ΑΦΙΕΡΩΜΑ
«Αν η μοναδική έγνοια είναι να μην εξαπατηθούμε, πού θα βρούμε τη δύναμη για να πραγματοποιήσουμε ένα άλμα της φαντασίας; Να σκεφτούμε κάτι πιο μεγάλο από τον εαυτό μας;»
 
DOCTV.GR
2 Φεβρουαρίου 2023
«Μη διαπραγματεύεστε τα πάθη σας». Ο Φράνσις Τζορτζ Στάινερ (23 Απριλίου 1929 – 3 Φεβρουαρίου 2020) δεν μένει πια εδώ. Ήταν Αμερικανός κριτικός λογοτεχνίας, δοκιμιογράφος, φιλόσοφος, μυθιστοριογράφος και παιδαγωγός και πέρασε περισσότερα από πενήντα χρόνια ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο Τσώρτσιλ, συνεργαζόταν με πολλά ΑΕΙ και μέσα ενημέρωσης και είχε αναπτύξει πλούσιο συγγραφικό έργο. Πολύγλωσσος και πολυμαθής, μπορούσε να περάσει από τον Πυθαγόρα και τον Αριστοτέλη στον Δάντη, τον Νίτσε και τον Τολστόι μέσα σε μόλις μία παράγραφο. Έγραψε εκτενώς για τη σχέση μεταξύ της γλώσσας, της λογοτεχνίας και της κοινωνίας, καθώς και για τις επιπτώσεις του Ολοκαυτώματος. Γεννήθηκε στο Παρίσι από Εβραίους γονείς αυστριακής καταγωγής. Η οικογένειά του μετανάστευσε στην Αμερική το 1940. Ήδη από τα πρώτα του παιδικά χρόνια μιλούσε τρεις γλώσσες· αργότερα σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, στο Χάρβαρντ και στην Οξφόρδη με υποτροφία Rhodes. Δίδαξε συγκριτική λογοτεχνία στα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ, της Γενεύης και της Οξφόρδης και συνεργάστηκε ως κριτικός λογοτεχνίας με τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες του καιρού μας. Το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται το Μετά τη Βαβέλ. Άλλα σημαντικά του έργα είναι: Ο θάνατος της τραγωδίας, Γλώσσα και σιωπή, Στο κάστρο του Κυανοπώγωνα: Σημειώσεις για τον επαναπροσδιορισμό της κουλτούρας, Περί δυσκολίας, Αντιγόνες, Αξόδευτα πάθη, η σύντομη αυτοβιογραφία του “Errata” και το μυθιστόρημα Τα βάθη της θάλασσας.

Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Στάινερ: Ο σκύλος μου

 O Τζωρτζ Στάινερ συζητάει με την Λωρ Αντλέρ. Απόσπαμα από το βιβλίο «Ένα μακρύ Σάββατο, συζητήσεις»

27 Ιανουαρίου 2023

Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Στάινερ: Είμαστε δίποδα ζώα

«Κι όμως αυτό το κακομοίρικο και επικίνδυνο θηλαστικό έχει δημιουργήσει τρεις επιδιώξεις, ή εθισμούς, ή παιχνίδια εντελώς υπερβατικής στάθμης»

23 Μαρτίου 2022

Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Στάινερ: 3 συμβουλές στους νέους

«Οι καλές συμβουλές είναι αυθαίρετες, οι κακές συμβουλές είναι οι πιο σημαντικές. Ποιες είναι λοιπόν οι κακές συμβουλές που μπορούμε να δώσουμε;»

23 Απριλίου 2019

Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Η τέχνη να λέμε όχι

«Υπάρχει μια πελώρια ανάγκη να ξαναρχίσουμε να προφέρουμε αυτή τη λέξη. Κι όμως, είμαστε ανίκανοι γι' αυτό».

3 Μαΐου 2018

Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Η φιλοσοφία του Στάινερ

Οι λέξεις-κλειδιά του φιλόσοφου και συγγραφέα, για να προσανατολιστούμε μέσα στη σύγχυση των καιρών μας

13 Ιανουαρίου 2016