0
1
σχόλια
372
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

«Η αγάπη είναι η αληθινή συνθήκη της ανθρώπινης ζωής»

DOCTV.GR
22 Ιανουαρίου 2021
«Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ» ΕΙΠΕ Ο ΣΕΒΕΚ απλώνοντας τα χέρια του. «Είναι πραγματική. Μπορώ να την ονομάζω παρεξήγηση, αλλά δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι δεν υπάρχει ή ότι κάποτε θα πάψει να υπάρχει.

Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΥΝΘΗΚΗ. Όταν έρχεται, το ξέρεις· αναγνωρίζεις την αλήθεια της. Φυσικά είναι σωστό να φροντίζουμε τους αρρώστους, να καταπολεμάμε την πείνα και την αδικία, όπως κάνει ο κοινωνικός οργανισμός. Αλλά καμιά κοινωνία δεν μπορεί να αλλάξει τη φύση της ύπαρξης. Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τη δυστυχία. Αυτόν ή εκείνον τον πόνο, ναι, αλλά όχι τον Πόνο.

ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ μόνο την κοινωνική δυστυχία -την άχρηστη δυστυχία. Η υπόλοιπη εξακολουθεί να υπάρχει. Είναι η ρίζα, η πραγματικότητα. Όλοι από μας εδώ θα γνωρίσουμε τη λύπη· αν ζήσουμε πενήντα χρόνια, θα είναι πενήντα χρόνια λύπης. Και στο τέλος θα πεθάνουμε. Με αυτή τη συνθήκη γεννιόμαστε. Φοβάμαι τη ζωή! Υπάρχουν φορές που... που με πιάνει τρόμος. Η ευτυχία φαίνεται φευγαλέα.

ΚΙ ΩΣΤΟΣΟ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ είναι μια παρεξήγηση... αυτό το κυνήγι της ευτυχίας... αυτός ο φόβος του πόνου... Αν αντί να τον φοβάμαι και να τον αποφεύγω... αν μπορούσα να τον διασχίσω... να τον ξεπεράσω...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟ. Αυτό που υποφέρει είναι το εγώ, αλλά υπάρχει ένα σημείο όπου το εγώ σταματάει. Δεν ξέρω πώς να το πω. Αλλά νομίζω ότι η πραγματικότητα, η αλήθεια που αναγνωρίζω στη δυστυχία κι όχι στην άνεση και στην ευτυχία -ότι η πραγματικότητα του πόνου δεν είναι ο πόνος. Αν μπορέσεις να την ξεπεράσεις. Αν μπορέσεις να την αντέξεις μέχρι το τέλος.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ, η αλληλεγγύη, είπε ένα ψηλό κορίτσι με γλυκά μάτια. Η αγάπη είναι η αληθινή συνθήκη της ανθρώπινης ζωής».


Απόσπασμα από το βιβλίο της Ursula Le Guin, Ο Αναρχικός των Δύο Κόσμων, εκδόσεις Parsec. H Ούρσουλα Λε Γκεν (21 Οκτωβριου 1929 - 22 Ιανουαρίου 2018) είναι Αμερικανίδα συγγραφέας.  Αν και το έργο της περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δοκίμια, ποιήματα και παιδικά βιβλία, είναι περισσότερο αναγνωρισμένη για την προσφορά της στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας, όπου συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες σύγχρονες δημιουργούς. Το κοινωνικό φύλο, ο σεξισμός, ο φεμινισμός, η πολιτιστική αποξένωση, οι κοινωνικές δομές, είναι στο επίκεντρο των προβληματισμών της ενώ το έργο της αποτελεί συγχρόνως κοινωνικοπολιτικό σχόλιο.
εμφάνιση σχολίων