0
1
σχόλια
1866
λέξεις
ΖΗΝ
DOCTV.GR | UNSPLAH
12 Απριλίου 2024
Ήρθε η άνοιξη, η ομορφότερη εποχή του χρόνου για να απολαύσουμε τη φύση, τα δέντρα και τα λουλούδια που ανθίζουν στον κήπο και το μπαλκόνι μας. Το κρύο και η παγωνιά υποχωρούν, η θερμοκρασία ανεβαίνει κετοιμαζόμαστε να απολαύσουμε ένα κήπο γεμάτο ζωντάνια και χρώμα.

Την περίοδο της άνοιξης, ξεκινάμε τη φύτευση των ανοιξιάτικων κηπευτικών, φυτεύουμε εντυπωσιακά λουλούδια και συγκομίζουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής.

Παράλληλα, αρχίζουμε τα ποτίσματα και βάζουμε λίπασμα στα φυτά του κήπου μας για να αναπτυχθούν και να μας δώσουν υπέροχα λουλούδια και γευστικούς καρπούς.

Μέσα στην άνοιξη, θα φροντίσουμε να κλαδέψουμε τα καλλωπιστικά του κήπου μας για να βλαστήσουν μέσα στην άνοιξη καθώς και να ξεκινήσουμε το κλάδεμα σε λεμονιές, τις πορτοκαλιές και μανταρινιές.

Και φυσικά, αυτή την εποχή, μπορούμε να κάνουμε νέες φυτεύσεις καλλωπιστικών φυτών και καρποφόρων δέντρων, να κάνουμε διάφορες μεταφυτεύσεις καθώς και να ξεκινήσουμε την σπορά και φύτευση γκαζόν.

Ας δούμε λοιπόν, αναλυτικά, τις ανοιξιάτικες εργασίες κηπουρικής για να προγραμματίσουμε την φροντίδα των φυτών μας και να απολαύσουμε ένα υπέροχο ανοιξιάτικο κήπο.

1. Μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερες γλάστρες και κάνουμε νέες φυτεύσεις σε καλλωπιστικά φυτά, λουλούδια και καρποφόρα δέντρα. Τι φυτεύουμε την άνοιξη; Άνοιξη σημαίνει χρώμα και ομορφιά. Και μπορούμε να τη φέρουμε στον κήπο και στο μπαλκόνι μας φυτεύοντας ετήσια ανθόφυτα, βολβούς λουλουδιών, καλλωπιστικούς θάμνους, αρωματικά φυτά και καρποφόρα δέντρα. Μπορούμε να φυτέψουμε καλλωπιστικούς θάμνους απευθείας στο χώμα ή να αλλάξουμε γλάστρα σε φυτά όπως οι τριανταφυλλιές, τα γεράνια, οι ορτανσίες, οι αζαλέες οι, καμέλιες και οι ιβίσκοι. Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να ανανεώσουμε τα φυτά μας και να κάνουμε μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα για όσα φυτά το χρειάζονται. Αυτή την περίοδο, σπέρνουμε ή φυτεύουμε ετήσια ανοιξιάτικα ανθόφυτα όπως πανσέδες, πετούνιες, άλυσσα και σκυλάκια για να κάνουμε πιο όμορφα τα παρτέρια μας και τις ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι μας και να απολαύσουμε την ανοιξιάτικη φύση. Μέσα στην άνοιξη, φροντίζουμε να φυτέψουμε ανοιξιάτικους βολβούς για γλαδιόλες, ντάλιες, αμαρυλλίδες και λίλιουμ σε γλάστρες ή απευθείας στο χώμα για να εξασφαλίσουμε εντυπωσιακή και πολύχρωμη ανθοφορία μέσα στο καλοκαίρι. Δεν θα παραλείψουμε βέβαια να κάνουμε και τις ανοιξιάτικες φυτεύσεις αρωματικών φυτών όπως θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο, χαμομήλι τόσο για να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα τους σε συνταγές αγαπημένων φαγητών αλλά και ροφημάτων.

