0
1
σχόλια
420
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Η σκέψη γίνεται ένα πέπλο πάνω στα μάτια. Βάζει τα δικά της χρώματα, δικές της ιδέες πάνω στην πραγματικότητα»
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
21 Ιουνίου 2022
Το να μη μιλάς δεν είναι σιωπή. Εσύ μπορεί να μη μιλάς, μπορεί να μην έχεις ξεστομίσει τίποτα, μέσα σου όμως τρέχουν χίλιες δυο σκέψεις. Υπάρχει μια συνεχής ροή σκέψεων μέρα – νύχτα. Χρειάζεται να θυμάσαι ότι η παρατήρηση δεν είναι ούτε τέχνη, ούτε τεχνική. Όχι, είναι απλώς ένα κόλπο.

Το μόνο που χρειάζεται να θυμάσαι, είναι να μην πνιγείς στο ποτάμι που κυλάει μέσα σου. Και πώς πνίγεσαι εκεί μέσα; Αν γίνεις με οποιοδήποτε τρόπο ενεργός, τότε πνίγεσαι. Μένε αδρανής, παθητικός, χωρίς να κάνεις τίποτα, έχοντας όμως εγρήγορση.

Αν περνάει κάποια σκέψη -είτε καλή, είτε κακή – εσύ μη σκοτίζεσαι. Εσύ απλώς να παρατηρείς, χωρίς να αξιολογείς, χωρίς να επικρίνεις, γιατί οτιδήποτε κάνεις εσύ, είναι δράση. Δεν είναι δική σου υπόθεση.

Αν περνάει απληστία, άφησέ την να περάσει. Αν περνάει θυμός, άφησέ τον να περάσει. Ποιος είσαι εσύ για να παρεμβαίνεις; Γιατί ταυτίζεσαι τόσο πολύ με το νου σου; Γιατί αρχίζεις να σκέφτεσαι, «είμαι άπληστος», «είμαι θυμωμένος»; Απλώς πέρασε μια σκέψη θυμού. Άφησέ την να περάσει. Εσύ απλώς παρατήρησε. Άλλο το να βλέπεις και άλλο το να σκέφτεσαι.

Με το να σκέφτεσαι, αποκλίνεις από την πραγματικότητα. Το να βλέπεις είναι μια τελείως διαφορετική διαδικασία                    

Ο ήλιος ανατέλλει. Αν αρχίσεις να κάνεις σκέψεις σχετικά με την ανατολή, τότε χάνεις την ανατολή, γιατί ενόσω τη σκέφτεσαι, τόσο απομακρύνεσαι από αυτήν. Με τη σκέψη μπορείς να πας μίλια μακριά και η σκέψη τρέχει πιο γρήγορα από οτιδήποτε άλλο.

Η σκέψη γίνεται ένα πέπλο πάνω στα μάτια. Βάζει τα δικά της χρώματα, δικές της ιδέες πάνω στην πραγματικότητα. Δεν επιτρέπει στην πραγματικότητα να σε πλησιάσει. Επιβάλλει τον εαυτό της πάνω στην πραγματικότητα.

Με το να σκέφτεσαι, αποκλίνεις από την πραγματικότητα. Το να βλέπεις είναι μια τελείως διαφορετική διαδικασία. Είναι παράγωγο του διαλογισμού. Όταν εσύ είσαι σιωπηλός, η αλήθεια βρίσκεται εκεί, σε όλη της την έκταση, σε όλο της το μεγαλείο. Κι όταν εσύ δεν είσαι σιωπηλός, η αλήθεια είναι απούσα.

 
Από το βιβλίο του Osho «Λόγια ενός ανθρώπου πέρα από τις λέξεις», εκδ. Ρέμπελ Ο Osho-Bhagwan Shree Rajneesh (11 Δεκεμβρίου 1931-19 Ιανουαρίου 1990), Ινδός φιλόσοφος και guru είχε συγγράψει περισσότερα από 600 βιβλία. Η κριτική του στους πολιτικούς, τη θρησκεία και τον Γκάντι του έβαλαν την ταμπέλα του αμφιλεγόμενου αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να τυπώνονται σε όλη την υφήλιο μέχρι σήμερα.


Διαβάστε επίσης:
Osho: Η κατάρα του «εγώ»
Osho: Χρειάζεται ευφυία για να νιώθει κανείς πλήξη
Osho: Δεν μπορείς να μπεις δυο φορές στο ίδιο ποτάμι

 
εμφάνιση σχολίων