαίους διανοητές του 20ου αιώνα. Έχει αμφισβητήσει την ανωτερότητα της λογοτεχνίας σε σύγκριση με την επιστήμη, θεωρεί ότι πρέπει να επαναφέρουμε την απομνημόνευση στη σύγχρονη εκπαίδευση και να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με υπόκρουση την τηλεόραση. Γεννήθηκε το 1929 στο Παρίσι από Εβραίους γονείς αυστριακής καταγωγής. Η οικογένειά του μετανάστευσε στην Αμερική το 1940. Ήδη από τα πρώτα του παιδικά χρόνια μιλούσε τρεις γλώσσες· αργότερα σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, στο Χάρβαρντ και στην Οξφόρδη. Το έργο του αποτελεί μια από τις πλέον κρίσιμες συμβολές στο χώρο της φιλολογικής κριτικής και της θεωρίας της ανάγνωσης. Συνεργάστηκε με περιοδικά και εφημερίδες, όπως New Yorker, New York Review of Books, Observer και δίδαξε συγκριτική λογοτεχνία στην Αμερική, την Αγγλία και την Ελβετία. Ανάμεσα στα πολυάριθμα έργα του συγκαταλέγονται: «Γλώσσα και σιωπή», «Τολστόι ή Ντοστογιέφσκι», «Ο θάνατος της τραγωδίας», «Μετανεωτερικότητα και ολοκαύτωμα», Οι Αντιγόνες.

 
Διαβάστε επίσης: ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τζορτζ Στάινερ

 
εμφάνιση σχολίων