2. Κλαδεύουμε καλλωπιστικά φυτά και καρποφόρα δέντρα. Αφού έχουν περάσει οι παγωνιές και οι χαμηλές θερμοκρασίες της νύχτας, η άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τα αειθαλή δέντρα και θάμνους που δεν χάνουν τα φύλλα τους την περίοδο του χειμώνα. Επιλέγουμε ηλιοφανή μέρα χωρίς βροχή και υγρασία για να κλαδέψουμε τα φυτά μας. Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε τα φυτά με σκεύασμα χαλκού και καλύπτουμε τις τομές με πάστα κλαδέματος για να αποφύγουμε προσβολή από ασθένειες. Αυτή την εποχή λοιπόν, μέσα στην άνοιξη, πραγματοποιούμε το κλάδεμα της πορτοκαλιάς, το κλάδεμα της μανταρινιάς και το κλάδεμα της λεμονιάς αφού ολοκληρώσουν την καρποφορία τους ενώ κλαδεύουμε και άλλα εσπεριδοειδή δέντρα όπως το κουμκουάτ, το γκρέιπφρουτ και το περγαμόντο. Στον κήπο μας και στο μπαλκόνι μας, στις αρχές της άνοιξης, κλαδεύουμε καλλωπιστικούς θάμνους όπως την αγγελική, τη φωτίνια, την πικροδάφνη, την γαρδένια, την αζαλέα, τον ιβίσκο, την ορτανσία και το γεράνι, καθώς και τα αρωματικά φυτά όπως τη λεβάντα, το δεντρολίβανο, το δυόσμο, τη μέντα και τη ρίγανη.

3. Συγκομίζουμε φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής. Μέσα στην άνοιξη, συγκομίζουμε λαχανικά από τις όψιμες φυτεύσεις του φθινοπώρου και του χειμώνα, από την καλλιέργεια του μαρουλιού, την καλλιέργεια του λάχανου, την καλλιέργεια του κουνουπιδιού, την καλλιέργεια του μπρόκολου, την καλλιέργεια του παντζαριού, την καλλιέργεια του σπανακιού, την καλλιέργεια του σέσκουλου και την καλλιέργεια του καρότου. Επίσης, συγκομίζουμε μυρωδικά από την καλλιέργεια του μαϊντανού, την καλλιέργεια του άνηθου, την καλλιέργεια της ρόκας, την καλλιέργεια του φρέσκου κρεμμυδιού και την καλλιέργεια του σκόρδου για να φτιάξουμε υπέροχες σαλάτες και να συνοδεύσουμε διάφορες συνταγές μαγειρικής. Από τα καρποφόρα δέντρα που έχουμε στον κήπο μας, θα έχουμε και από εκεί συγκομιδή φρέσκων λαχταριστών φρούτων και καρπών μέσα στην άνοιξη, από την καλλιέργεια μανταρινιάς ποικιλίας ανκόρ, καλλιέργεια πορτοκαλιάς ποικιλίας Μέρλιν και Navelate, από την καλλιέργεια λεμονιάς, καλλιέργεια γκρέιπφρουτ, καλλιέργεια αβοκάντο και καλλιέργεια μουσμουλιάς .

4. Ξεκινάμε τη φύτευση του λαχανόκηπου. Η άνοιξη μας φέρνει τις φυτεύσεις με ανοιξιάτικα κηπευτικά στον λαχανόκηπο για να απολαύσουμε τη συγκομιδή μέσα στο καλοκαίρι. Μπορούμε να φυτέψουμε απευθείας με σπόρο, να μεταφυτεύσουμε τα έτοιμα φυτά που φτιάξαμε στο σπορείο ή να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά από τα φυτώρια και τα γεωπονικά καταστήματα. Ξεκινάμε λοιπόν τον ανοιξιάτικο λαχανόκηπο μας, με την καλλιέργεια της ντομάτας, την καλλιέργεια της πιπεριάς, την καλλιέργεια της μελιτζάνας, την καλλιέργεια του αγγουριού, την καλλιέργεια του κολοκυθιού, την καλλιέργεια της φράουλας, την καλλιέργεια του κρεμμυδιού, την καλλιέργεια του πεπονιού, την καλλιέργεια του καρπουζιού, την καλλιέργεια της μπάμιας και την καλλιέργεια του βλίτου. Φυτεύουμε τα λαχανικά μας στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό και να δέχονται περισσότερο φως. Η αραιά φύτευση των λαχανικών είναι πολύ σημαντική καθώς συντελεί για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία, καθώς και μειωμένες προσβολές από έντομα και ασθένειες. Βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις που έχουμε μικρό κήπο και δεν διαθέτουμε τον απαιτούμενο χώρο, μπορούμε να εφαρμόσουμε συγκαλλιέργεια λαχανικών κάνοντας τους κατάλληλους συνδυασμούς φύτευσης κηπευτικών εξοικονομώντας παράλληλα νερό και θρεπτικά συστατικά του χώματος και των λιπασμάτων.

