0
1
σχόλια
317
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Από τον δικηγόρο Θανάση Καμπαγιάννη
 
DOCTV.GR
17 Μαρτίου 2021
Οι καταγγελίες για βασανισμό μέσα στη ΓΑΔΑ, με ξύλο και κουκούλες σε πολίτες, είναι επώνυμες και συγκεκριμένες. Δεν απαντιούνται με εξυπνακισμούς από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που πρέπει να καταλάβει ότι είναι απολύτως εκτεθειμένη.

Διαβάστε επίσης: Δ. Αμνηστία: Zητήστε τον τερματισμό της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας

Πέραν της αναγκαίας διερεύνησης που πρέπει να γίνει, οι καταγγελίες ενισχύονται από ένα αναντίρρητο γεγονός: η Αστυνομία (η κάθε Αστυνομία) συνηθίζει να υπερβαίνει τα νόμιμα όρια στον ξένο και στον ιδεολογικό εχθρό. Το γεγονός ότι στην περίπτωσή μας, οι αστυνομικές αρχές διερευνούσαν αδίκημα σε βάρος αστυνομικού (γνωστό από σχετικές ανακοινώσεις ως "ζήτημα τιμής για την ΕΛ.ΑΣ.") και συνέλαβαν άτομο με δράση στον αντιεξουσιαστικό χώρο (με εμπλοκή, μάλιστα, στη σύλληψη της αντιτρομοκρατικής) ενισχύει τη βασιμότητα των καταγγελλομένων.

Το Υπουργείο ΠΡΟΠΟ και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να προβούν άμεσα σε ενέργειες που θα καθησυχάσουν τους πολίτες, με αυτονόητες τις εξής δύο:
α. Πρέπει να σταματήσει άμεσα η παράνομη στέρηση επικοινωνίας του προσαχθέντος με τον δικηγόρο του. Το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην προσωρινή στέρηση της ελευθερίας του προσαγόμενου πολίτη και στην ανακοίνωση της σύλληψής του λειτουργεί ως μια μαύρη τρύπα δικαιωμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα καταγγελλόμενα συμβαίνουν πριν την επικοινωνία με δικηγόρο. Ο ΔΣΑ έχει πλέον επίσημα και ομόφωνα τοποθετηθεί για το ζήτημα. Η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει παρά να ανακοινώσει σήμερα ότι θα συμμορφωθεί με τη νομιμότητα όπως την κωδικοποιεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας: https://www.dsa.gr.

β. Η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει, σε συνεννόηση με την αρμόδια Αρχή, να ανακοινώσει την εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος καταγραφής σε όλους τους χώρους της ΓΑΔΑ, το υλικό του οποίου να προβλέπεται ρητά ότι θα είναι προσβάσιμο σε κάθε προσαγόμενο πολίτη που θέλει να στοιχειοθετήσει κάποια καταγγελία.

Αυτά τα δύο είναι άσχετα με το αν υιοθετεί κανείς τα καταγγελλόμενα ή όχι, θα συνιστούσαν ωστόσο ένα σήμα από την κυβέρνηση ότι παίρνει στα σοβαρά την αντιμετώπιση της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Δυστυχώς, δεν το κάνει.


Διαβάστε επίσης: «Η κυβέρνηση ομιλεί την Οργουελιανή»
εμφάνιση σχολίων