0
1
σχόλια
409
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

«Μπορούμε να μετατρέψουμε την απελπισία σε χαρά και τα δάκρυα σε χαμόγελα»

DOCTV.GR
11 Ιουνίου 2019
Μ’ ΑΡΕΣΕΙ Η ΣΚΕΨΗ ΠΩΣ την ημέρα που γεννιέται κανείς τού χαρίζουν τον κόσμο σαν δώρο γενεθλίων. Ένα υπέροχο κουτί με εξαίσιες κορδέλες! Μερικοί δεν κάνουν τον κόπο ούτε τις κορδέλες να λύσουν, όχι να ανοίξουν το κουτί. Κι όσοι το ανοίγουν, περιμένουν να βρουν μόνο το θαύμα, την ομορφιά, την έκσταση. Ξαφνιάζονται που υπάρχει στη ζωή και ο πόνος και η απελπισία, η μοναξιά και η σύγχυση.

ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Δεν ξέρω για σας, όμως εγώ δεν θέλω να χάσω τη ζωή. Θέλω να μάθω το κάθε πραγματάκι που έχει μέσα το κουτί.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΚΟΥΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΟΝΟΣ. Τι να κάνουμε, δικό μου είναι κι αυτό, θ’ ανοίξω λοιπόν τον πόνο και θα γνωρίσω τον πόνο. Κι αυτό το μικρό πακετάκι λέγεται μοναξιά. Ξέρετε τι συμβαίνει όταν ανοίγω το πακετάκι που λέγεται μοναξιά; Γνωρίζω τη Μοναξιά. Κι όταν μου λες «Νιώθω μοναξιά», μπορώ να καταλάβω λιγάκι τη μοναξιά σου και μπορούμε να καθίσουμε μαζί και να κρατήσουμε ο ένας το μοναχικό χέρι του άλλου.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΣΩ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ μέσα στο κουτί. Γιατί ξέρω ότι έτσι θα γνωρίσω και την έκσταση. Βρίσκεται εκεί και θα τη βρω. Ξέρω ότι μπόρεσα να μετατρέψω τον πόνο σε χαρά. Κι εσύ μπορείς να το κάνεις αυτό.

ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ και να την κάνω αλήθεια. Κι εσύ μπορείς να το κάνεις αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορώ να το κάνω εγώ και να μην μπορείς να το κάνεις εσύ. Δεν είμαι υπεράνθρωπος.

Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΕΓΩ ΤΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ. Και πολλά πράγματα μπορείς να τα κάνεις καλύτερα. Αν δεν τα έχεις, δεν είναι γιατί δεν τα έχεις. Είναι γιατί δεν προσπαθείς γι' αυτά. Βρίσκονται εδώ και είναι δικά σου.

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ την απελπισία σε ελπίδα. Μπορούμε να σκουπίσουμε τα δάκρυα και να τα αντικαταστήσουμε με χαμόγελα.


Ο Λέο Μπουσκάλια (11 Ιουνίου 1924-11 Ιουνίου 1998) έχει γράψει πολλά βιβλία, τα περισσότερα από τα οποία πραγματεύονται το θέμα της αγάπης. Για μια περίοδο, πέντε από τα έργα του εμφανίζονταν ταυτόχρονα στον κατάλογο των best sellers των New York Times. Ως ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Felice Foundation, αφοσιώθηκε στην προώθηση της δυναμικής της προσφοράς και της αγάπης, προσφέροντας παράλληλα τις υπηρεσίες του σε αμέτρητες φιλανθρωπικές οργανώσεις. Υπήρξε επίκουρος καθηγητής της κοινωνικής παιδαγωγικής και ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, όπου δίδαξε επί δεκαεννιά χρόνια.

Πηγή: Λογοτεχνικό Περιβόλι


Διαβάστε επίσης Μπουσκάλια: Να ζεις, ν’ αγαπάς και να μαθαίνεις
εμφάνιση σχολίων