5. Ποτίζουμε πιο συχνά τα φυτά του κήπου μας. Μετά το χειμώνα που έχουμε παγωνιές και βροχοπτώσεις, τα φυτά χρειάζονται τακτικότερα ποτίσματα μέσα στην άνοιξη καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία και η δραστηριότητα τους. Φροντίζουμε λοιπόν για το σωστό πότισμα των λαχανικών, των καλλωπιστικών φυτών και των καρποφόρων δέντρων. Η έλλειψη νερού μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ανάπτυξη, την ανθοφορία και την καρποφορία των φυτών του κήπου και του μπαλκονιού μας. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και με το υπερβολικό πότισμα καθώς σε συνδυασμό με την κακή αποστράγγιση του χώματος μπορεί να προκαλέσει πτώση των φύλλων και των λουλουδιών καθώς και σαπίσματα στη ρίζα των φυτών. Προτιμούμε να ποτίζουμε με σύστημα άρδευσης με σταγόνες που είναι η πιο αποτελεσματική και περιβαλλοντικά ωφέλιμη μέθοδος για το πότισμα των φυτών. Επίσης, μπορούμε να εγκαταστήσουμε αυτόματο πότισμα στο κήπο ή στο μπαλκόνι μας εξασφαλίζοντας καλύτερο και πιο σταθερό πότισμα των φυτών ενώ παράλληλα αποδεσμεύουμε αρκετό προσωπικό χρόνο. Στο πλαίσιο της καλής εγκατάστασης του αυτόματου ποτίσματος, είναι απαραίτητο να καθορίσουμε την διάρκεια ποτίσματος και πόσο νερό θέλουν τα φυτά καθώς και τη συχνότητα ποτίσματος, δηλαδή κάθε πότε ποτίζουμε τα φυτά του κήπου μας.

6. Βάζουμε κατάλληλο λίπασμα στα φυτά μας. Μέσα στην άνοιξη, τα φυτά μας, είτε πρόκειται για λαχανικά είτε για λουλούδια είτε για καρποφόρα δέντρα έχουν την μεγαλύτερη δραστηριότητα όλου του χρόνου και φωτοσυνθέτουν σε πιο έντονους ρυθμούς από τις υπόλοιπες εποχές. Αυτή την περίοδο, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, η προσθήκη λιπάσματος στον κήπο μας και στα φυτά του μπαλκονιού μας για να εξασφαλίσουμε τα φυτά με ζωηρή ανάπτυξη, πλούσια ανθοφορία και καλή καρποφορία. Είναι σημαντικό να προσθέτουμε στο χώμα πριν τις ανοιξιάτικες φυτεύσεις κομπόστ και κοπριά για να το ενισχύσουμε με πολύτιμη οργανική ουσία και θρεπτικά στοιχεία καθώς και με άλλα εδαφοβελτιωτικά υλικά όπως ο περλίτης, ο ζεόλιθος και ο ατταπουλγίτης για να βελτιώσουμε τις ιδιότητες του. Για τα λαχανικά και καρποφόρα δέντρα του κήπου μας, προτιμούμε βιολογικά λιπάσματα, πλούσια σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο για να έχουν πλούσια βλάστηση και καλή παραγωγή καρπών μέσα στο καλοκαίρι. Για τα καλλωπιστικά φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας, επιλέγουμε υγρά ή υδατοδιαλυτά κρυσταλλικά λιπάσματα για να τα απορροφήσουν και να τα αφομοιώσουν άμεσα τα φυτά. Προτιμούμε πλήρη λιπάσματα, που περιέχουν μαγνήσιο και σίδηρο για να μας εξασφαλίσουμε πλούσια καταπράσινη βλάστηση και ανθοφορία στα αγαπημένα μας φυτά.

7. Προστατεύουμε τα φυτά από ασθένειες και έντομα. Μόλις μπαίνει η άνοιξη, ανεβαίνει η θερμοκρασία και σε συνδυασμό με την υγρασία που επικρατεί στον κήπο, τα φυτά που βρίσκονται σε στάδια ανάπτυξης και ανθοφορίας, γίνονται ευαίσθητα σε προσβολές από ασθένειες και έντομα. Για να προστατέψουμε λοιπόν τα φυτά από ασθένειες και έντομα, χρησιμοποιούμε βιολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα, όπως ο χαλκός, το θειάφι, ο θερινός πολτός, ο βάκιλος Θουριγγίας, η φυσική πυρεθρίνη και τα άλατα καλίου. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε αυτοσχέδια σκευάσματα με φυσικά υλικά για την προστασία των φυτών για να ψεκάσουμε τα φυτά μας. Ορισμένα σπιτικά υλικά που χρησιμοποιούμε προληπτικά στον κήπο είναι η μαγειρική σόδα, το πράσινο σαπούνι, το γάλα, το ξύδι, το πιπέρι καγιέν, η κανέλα και η τσουκνίδα. Και βέβαια να μην ξεχάσουμε στον κήπο μας, την προστασία των φυτών από τα σαλιγκάρια καθώς την περίοδο παρατηρείται κινητικότητα των σαλιγκαριών λόγω αυξημένης υγρασίας. Για την οικολογική αντιμετώπιση των σαλιγκαριών στον κήπο μας, σκορπίζουμε στάχτη στο χώμα γύρω από τα φυτά.

