0
1
σχόλια
295
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Οι παράξενες πλευρές του εγκεφάλου σε σχέση με τη μάθηση και την εξάρτηση ουσιών. Από τον Θανάση Ντινόπουλο
DOCTV.GR | UNSPLASH
29 Σεπτεμβρίου 2021
Η μάθηση είναι μία διεργασία που οφείλεται στη δημιουργία νέων συνάψεων (θέσεων επικοινωνίας μεταξύ των νευρώνων) ή στην ισχυροποίηση παλαιών. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο τα νευρικά κύτταρα πρέπει να βρίσκονται σε κατάσταση διέγερσης, ενώ το αντίθετο της διέγερσης είναι η αναστολή. Στον εγκέφαλο των ενηλίκων η διέγερση και η αναστολή ισοσταθμίζονται, στον εγκέφαλο των βρεφών, των παιδιών και, σε μικρότερο βαθμό, των εφήβων κυριαρχεί η διέγερση.

Η μάθηση, ως εκ τούτου, επιτυγχάνεται στα νεαρά άτομα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, κάτι που δυστυχώς αφορά και τη μάθηση κακών συνηθειών, όπως είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και η χρήση άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών, μάθηση που εγγράφεται βαθιά στον εγκέφαλο των εφήβων, με αποτέλεσμα η εξάρτηση να είναι πιο ισχυρή και να διαρκεί περισσότερο. Πράγματι, όλο και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα ενισχύουν την άποψη ότι η εξάρτηση από ουσίες είναι μία μορφή μάθησης˙ ο εγκέφαλος, και μάλιστα ο εγκέφαλος των εφήβων, «μαθαίνει» εύκολα τις ουσίες αυτές, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τις «ξεμάθει».

Ας προσπαθήσει ο αναγνώστης να ξεχάσει πόσο κάνει 1 + 1, θα διαπιστώσει ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Η άκοπη μάθηση και η καθυστερημένη πρόσβαση (λόγω μειωμένης ταχύτητας αγωγής των νευρικών ώσεων) στον «σκεπτόμενο» προμετωπιαίο φλοιό σε συνδυασμό με την ορμονική πλημμυρίδα δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα που οδηγεί τους εφήβους ορισμένες φορές σε ακραίες συμπεριφορές, τους κάνει «επαναστάτες χωρίς αιτία»˙ όχι πως λείπουν οι ουσιαστικοί λόγοι για να εξεγερθούν απέναντι στον αλλόκοτο κόσμο που τους ετοιμάσαμε.

 
Απόσπασμα από το βιβλίο του Θανάση Ντινόπουλου «Ο Αλλόκοτος Εγκέφαλος», εκδ. Ροπή. Ο Θανάσης Ντινόπουλος είναι καθηγητής Ανατομικής, Ιστολογίας και Εμβρυολογίας τουΤμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

 
Διαβάστε επίσης:
Η λειτουργία του εγκεφάλου μας
VIDEO: Το στρες και ο εγκέφαλος
ΕΡΕΥΝΑ: Ο εγκέφαλος των δημιουργικών ανθρώπων
εμφάνιση σχολίων