0
1
σχόλια
150
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, λειτουργεί με ηλιακή και αιολική ενέργεια, ή χρησιμοποιημένα λάδια
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ | UNSPLASH
12 Νοεμβρίου 2021
Στη Θέρμη Θεσσαλονίκης βρίσκεται το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο, 100% πράσινο, θερμοκήπιο στον κόσμο. Πρόκειται για το πρότυπο θερμοκήπιο που αναπτύχθηκε και εγκαταστάθηκε από την ελληνική εταιρεία ΟΕΤ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Agrores.

Η ενεργειακή αυτονομία του υδροπονικού θερμοκηπίου, τροφοδοτείται από ένα υβριδικό σύστημα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτό περιλαμβάνει 3ης γενιάς φωτοβολταϊκά εγχώριας παραγωγής, τα οποία αποκόπτουν τη βλαβερή UV ακτινοβολία και αφήνουν να περάσει στο εσωτερικό του θερμοκηπίου ηλιακή ακτινοβολία που επιτρέπει την εξέλιξη της φωτοσύνθεσης. Επίσης διαθέτει και μια ανεμογεννήτρια, η οποία παρέχει συμπληρωματική ενέργεια, εάν δεν επαρκεί η ενέργεια των φωτοβολταϊκών αλλά και ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος που χρησιμοποιεί ανακυκλώσιμα λάδια.

Το ενεργειακά αυτόνομο σύστημα που λειτουργεί για πρώτη φορά στον κόσμο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για να καλύψει ενεργειακές ανάγκες σε άλλες περιπτώσεις, με οικολογικό τρόπο -από απομακρυσμένες περιοχές, μέχρι ανάγκες στέγασης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Εύγε.

 
εμφάνιση σχολίων