8. Ενισχύουμε την καρπόδεση των φυτών. Μέσα στην άνοιξη, εμφανίζεται η ανθοφορία και το δέσιμο των καρπών σε πολλά καρποφόρα δέντρα. Μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την καρπόδεση αρκετών καρποφόρων δέντρων με τη χρήση των κατάλληλων καρποδετικών σκευασμάτων και βιοδιεγερτών για να πετύχουμε σημαντική αύξηση της παραγωγής. Οι βιοδιεγέρτες είναι ένας κατάλληλος συνδυασμός θρεπτικών στοιχείων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της ανάπτυξη των φυτών, τη βελτίωση της καρπόδεσης και τον καλύτερο σχηματισμό καρπών. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρκετούς βιοδιεγέρτες την περίοδο της άνοιξης σε αρκετές καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων όπως στην καλλιέργεια της ελιάς, την καλλιέργεια της ροδακινιάς, την καλλιέργεια της βερικοκιάς, την καλλιέργεια της μηλιάς, την καλλιέργεια της αχλαδιάς, την καλλιέργεια της κερασιάς, την καλλιέργεια της λεμονιάς.

9. Κάνουμε νέες σπορές και φυτεύσεις γκαζόν. Την περίοδο της άνοιξης, λόγω της αυξημένης υγρασίας και θερμοκρασίας, είναι ιδανική περίοδο για νέες φυτεύσεις γκαζόν ή για να συμπληρώσουμε διάφορα κενά που έχουν δημιουργηθεί στον χλοοτάπητα. Ο σπόρος του γκαζόν, στις κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας, συνήθως φυτρώνει μέσα σε 10-15 μέρες. Μέσα στην άνοιξη, εκτός από σπορά γκαζόν, μπορεί να γίνει και τοποθέτηση έτοιμου χλοοτάπητα. Η εγκατάσταση έτοιμου χλοοτάπητα στον κήπο μας έχει σημαντικά μεγαλύτερο κόστος συγκριτικά με τη σπορά, ωστόσο προσφέρει άμεσο και εξασφαλισμένο αποτέλεσμα. Πριν τη σπορά ή την φύτευση του γκαζόν, είναι σημαντικό να αφαιρέσουμε τις πέτρες και τα χαλίκια από το χώμα. Συμπληρωματικά, ενσωματώνουμε διάφορα υλικά εδαφοβελτίωσης όπως τύρφη, κομπόστ, περλίτη, ζεόλιθο και ατταπουλγίτη για να κάνουμε το χώμα πιο αφράτο ώστε να ριζώσει εύκολα το γκαζόν και να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό και αποστράγγιση του εδάφους μετά το πότισμα.

10. Φροντίζουμε το αμπέλι και την κληματαριά μας. Η καλλιέργεια του αμπελιού και της κρεβατίνας απαιτεί πολλές εργασίες μέσα στην άνοιξη για να εξασφαλίσουμε καλή καρποφορία και πλούσια παραγωγή σταφυλιών είτε είναι για επιτραπέζια χρήση είτε για παραγωγή κρασιού. Ξεκινάμε με το βλαστολόγημα και κορφολόγημα του αμπελιού για να ελέγξουμε την έντονη ανάπτυξη των βλαστών ώστε να εξισορροπήσουμε την έντονη βλάστηση και να επιτύχουμε πλούσια καρποφορία. Στη συνέχεια, κάνουμε και το ξεφύλλισμα του αμπελιού για να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες αερισμού και ηλιοφάνειας ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερη ωρίμανση και ποιότητα σταφυλιών. Κατά την περίοδο ανάπτυξης των βλαστών του αμπελιού μέσα στην άνοιξη, είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε από τον περονόσπορο του αμπελιού και το ωίδιο του αμπελιού, τις σημαντικότερες μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν το φύλλωµα και τα σταφύλια προκαλώντας μείωση και υποβάθμιση της παραγωγής. Για την αντιμετώπιση των ασθενειών με οικολογικό τρόπο, πραγματοποιούμε ψεκασμούς με σκευάσματα βρέξιμου χαλκού και βρέξιμου θειαφιού ή με άλλα κατάλληλα εγκεκριμένα βιολογικά σκευάσματα. Μπορούμε επίσης να σκονίσουμε με θειάφι αρκεί η θερμοκρασία να είναι μικρότερη των 30°C για να αποφύγουμε τον κίνδυνο εγκαυμάτων στα φύλλα και στους μικρούς καρπούς.

ΠΗΓΗ: mistikakipou.gr


Διαβάστε επίσης:
Άγριο Τριαντάφυλλο της Αφροδίτης και της ομορφιάς
7 τρόποι για την προστασία των φυτών από κρύο, χιόνι, παγετό
8 λόγοι που ξεραίνονται τα φυτά μας και πώς τα σώζουμε;

 
εμφάνιση σχολίων