0
1
σχόλια
294
λέξεις
TECH
Ούτε δίχτυα, ούτε φυσικά φράγματα, ούτε παρεμβάσεις στη θαλάσσια ζώνη. Το οικολογικό φράγμα του μέλλοντος, είναι εδώ
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ | UNSPLASH
9 Ιουνίου 2021
Χαλασμένες τηλεοράσεις, παλιά κράνη, χριστουγεννιάτικα δέντρα. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα απόβλητα που πιάστηκαν να επιπλέουν στο Westerdok canal του Άμστερνταμ, από μια «κουρτίνα» γεμάτη φυσσαλίδες.

Οι περιβαλλοντολόγοι χτυπούν εδώ και χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου για τους χιλιάδες τόνους πλαστικών που καταλήγουν στις θάλασσες, μολύνουν τα νερά, σκοτώνουν χιλιάδες ζωντανούς οργανισμούς, και τέλος καταλήγουν στο πιάτο μας μέσω της διατροφικής αλυσίδας.  Όμως μια ακτίνα ελπίδας έρχεται από την Ολλανδία.
 

Μέσω αυτού του συστήματος, παγιδεύεται  το 86% των σκουπιδιών που διαφορετικά θα κατέληγαν στη θάλασσα  


Το "The Bubble Barrier" αναπτύχθηκε ως ένας απλός τρόπος για να σταματήσει η πλαστική ρύπανση που ρέει από τις πλωτές οδούς στον ωκεανό. Ένας αεροσυμπιεστής στέλνει αέρα μέσω ενός διάτρητου σωλήνα που διατρέχει διαγώνια στο κάτω μέρος του καναλιού, δημιουργώντας ένα ρεύμα φυσαλίδων που παγιδεύει τα απόβλητα και τα οδηγεί σε ένα σύστημα απορροής. «Μέσω αυτού του συστήματος, παγιδεύεται  το 86% των σκουπιδιών που διαφορετικά θα κατέληγαν στη θάλασσα» λέει στο CNN ο Philip Ehrhorn, συνιδρυτής και επικεφαλής τεχνολογίας του The Great Bubble Barrier.

Το σύστημα εγκαταστάθηκε στο Ολλανδικό κανάλι μέσα σε μόλις 5 ώρες. Αν και διάφορα φράγματα έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν με σκοπό να αποτρέψουν τα απόβλητα από το να καταλήγουν στο νερό, το συγκεκριμένο διαφοροποιείται καθώς πιάνει το πλαστικό χωρίς να έχει υπάρχει φυσικό φράγμα, όπως δίχτυ ή μπούμα, που θα μπορούσε να διαταράξει την υδρόβια ζωή ή να επηρεάσει τη ναυτιλία.

Πάνω από το 80% του πλαστικού που καταλήγει στις θάλασσες, προέρχεται από ποτάμια και ακτογραμμές. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 11 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικών απορριμμάτων ρέουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CNN Climate (@cnnclimate)


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Τρεφόμαστε με πλαστικό
Τι είναι η τράπεζα πλαστικού
9 τρόποι για λιγότερο πλαστικό
εμφάνιση σχολίων