0
1
σχόλια
259
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Από τα πιστεύω σας που είναι ανόητα ή σοφά, από τα όνειρά σας, που είναι άχρωμα ή πολύχρυσα, από τις ανακρίβειες που λέτε ή από την αλήθεια»
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
17 Ιανουαρίου 2022
Έτσι μαθαίνει ένα παιδί, ρουφώντας επιδεξιότητες με τα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών του, ώσπου να φτάσουν βαθιά μέσα του. Απορροφώντας τις συνήθειες και τις στάσεις του περίγυρού του, σπρώχνοντας και τραβώντας τον κόσμο του.

Ένα παιδί μαθαίνει πιο πολύ από τη δοκιμή παρά από το λάθος, πιο πολύ από την ευχαρίστηση παρά από τον πόνο, πιο πολύ από την πείρα παρά από την υποβολή και τη συμβουλή, και πιο πολύ από την υποβολή παρά από την καθοδήγηση. Έτσι ένα παιδί μαθαίνει με τη στοργή, την αγάπη, την υπομονή, την κατανόηση, τη συμμετοχή, με το να είναι και να κάνει.

Μέρα με τη μέρα το παιδί μαθαίνει λίγα απ' αυτά που ξέρετε, λίγα περισσότερα απ' όσα νομίζετε και καταλαβαίνετε. Αυτά που ονειρευόσαστε και πιστεύετε, αυτά γίνεται το παιδί. Από την αντίληψή σας που είναι θολή ή διαυγής, από τη σκέψη σας που είναι συγκεχυμένη ή οργανωμένη, από τα πιστεύω σας που είναι ανόητα ή σοφά, από τα όνειρά σας, που είναι άχρωμα ή –αυτό μ' αρέσει πολύχρυσα, από τις ανακρίβειες που λέτε ή από την αλήθεια, από όλα αυτά μαθαίνει ένα παιδί.

 
Το κείμενο είναι Φρέντερικ Μόφετ, του γραφείου Εκπαιδευτικής Επιθεώρησης του Τμήματος Παιδείας της Νέας Υόρκης και περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Λεό Μπουκάλια, Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις (εκδ. Γλάρος).


 
Διαβάστε επίσης:
Μπουσκάλια: Να ζεις, ν' αγαπάς και να μαθαίνεις
Μπουσκάλια: Το ρίσκο είναι το κλειδί για την αλλαγή
Μπουσκάλια: Θέλω να τα γνωρίσω όλα

 
εμφάνιση σχολίων