0
1
σχόλια
203
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Η στιγμή δεν είναι επανάληψη. Είναι πάντα ολόδροση»
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: UNSPLASH
9 Μαρτίου 2021
Δεν μπορείς να μπεις δύο φορές στο ίδιο ποτάμι. Γιατί ο ποταμός δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος ούτε κι εσύ. Γι' αυτό κάθε στιγμή είναι μοναδική, ασύγκριτη. Δεν υπήρξε ποτέ πριν κι ούτε θα υπάρξει ποτέ πια. Είναι πανέμορφο αυτό. Η στιγμή δεν είναι επανάληψη. Είναι πάντα ολόδροση.

Αυτή τη δροσιά της στιγμής τη χάνεις, όταν ο νους σου επιμένει να προσκολλάται, να κατέχει, όταν επιζητάς τη μονιμότητα. Αν έχεις έναν μόνιμο, αναλλοίωτο εαυτό, δεν θα ήταν ούτε καν σαν πέτρα, γιατί ακόμα και οι πέτρες αλλάζουν. Ο εαυτός όμως δεν θα μπορούσε να είναι σαν λουλούδι.

Αν όλα τα πράγματα είχαν έναν αναλλοίωτο εαυτό, ένα αναλλοίωτο υπόστρωμα, τότε όλη η ύπαρξη θα ήταν πλήξη, όχι γιορτή. Γιατί υπάρχει μόνο όταν κάθε στιγμή φέρνει μαζί της κάτι καινούργιο.


Από το βιβλίο του Osho, Η κρυμμένη αρμονία, εκδ. Ρεμπελ. Ο Osho-Bhagwan Shree Rajneesh (11 Δεκεμβρίου 1931-19 Ιανουαρίου 1990), Ινδός φιλόσοφος και guru είχε συγγράψει περισσότερα από 600 βιβλία. Η κριτική του στους πολιτικούς, τη θρησκεία και τον Γκάντι του έβαλαν την ταμπέλα του αμφιλεγόμενου αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να τυπώνονται σε όλη την υφήλιο μέχρι σήμερα.


Διαβάστε επίσης:
Osho: Η κατάρα του «εγώ»
Αν αγαπάς
Παδούρα: Η ελευθερία της επιλογής
εμφάνιση σχολίων