0
1
σχόλια
450
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Οι πρώτες πτήσεις με τουρίστες στην Κρήτη ενώ η Ε.Έ. δίνει νέο πακέτο χρημάτων για προσφυγικά camp σε Σάμο και Λέσβο τα οποία ο διεθνής Τύπος αντιμετωπίζει ως ανέκδοτο
 
PRESS | UNSPLASH
30 Μαρτίου 2021
«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να σώσει την τουριστική σεζόν παρά τους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων κορονοϊού» γράφει το Focus Online σε δημοσίευμα για το φετινό καλοκαίρι αλλά και την άφιξη Γερμανών τουριστών. Η τουριστική σεζόν θα άρχιζε μέσα Μαΐου λόγω πανδημίας αλλά ο υπ. Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είναι υπέρ της δοκιμής πιλοτικών προγραμμάτων ακόμη και πριν την προγραμματισμένη έναρξη της σεζόν, παρατηρεί το Focus. «Το Σαββατοκύριακο έφτασαν στην Κρήτη οι πρώτες πτήσεις με Γερμανούς τουρίστες. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές αναφορές οι τουρίστες δεν διαμένουν σε ξενοδοχεία αλλά σε ιδιωτικά καταλύματα και πανσιόν, διότι τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης κρατήσεων. Στις 12 Απριλίου περίπου 200 Ολλανδοί αναμένεται στη Ρόδο δοκιμαστικά για να περάσουν μια εβδομάδα σε ξενοδοχειακό συγκρότημα. Αναφέρεται ότι 25.000 άτομα έχουν υποβάλει σχετική αίτηση. Οι τουρίστες που φτάνουν στην Ελλάδα πρέπει να εμφανίσουν αρνητικό τεστ κορονοϊού που να μην υπερβαίνει τις 72 ώρες κατά την είσοδο στη χώρα, ενώ συχνά υποβάλλονται σε γρήγορο τεστ κορονοϊού κατά την άφιξή τους. Στη συνέχεια πρέπει να μπουν σε επταήμερη καραντίνα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Γερμανικό υπ. Εξωτερικών. Ωστόσο στην πράξη η τήρηση της καραντίνας δεν ελέγχεται σχεδόν καθόλου στην Ελλάδα. Το επιχείρημα: τα άτομα που εισήλθαν στη χώρα ελέχθηκαν ούτως ή άλλως δύο φορές».

Θα αποφευχθεί μια δεύτερη Μόρια; Στην επίσκεψη της επιτρόπου Εσωτερικών της Ε.Έ. Ίλβα Γιόχανσον σε Σάμο και Λέσβο αναφέρεται δημοσίευμα της Zeit Online σημειώνοντας: «Η Ε.Έ. χορηγεί 276 εκατομ. ευρώ για την κατασκευή πέντε νέων προσφυγικών κέντρων στα ελληνικά νησιά για να αποφευχθεί μια δεύτερη Μόρια. Οι επικριτικές φωνές λένε ότι αυτό δεν θα συμβεί». Συγκεκριμένα για τη Λέσβο σύμφωνα με ελληνικά στοιχεία «το νέο προσφυγικό κέντρο θα είναι έτοιμο τον επόμενο χειμώνα». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι από τη φωτιά στη Μόρια τον Σεπτέμβριο πάνω από 12.000 άνθρωποι ζουν σε σκηνές και βοηθητικά καταλύματα στο Καρά Τεπέ.

«Ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλουν τις καταστροφικές συνθήκες μέσα τον χειμώνα» σημειώνει η Ζeit και υπενθυμίζει ότι «ήδη τον Δεκέμβριο η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι θα συμμετέχει στην κατασκευή νέου κέντρου, το οποίο θα ήταν έτοιμο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Για πρώτη φορά, η Ε.Έ. θα αναλάβει μέρος της διοίκησης μετά την ολοκλήρωσή του. Αυτή τη στιγμή 8.000 μετανάστες διαμένουν στη Λέσβο. Άλλοι 6.000 στη Χίο, τη Σάμος, την Κω και τη Λέρο». Από την πλευρά τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ασκούν εκ νέου σκληρή κριτική. Σύμφωνα με τον επικεφαλής για την Ελλάδα Στέφαν Ομπεράιτ: «Η αντιγραφή ενός μοντέλου αποκλεισμού το οποίο αποκτά απλώς νέο όνομα θέτει τα θεμέλια για μια νέα καταστροφή»

Via Focus, Deutsche Welle


Διαβάστε επίσης:
Γκορμπατσόφ, ο αναμορφωτής
Πόσο ασφαλείς νιώθουν οι γυναίκες στην πόλη;
Για πάρτι στη Μαδρίτη: Ανθρώπινο ή παράλογο;
εμφάνιση σχολίων