0
1
σχόλια
324
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Το Ελ Σαλβαδόρ είναι η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει ως νόμιμο ένα κρυπτονόμισμα και φυσικά περιμένει να κερδίσει από αυτό
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ | UNSPLASH
7 Σεπτεμβρίου 2021
Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που έχει ως επίσημο νόμισμα της ένα κρυπτονόμισμα, το οποίο σε πρώτη φάση θα λειτουργεί παράλληλα με το αμερικανικό δολάριο, το επίσημο νόμισμα της χώρας τα τελευταία 20 χρόνια.

O πρόεδρος Nayib Bukele αποκάλυψε μέσω twitter ότι η χώρα έχει αγοράσει ήδη συνολικά 400 bitcoin. Λίγες ημέρες πριν, το Κογκρέσο ψήφισε νόμο για τη δημιουργία κεφαλαίου ύψους 150 εκατομ. δολαρίων για τη διευκόλυνση της μετατροπής από bitcoin σε δολάρια ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση θα δώσει μέσω της κυβερνητικής εφαρμογής Chivo που δημιουργήθηκε για αυτό τον σκοπό, bitcoins αξίας 30 δολαρίων σε κάθε πολίτη της χώρας που θα θελήσει να ακολουθήσει το νέο νομισματικό σύστημα. Η εφαρμογή είναι στην ουσία ένα ελεγχόμενο από την κυβέρνηση ψηφιακό πορτοφόλι και είναι ήδη διαθέσιμο στους πολίτες.


Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποδεχτούν το ψηφιακό νόμισμα σε αντάλλαγμα αγαθών και υπηρεσιών, ενώ η κυβέρνηση θα το δεχτεί για πληρωμές φόρων 

 
 
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτή η κίνηση θα προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα καταστήσει φθηνότερη την αποστολή εμβασμάτων, εξοικονομώντας περίπου 400 εκατομ. δολάρια από τα τέλη σε ετήσια εμβάσματα που στέλνονται στο εξωτερικό. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποδεχτούν το ψηφιακό νόμισμα σε αντάλλαγμα αγαθών και υπηρεσιών, ενώ η κυβέρνηση θα το δεχτεί για πληρωμές φόρων.

Ωστόσο περίπου το 70% των πολιτών του Ελ Σαλβαδόρ που συμμετείχαν σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Αμερικής διαφωνούν με την απόφαση της κυβέρνησης να υιοθετήσει το bitcoin ως νόμιμο χρήμα καθώς δεν εμπιστεύονται ή δεν γνωρίζουν τον τρόπο χρήσης και τις ιδιαιτερότητες του κρυπτονομίσματος.

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ διαψεύδει τις φήμες που έλεγαν πως σύντομα οι πληρωμές των μισθών και των συντάξεων θα γίνονται σε bitcoin, επιμένοντας στην πειραματική μορφή του εγχειρήματος, ενώ ξεκαθαρίζει επίσης ότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα να μετατρέψει κάποιος τον τραπεζικό του λογαριασμό από δολάρια σε bitcoin.
 

Με πληροφορίες από BBC, Reuters, Cnn
 
εμφάνιση σχολίων