0
1
σχόλια
209
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Αυτοεκτίμηση είναι η περήφανη αντίσταση του ανθρώπου στη φθορά και η μανία του να μεταβολίζει το χάος σε έναν κόσμο κεκοσμημένο». Από τον Ευστράτιο Παπάνη
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
5 Οκτωβρίου 2021
«Ο χρόνος είναι ο εχθρός. Είναι αυτός που σκευωρεί εναντίον του ανθρώπου που καταστρατηγεί και μεταχειρίζεται ως αθύρματα τις ονειροπολήσεις του, που προσδιορίζει κατά σειρά εμφάνισης ποιο θα είναι το αίτιο και ποιο το αιτιατό, που, σε τελική ανάλυση, καπηλεύεται την ίδια του την ύπαρξη.

Ο χρόνος είναι ο διαχειριστής της θνητότητας και ο μεταπράτης του πρόσκαιρου. Είναι αυτός που διαφεντεύει το πεπερασμένο θέλγοντας με την απειρία του. Αυτοεκτίμηση είναι η περήφανη αντίσταση του ανθρώπου στη φθορά και η μανία του να μεταβολίζει το χάος σε έναν κόσμο κεκοσμημένο με αθάνατα έργα».

«Η αυτοεκτίμηση δεν είναι παρά μία ιαχή της έσχατης νίκης και η ύλη της ενσάρκωσης της πιο δυνατής τους επιθυμίας. Γιατί εκεί εδράζεται η πιο ιοβόλος αντίφαση του γένους μας και ταυτόρονα η μεγαλοσύνη του: στο ότι μπορεί να ποθεί το απόλυτο, ενώ έχει συγκεραστεί με την ημιτέλεια, να προσδοκά το άφθορο, βιώνοντας την παρακμή, να σκιαγραφεί το ιδανικό, συλλέγοντας αυταπάτες».

 
Αποσπάσματα από το βιβλίο του Ευστράτιου Παπάνη, Η Αυτοεκτίμηση – Θεωρία και Αξιολόγηση, εκδ. Ι. Σιδέρης. Ο Ευστράτιος Παπάνης είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου.


 
Διαβάστε επίσης:
Η αυτοεκτίμηση
Νευρωτισμός και σεξουαλικότητα
Η αυτοεκτίμηση ως αυτογνωσία
εμφάνιση σχολίων