0
1
σχόλια
238
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Από την Μελίτα Κάραλη
 
DOCTV.GR
10 Μαρτίου 2022
Υπάρχει η παρειδωλία [#pareidolia], το ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο μια μη πραγματική εικόνα ή εξωτερικό ερέθισμα, εκλαμβάνεται «εσφαλμένα» ως ευκρινές ή πραγματικό. Στην ουσία πρόκειται για μια παραίσθηση, ένα φανταστικό σύμπαν όπου ο καθένας αποτυπώνει τον κόσμο, όχι όπως είναι, αλλά με την υποκειμενικότητά του -όπως βλέπουμε τον κόσμο, ούτως ή άλλως: μέσα από τη μοναδική μας ματιά.

Σε τέτοιους καιρούς, το μόνο που μπορείς να κάνεις μερικές μέρες, λέμε, είναι να συγκεντρώσεις την προσοχή σου σ΄ένα σημείο, με όλη σου τη δύναμη και να φανταστείς έναν άλλο κόσμο που θα ήθελες να υπάρξει -γιατί τι άλλο είναι το μέλλον εκτός από αυτό που σχεδιάζουμε;

Και τι μπορεί άραγε να κάνει έναν άνθρωπο που βιώνει το τέλος της λογικής του πολέμου να διατηρήσει το μυαλό στη θέση του; Ίσως μια στιγμή χαράς, αγάπης, τρυφερότητας, ίσως μια υπόσχεση μελλοντικής ευτυχίας ή δικαιοσύνης σαν ρανίδες χρυσού, να συγκολλούν τα κομμάτια του μυαλού εκεί που ραγίζουν.

Έλεγε ο Περικλής Κοροβέσης που είδε τον κόσμο μέσα από τα πιο μαύρα παράθυρα του κόσμου: «Η Αντιγόνη του Σοφοκλή, λέει, η ελπίδα με τρέφει. Η ελπίδα δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά μια υλική πραγματικότητα. Ας την βρούμε… ». Ίσως μόνο η φαντασία μπορεί να βρει το κουράγιο και να ονειρευτεί μέσα στο χάος αυτήν την «μια κάποια ελπίδα».


Διαβάστε επίσης:
Πες κάτι
Ma σημαίνει ένα κενό που είναι γεμάτο δυνατότητες
Ανυπαρξισμός
Η τιμή προς τους νεκρούς υπάρχει όσο και ο πολιτισμός
Robolita + Aiora: Duality Vol.2

 
εμφάνιση σχολίων