0
1
σχόλια
218
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Θεοί, μπορείτε να μου αλλάζετε τα όνειρά μου, αλλά όχι το δώρο του ονειρεύεσθαι» -Πεσσόα
 
DOCTV.GR | PHOTO: UNSPLASH
23 Δεκεμβρίου 2020
Οι Θεοί, αν θέλουν να είναι δίκαιοι στην αδικία τους, ας μας διαφυλάσσουν τα όνειρά μας ακόμα κι αν είναι ανέφικτα, κι ας μάς δίνουν καλά όνειρα ακόμα κι αν είναι ταπεινά.

Σήμερα, που δεν είμαι γέρος ακόμα, μπορώ να ονειρεύομαι νησιά του Νότου και αδιανόητες Ινδίες• ίσως αύριο μου δοθεί, από τους ίδιους Θεούς, το όνειρο ότι είμαι ιδιοκτήτης ενός μικρού ψιλικατζίδικου ή συνταξιούχος σ' ένα σπίτι στα περίχωρα.

Οποιοδήποτε όνειρο είναι το ίδιο όνειρο, γιατί όλα είναι όνειρα. Θεοί, μπορείτε να μου αλλάζετε τα όνειρά μου, αλλά όχι το δώρο του ονειρεύεσθαι.


Απόσπασμα από το βιβλίο του Φερνάντο Πεσσόα, Το Βιβλίο της Ανησυχίας,  Α' τόμος, εκδόσεις Gutenberg. Ο Φερνάντο Πεσσόα (13 Ιουνίου 1888 – 30 Νοεμβρίου 1935) ήταν Πορτογάλος ποιητής και συγγραφέας. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του παρέμεινε αδημοσίευτο μέχρι τον θάνατό του το 1935. Τα άπαντά του εκδόθηκαν σε οχτώ τόμους, υπογεγραμμένα από 27 διαφορετικές προσωπικότητες -όλοι alter ego του Πεσσόα, που προτιμούσε να χρησιμοποιεί άλλα ονόματα εκτός από το δικό του. Στα ελληνικά κυκλοφορούν μερικά από τα πιο γνωστά βιβλία του όπως Ο Αναρχικός Τραπεζίτης (εκδ. Γράμματα), Εγώ και οι άλλοι (εκδ. Printa), Το βιβλίο της Ανησυχίας (εκδ. Εξάντας). 


Διαβάστε επίσης:
Πεσσόα: Να είσαι νέος με κάθε νέο ξημέρωμα
Πεσσόα: Αλλαγή
Πεσσόα: Είσαι ελεύθερος όταν...
εμφάνιση σχολίων