0
1
σχόλια
228
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Δεν υπάρχει χρόνος στους μύθους και τους θρύλους. Ποιο είναι το παρελθόν στο οποίο αναφέρεται ένα παραμύθι όταν λέει «ήταν μια φορά κι έναν καιρό;»
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
21 Ιανουαρίου 2022
Φαίνεται ότι μονάχα με τη συνείδηση βιώνουμε το χρόνο. Ένα μωρό δεν κατέχει την έννοια του χρόνου. Δε γνωρίζει ότι ο χρόνος περνάει. Δεν καταλαβαίνει το θάνατο.

Το ασυνείδητο του ενήλικου είναι παρόμοιο. Σε ένα όνειρο δεν υπάρχει χρόνος και η τάξη της χρονικής διαδοχής αλλάζει, γεγονός που ανατρέπει τις σχέσεις αιτιών κι αποτελεσμάτων. Δεν υπάρχει χρόνος στους μύθους και τους θρύλους. Ποιο είναι το παρελθόν στο οποίο αναφέρεται ένα παραμύθι όταν λέει «ήταν μια φορά κι έναν καιρό»;

Παρόμοια, όταν ο μυστικιστής αποκαθιστά τη σχέση ανάμεσα στη λογική του και το ασυνείδητό του, βλέπει ότι τα πάντα δεν αποτελούν παρά ένα μόνο και συνεχές είναι.
 

Ούρσουλα Λε Γκεν. Ο αναρχικός των δύο κόσμων, εκδ. Parsec. H Ούρσουλα Λε Γκεν (21 Οκτωβριου 1929 - 22 Ιανουαρίου 2018) ήταν Αμερικανίδα συγγραφέας. Αν και το έργο της περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δοκίμια, ποιήματα και παιδικά βιβλία, είναι περισσότερο αναγνωρισμένη για την προσφορά της στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας, όπου συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες σύγχρονες δημιουργούς. Το κοινωνικό φύλο, ο σεξισμός, ο φεμινισμός, η πολιτιστική αποξένωση, οι κοινωνικές δομές, είναι στο επίκεντρο των προβληματισμών της ενώ το έργο της αποτελεί συγχρόνως κοινωνικοπολιτικό σχόλιο.
 

Διαβάστε επίσης:
Λε Γκεν: Πέρα από τον πόνο
Λε Γκεν: Έρχονται δύσκολες στιγμές και χρειαζόμαστε φωνές ελευθερίας
Ντε Μποβουάρ: Ο χρόνος
εμφάνιση σχολίων