0
1
σχόλια
364
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Περιέχει μια απάντηση από αλλού, από κόσμους άλλους». Από τον Γιώργο Ιωάννου
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
6 Δεκεμβρίου 2021
Πάντοτε, όταν πλησιάζει ή έχει κιόλας συμβεί ένας θάνατος, σφίγγεσαι και προσπαθείς να σκεφτείς ή μάλλον να έρθεις σε επαφή με τον εαυτό σου και τον γύρω κόσμο. Να συγκεντρωθείς, παραμερίζοντας τα άπειρα εποικοδομήματα, στον πυρήνα της ζωής και του εαυτού σου.

Δεν έχεις αρχές, παρά μονάχα τη κοινή λογική, την πλούσια πείρα σου-πείρα πάνω σε λεπτομέρειες-και ίσως μια αδύναμη διαίσθηση για το τι συμβαίνει. Εκείνο που σε τυραννάει πιο πολύ είναι όχι η διάλυση της σάρκας, μα η διάλυση της προσωπικότητας. Ήταν μέρος της σάρκας κι αυτή; Μέρος των υγρών και των στερεών του σώματος; Και τώρα δεν υπάρχει πουθενά, πουθενά πιά;

Πόσο σπουδαίο θα ήταν αν υπάρχει. Να υπάρχουν όλα τα πρόσωπα που υπήρξαν. Άλλωστε η απειρία αυτή του σύμπαντος, ίσως αν δεν έχει σχέση με τη ζωή, να έχει κάποια σχέση μ΄αυτό που λέγεται θάνατος. Είναι δυνατό να είμαστε αρνάκια και κατσικάκια; Ένα τίποτε;

Δεν ξέρει κανείς τι να πει και πως να προσεγγίσει. Δεν προσεγγίζεται με το νου τίποτε. Ο νους παθαίνει εύκολα ίλιγγο. Ο νους παγιδεύεται γρήγορα στο αδιέξοδο και πισωγυρίζει. Ίσως μόνον η Πίστις. Και αν όχι η Πίστις, η Αγάπη. Και αν όχι η Αγάπη, ο Ερως! Ναι αυτός ο κοινός-και όχι ο φιλοσοφικός-Έρως, ακόμα και ο αγοραίος.

Έρως, είναι μια αρχή, ένα στήριγμα -είναι κάτι. Περιέχει μια απάντηση από αλλού, από κόσμους άλλους. Περιέχει μιαν απάντηση και για τις κηδείες και για τις αρρώστιες και για τα βάσανα. Γι' αυτό νίψου, ντύσου και προκάλεσέ τον. Αυτό θα έκανε κι ο φίλος, ο κλεισμένος απόψε μέσα στα χώματα.

 
Από το βιβλίο του Γιώργου Ιωάννου, Καταπακτή, εκδ. Κέδρος. Ο Γιώργος Ιωάννου (20 Νοεμβρίου 1927 - 16 Φεβρουαρίου 1985) ήταν Έλληνας λογοτέχνης. Το 1954 εξέδωσε την πρώτη ποιητική του συλλογή: Ηλιοτρόπια. Το 1963 τη δεύτερη: Τα χίλια δέντρα. Κύρια λογοτεχνική του ενασχόληση όμως υπήρξε η πεζογραφία, προς την οποία στράφηκε οριστικά από το 1964 με την έκδοση μιας συλλογής 22 πεζογραφημάτων με τίτλο Για ένα φιλότιμο, όπου καθιέρωσε ένα εντελώς προσωπικό ύφος και τρόπο γραφής, από το οποίο επηρεάστηκαν αρκετοί μεταγενέστεροι πεζογράφοι.

 
Διαβάστε επίσης:
Ο έρωτας είναι ο μοναδικός τρόπος σωτηρίας που γνωρίζουμε
Μαλατέστα: Το ζήτημα του έρωτα
Μαλβίνα: Έρωτας και άλλες πολεμικές τέχνες
Χατζιδάκις: Ο έρωτας
εμφάνιση σχολίων