0
1
σχόλια
598
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Από την Ματίνα Αναγνωστοπούλου
DOCTV.GR
3 Μαρτίου 2022
“Ζωή χωρίς έρωτα είναι δέντρο χωρίς άνθη και καρπούς”, έγραψε ο Khalil Gibran. Ο έρωτας και η αγάπη είναι από τις πιο σημαντικές συναισθηματικές εμπειρίες και ταυτόχρονα από τις πλέον παρεξηγημένες. Παρακάτω οι δέκα αλήθειες της ψυχολογίας για τον έρωτα και την αγάπη όπως επιβεβαιώνονται από πρόσφατες έρευνες:

Ο έρωτας είναι κάτι διαφορετικό από το πάθος και τη λαγνεία ή τον πόθο. Η σωματική έλξη είναι ένα σημαντικό στοιχείο του έρωτα για τους περισσότερους από εμάς αλλά το συναίσθημα του έρωτα είναι κάτι διαφορετικό από τον πόθο. Σε έρευνες με ηλεκτρονική απεικόνιση του εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο έχει παρατηρηθεί ότι το πάθος και η έλξη “ανάβουν” τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή ενώ η αγάπη και ο έρωτας “ανάβουν” τις περιοχές που σχετίζονται με τη φροντίδα και τη συναισθηματική εγγύτητα.

Ο έρωτας αποτελεί συναίσθημα αλλά και διαρκή κατάσταση του νου. Υπάρχει μια αλήθεια στο κλισέ “δυό καρδιές που χτυπούν σαν μία”: Νέες έρευνες δείχνουν πως πράγματι βιώνουμε τον έρωτα ως μια κατάσταση ένωσης. Οι ερωτευμένοι καθρεφτίζουν τις εκφράσεις του προσώπου, τις χειρονομίες ακόμη και τους βιολογικούς ρυθμούς. Όμως, μπορεί να αποτελέσει και μια σταθερή διανοητική και συναισθηματική κατάσταση στην οποία νοιαζόμαστε βαθιά για την ευημερία του άλλου προσώπου, μας συγκινεί ο πόνος του και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε να νιώσει καλύτερα.

Το χτίσιμο μιας σταθερής σχέσης θέλει δουλειά. Τα ζευγάρια σε σταθερές σχέσεις παρουσιάζουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά: σκέφτονται θετικά ο ένας για τον άλλο όταν είναι χώρια, υποστηρίζουν την προσωπική ανάπτυξη και πρόοδο του άλλου και μοιράζονται εμπειρίες στις οποίες αποκτούν καλύτερη αυτογνωσία.

Μπορούμε να αυξήσουμε την ικανότητά μας να αγαπάμε. Ο διαλογισμός και η εξάσκηση στην ενσυνειδητότητα αυξάνουν τη δραστηριότητα στα μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη συναισθηματική εγγύτητα και τα θετικά συναισθήματα, μειώνουν τη δραστηριότητα στα κέντρα του φόβου και κάνουν τους εγκεφάλους μας περισσότερο διασυνδεδεμένους.

Δεν είναι μόνο στο μυαλό μας. Ένα μεγάλο μέρος της έρευνας δείχνει ότι η ερωτική σχέση είναι ευεργετική για τη μακροχρόνια σωματική υγεία. Η μοναξιά και η έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τις ζωές μας όσο και το κάπνισμα. Το να είσαι μέλος μιας ομάδας ή μιας κοινότητας επίσης μειώνει αυτό το αποτέλεσμα.

Αν επικεντρωθούμε στην αγάπη, μπορούμε να την ενισχύσουμε. Όταν εστιάζουμε σκόπιμα την προσοχή μας στα συναισθήματα και τις ενέργειές μας προς τον αγαπημένο μας, ξεκινάμε μια θετική αμοιβαία σπείρα εκτίμησης και ευτυχίας.

Αγαπώντας ένα άτομο δεν σημαίνει ότι έχουμε λιγότερα να δώσουμε σε άλλους. Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο. Η αγάπη είναι μια ικανότητα που μπορούμε να οικοδομήσουμε μέσω της συναισθηματικής εμπλοκής και των ενεργειών φροντίδας.

Δεν είναι άνευ όρων. Μια από τις προϋποθέσεις για το συναίσθημα του έρωτα είναι η αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Οι άνθρωποι που υπέφεραν τραύματα παιδικής ηλικίας, παραμέληση ή κακοποίηση μπορεί να δυσκολευτούν περισσότερο να αισθανθούν ασφαλείς για να σχετιστούν.

Είναι μεταδοτική. Οι εκφράσεις της φροντίδας, της συμπόνιας και της συμπάθειας μπορούν να εμπνεύσουν αυτά τα συναισθήματα και σε άλλους. Αυτό παρατηρείται και στο γεγονός ότι ηγέτες όπως ο Δαλάι Λάμα ή ο Νέλσον Μαντέλα εμπνέουν τους οπαδούς τους να είναι ο καλύτερος εαυτός τους.

Η σταθερή, αμετάβλητη αγάπη είναι δυνατή, αλλά όχι ο κανόνας. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι θεωρητικοί αμφισβητούν ακόμη και την ιδέα ενός σταθερού, αμετάβλητου “εαυτού” – δεν είμαστε το ίδιο πρόσωπο σήμερα όπως πριν από 10 χρόνια. Η εμπειρία ζωής μπορεί να μεταβάλλει τη βιολογία, τον τρόπο σκέψης και τη συμπεριφορά μας και οι σχέσεις μπορεί να αμφισβητηθούν όταν οι ανάγκες ενός ατόμου αλλάζουν ή οι σύντροφοι αναπτύσσονται προς διαφορετικές κατευθύνσεις.


Από την Ματίνα Αναγνωστοπούλου και η σχετική έρευνα εκεί

Φωτογραφία: Amour, Henri Martin
 

Διαβάστε επίσης:
Μίλερ: Tα ίχνη της καταπίεσης
Κρισναμούρτι: Γιατί το σεξ έγινε κεντρικό θέμα στη ζωή μας;
Καροτενούτο: Το Πάθος

εμφάνιση σχολίων