0
1
σχόλια
343
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Προτιμώ την ήττα γνωρίζοντας την ομορφιά των λουλουδιών παρά τη νίκη στη μέση των ερήμων»
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
30 Νοεμβρίου 2021
Η συνήθεια είναι μια εστία. Η καθημερινότητα είναι μητρική. Ύστερα από μια ευρεία έφοδο στη μεγάλη ποίηση, στα υψώματα του υπέρτατου στόχου, στις κορυφές του υπερβατικού και του μυστικού, νιώθουμε υπέροχα, νιώθουμε όλη τη ζεστασιά της ζωής, σαν επιστρέφουμε στο πανδοχείο όπου γελούν οι ευτυχισμένοι ανόητοι, για να πιούμε μαζί τους, το ίδιο ανόητοι, όπως μας έκανε ὁ Θεός, ευχαριστημένοι από το σύμπαν που μας δόθηκε και αφήνοντας τα υπόλοιπα σ ̓ αυτούς που σκαρφαλώνουν βουνά, χωρίς ωστόσο να κάνουν τίποτα εκεί πάνω.

Δεν με συγκινεί καθόλου όταν ακούω να λένε, για έναν άνθρωπο που θεωρώ τρελό ἢ ηλίθιο, ότι ξεπερνά έναν συνηθισμένο άνθρωπο σε πολλές περιστάσεις και επιτυχίες της ζωής. Οι επιληπτικοί στη διάρκεια της κρίσης τους έχουν πολύ μεγάλη δύναμη, οι παρανοϊκοί συλλογίζονται όπως λίγοι φυσιολογικοί άνθρωποι μπορούν να το κάνουν, οι μανιακοί που βρίσκονται σε θρησκευτικό παραλήρημα μαζεύουν πλήθη πιστών όσο λίγοι (αν υπάρχουν κάποιοι) δημαγωγοί καταφέρνουν να το κάνουν, και με μια εσωτερική δύναμη που οι άλλοι δεν κατορθώνουν να μεταδώσουν στους οπαδούς τους. Κι όλα αυτά δεν αποδεικνύουν τίποτε άλλο παρά ότι η τρέλα είναι τρέλα.

Προτιμώ την ήττα γνωρίζοντας την ομορφιά των λουλουδιών παρά τη νίκη στη μέση των ερήμων, γεμάτη απ ̓ την τυφλότητα της ψυχής, συντροφιά με τη μηδαμινότητά της την αποκομμένη από τα πάντα.

 
Απόσπασμα από Το βιβλίο της ανησυχίας του Φερνάντο Πεσσόα, εκδ. Gutenberg. O Φερνάντο Πεσσόα, πορτογάλος ποιητής και συγγραφέας, γεννήθηκε στη Λισαβόνα το 1888. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του παρέμεινε αδημοσίευτο μέχρι το θάνατό του το 1935. Τα άπαντά του εκδόθηκαν σε οχτώ τόμους υπογεγραμμένα από 27 διαφορετικές προσωπικότητες -όλοι alter ego του Πεσσόα, που προτιμούσε να χρησιμοποιεί άλλα ονόματα εκτός από το δικό του. Στα ελληνικά κυκλοφορούν μερικά από τα πιο γνωστά βιβλία του όπως Ο Αναρχικός Τραπεζίτης (εκδ. Γράμματα), Εγώ και οι άλλοι (εκδ. Printa), Η ώρα του Διαβόλου (εκδ. Νεφέλη), Το βιβλίο της Ανησυχίας (εκδ. Gutenberg).


Διαβάστε επίσης:
Πεσσόα: Μόνο να ονειρεύομαι
Mπορείτε να μου αλλάζετε τα όνειρά μου, αλλά όχι το δώρο του ονειρεύεσθαι
Πεσσόα: Είσαι ελεύθερος όταν…
εμφάνιση σχολίων