0
1
σχόλια
348
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Δεν είναι δυνατόν να εκπαιδεύουμε πολίτες που να είναι ελεύθεροι και ταυτοχρόνως να περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε μια ιεραρχική δομή μέσα στην οποία δεν τους πέφτει κανένας λόγος»
DOCTV.GR
1 Ιανουαρίου 2023
Δεν είναι δυνατόν ποτέ να σκεφτούμε ότι τα άτομα τα οποία τα θέλουμε ως ελεύθερους πολίτες, μπορεί να είναι ελεύθεροι στην πολιτική ζωή και να είναι σκλάβοι κατ' ουσίαν μέσα στην οικονομική παραγωγική τους ζωή. Δεν είναι δυνατόν να σκεφτούμε δηλαδή ότι τις Κυριακές τα άτομα θα πηγαίνουν σε μια ελεύθερη πολιτική συνέλευση και ότι τις άλλες πέντε-έξι μέρες της εβδομάδος θα είναι απλώς βίδες απάνω σε ένα μηχανικό σύστημα παραγωγής.

Δεν είναι δυνατόν να εκπαιδεύουμε πολίτες –διότι ακόμα μία φορά η παιδεία των πολιτών δεν σταματάει ούτε στο δημοτικό ούτε στο γυμνάσιο– που να είναι ελεύθεροι και υπεύθυνοι και να θέλουν να συμμετέχουν στις κοινές υποθέσεις, και ταυτοχρόνως να περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της εν εγρηγόρσει ζωής τους σε μια ιεραρχική δομή μέσα στην οποία δεν τους πέφτει κανένας λόγος εκτός απ' το να εκτελούν συνεχώς, αφενός αυτά που τους λένε οι ανώτεροί τους, αφετέρου αυτά που τους λένε οι κανονισμοί, οι οποίοι πενήντα φορές στις εκατό είναι κωμικά παράλογοι.

Αν κατορθώνουν τα εργοστάσια και οι δημόσιες υπηρεσίες να λειτουργούν, είναι επειδή κατά ένα μεγάλο μέρος οι εργαζόμενοι παραβαίνουν τους κανονισμούς για να καταφέρουν να κάνουν τη δουλειά τους.
 
 
Aπό το βιβλίο του Κορνήλιου Καστοριάδη, Οι ομιλίες στην Ελλάδα, εκδ. Ύψιλον. Απόσπασμα της συζήτησης του Κορνήλιου Καστοριάδη με τον δημοσιογράφο Ντανιέλ Μερμέ,στο δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter (Νοέμβριος 1996) με αφορμή το βιβλίο του Καστοριάδη, Η άνοδος της ασημαντότητας (La montee de Γ insigni- Gance., εκδ. Seuil, 1996). Ο Κορνήλιος Καστοριάδης (Κωνσταντινούπολη, 11 Μαρτίου 1922 - Παρίσι, 26 Δεκεμβρίου 1997) ήταν Έλληνας φιλόσοφος, οικονομολόγος, επαγγελματίας ψυχαναλυτής από το 1973 και διευθυντής σπουδών στην Ανώτατη Σχολή για τις Κοινωνικές Επιστήμες. Συγγραφέας του έργου «Η Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας», διευθυντής σπουδών στη Σχολή Ανωτέρων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού από το 1979, και φιλόσοφος της αυτονομίας, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20ού αιώνα.
 

Διαβάστε επίσης:
Καστοριάδης: Η αντίφαση του Nεοέλληνα
Καστοριάδης: Η φιλία
Καστοριάδης: Αυτό που μπορούμε να κάνουμε
Καστοριάδης: Λόμπι και χόμπι
εμφάνιση σχολίων