0
1
σχόλια
196
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Ποτέ δεν υπήρξε μια εποχή που οι άνθρωποι ήταν τόσο δύσθυμοι και μελαγχολικοί»
 
DOCTV.GR
13 Οκτωβρίου 2021
Ποτέ δεν υπήρξε μια εποχή που οι άνθρωποι ήταν τόσο δύσθυμοι και μελαγχολικοί. Άλλωστε αυτό εξηγεί από μία άποψη την τρομερή και μέχρι αηδίας οργάνωση της ευθυμίας.

Καμιά εποχή δεν είχε οργανώσει τόσο πολύ την ευθυμία, όσο η δική μας. Σε καμιά εποχή δεν έπαιζε πρωί-πρωί στα σπίτια το ραδιόφωνο εύθυμες μουσικές, για να ξυπνήσουν οι άνθρωποι μελαγχολικοί και σχεδόν έτοιμοι να αυτοκτονήσουν.

 
Απόσπασμα από το βιβλίο του Γιάννη Τσαρούχη, Μάτην ωνείδισαν την ψυχήν μου, εκδ. Καστανιώτης. Ο Γιάννης Τσαρούχης (13 Ιανουαρίου 1910 - 20 Ιουλίου 1989) ήταν ζωγράφος και σκηνογράφος. Τα πρώτα του έργα τα εξέθεσε το 1929 στο Άσυλο Τέχνης. Η επιτυχία που σημείωσε τον οδήγησε να φοιτήσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Παράλληλα μαθήτευσε κοντά στον Κόντογλου, ο οποίος τον μύησε στη βυζαντινή αγιογραφία, ενώ μελέτησε τη λαϊκή αρχιτεκτονική και ενδυμασία. Στο έργο του εκφράζεται κυρίως η χαρά και το θαύμα της ζωής. Προσπάθησε να ισορροπήσει τις μεγάλες παραδόσεις και να συλλάβει τις αιώνιες καλλιτεχνικές αξίες. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους με διεθνή προβολή και ιδιαίτερα στη Γαλλία.

 
Διαβάστε επίσης:
Ο Τσαρούχης είπε
Τσαρούχης: Ομορφιά
Τσαρούχης: Ότι να πεις, είναι επικίνδυνο
εμφάνιση σχολίων