0
1
σχόλια
293
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Όταν δε σας αποσπούν την προσοχή άλλα πράγματα, ο καθαρός και αυθεντικός εαυτός σας μπορεί να αποκαλυφθεί»
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
5 Ιανουαρίου 2022
Στην καθημερινή μας ζωή, πόσοι από μας έχουν τον χρόνο να σκέφτονται; Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι λένε: «Δεν προλαβαίνω ούτε να σκεφτώ». Ο χρόνος μάς πιέζει· μας πιέζει η εργασία και πολλά άλλα στη ζωή μας. Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι πιο απασχολημένος από ποτέ. Όλη μέρα, κάθε μέρα, βάζουμε τα δυνατά μας για να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε. Αν βυθιστούμε σ’ αυτό το είδος της ρουτίνας, ανεπίγνωστα αλλά αναπόφευκτα χάνουμε τον αληθινό μας εαυτό και την αληθινή ευτυχία.

Κάθε μέρα, δέκα λεπτά αρκούν για να μας βοηθήσουν: δοκιμάστε να ξεκλέψετε δέκα λεπτά για να μη σκέφτεστε τίποτα. Προσπαθήστε να καθαρίσετε το μυαλό σας, να  μη σας απασχολούν τα πράγματα γύρω σας. Διάφορες σκέψεις θα επιπλέουν στο μυαλό σας,
προσπαθήστε όμως να τις διώξετε μία προς μία.

Αν το πετύχετε, θα αρχίσετε να παρατηρείτε την παρούσα στιγμή, τις απλές αλλαγές στη φύση που σας κρατούν ζωντανούς. Όταν δε σας αποσπούν την προσοχή άλλα πράγματα, ο καθαρός και αυθεντικός εαυτός σας μπορεί να αποκαλυφθεί. Χρειάζεστε λίγο χρόνο για να μη σκέφτεστε τίποτα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας απλής ζωής.

 
Απόσπασμα από το βιβλίο του Μαζούνο Σούνμιο, Ζεν ή η τέχνη της απλής ζωής: 100 πρακτικές συμβουλές από έναν Ιάπωνα μοναχό για μια ήρεμη και χαρούμενη ζωή, εκδ. Πατάκη. Ο Masuno Shunmyō είναι ιαπωνός μοναχός και σχεδιαστής κήπου. Είναι επικεφαλής ιερέας του ναού Sōtō Zen Kenkō-ji, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tama Art, και πρόεδρος μιας εταιρείας σχεδιασμού που έχει ολοκληρώσει πολλά έργα στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό. Θεωρείται ο κορυφαίος σχεδιαστής κήπων της Ιαπωνίας.

 
Διαβάστε επίσης:
Οι ζεν κήποι της άμμου, για καθαρό μυαλό
Οι κήποι του Ζεν και πώς να απαλλαγείς από το άγχος
Δαλάι Λάμα: Δημιουργούμε μόνοι μας τη δυστυχία

 
εμφάνιση σχολίων