0
1
σχόλια
365
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
DOCTV.GR | UNSPLASH
10 Νοεμβρίου 2022
Όσοι βιώσαν εγκατάλειψη στην παιδική ηλικία ή σε κάποια φάση στην ζωή τους συχνά εστιάζουν τόσο πολύ σε αυτήν ώστε οι φόβοι τους εντείνονται και οι σχέσεις τους περνάνε υπό συνεχή έλεγχο. Αναπτύσσουν μια σειρά από συμπεριφορές που τελικά γίνονται αυτό-εκπληρούμενες προφητείες. Η προσμονή της απόρριψης και η εμμονή με την εγκατάλειψη οδηγούν σε συμπεριφορές οι οποίες, συχνά, τους απομονώνουν.

Υπάρχουν οι περιπτώσεις που δεν έλαβαν επαρκή προστασία στην παιδική τους ηλικία (και δεν είναι απαραίτητο να λείπουν οι γονείς για να νιώθει το παιδί μόνο και αβοήθητο), υπάρχουν και εκείνοι που εγκαταλείπονται από τους συντρόφους τους και αναπτύσσουν το φόβο ότι δεν αξίζουν αγάπη.

Πέντε ιδέες που συντελούν στην ανάπτυξη του φόβου εγκατάλειψης: Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ξεκάθαρο πως ορισμένες κλινικές καταστάσεις όπως η οριακή διαταραχή προσωπικότητας (ΟΔΠ) μπορεί να πυροδοτήσουν τον φόβο της εγκατάλειψης. Κατόπιν, η έλλειψη ανάπτυξης συναισθηματικού δεσμού με τους γονείς καθώς επίσης και ορισμένοι τύποι κακοποίησης αποτελούν τον θεμέλιο λίθο αυτής της κλινικής κατάστασης.

Το αποτύπωμα που απομένει εξαιτίας της έλλειψης αγάπης, φροντίδας και προστασίας είναι καταστροφικό για τον εγκέφαλο. Το άτομο στην ενήλικη ζωή του μπορεί να αναπτύξει την εμμονική επιθυμία να αποτελεί αντικείμενο φροντίδας των άλλων ενώ ευνοείται η ανάπτυξη δεσμών εξάρτησης. Άτομα με αγχώδη-συμβιωτικό τύπο δεσμού τείνουν να βιώνουν συνεχώς τον φόβο της εγκατάλειψης και την απόρριψη.

– Νομίζουν ότι ποτέ δεν θα βρουν την αγάπη που χρειάζονται
–  Πιστεύουν πως κανένας δεν νοιάζεται για αυτούς
– Πιστεύουν ότι, αργά ή γρήγορα, θα καταλήξουν μόνοι
– Πιστεύουν ότι κάτι πάει λάθος με αυτούς και δεν αξίζουν αγάπη
– Νιώθουν αγανάκτηση


Πώς μειώνεται ο φόβος της εγκατάλειψης: Για να καταφέρουν να έχουν υγιείς σχέσεις πρέπει να παύσουν να θεωρούν τους εαυτούς τους ως ελαττωματικούς και πιθανόν γι΄αυτό θα χρειαστούν ψυχοθεραπευτική και επαγγελματική καθοδήγηση. Επίσης:
 Χρειάζεται να κατανοήσουν το παρελθόν και τον λόγο που φοβούνται την εγκατάλειψη
– Πρέπει να καταλάβουν την συμπεριφορά τους. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να καταλάβουν το μοτίβο της σκέψης που ενισχύουν τους φόβους τους.
– Πρέπει να αναπτύξουν μια πιο υγιή ψυχική και συναισθηματική προοπτική που περιλαμβάνει επαρκή αυτό-εκτίμηση και αυτοπεποίθηση
– Χρειάζεται να δουλέψουν στον εσωτερικό τους διάλογο, να απενεργοποιήσουν την φωνή της κριτικής και να μιλήσουν στους εαυτούς τους με συμπόνοια.


Διαβάστε επίσης:
Κόμπλεξ: Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται;
Μπορώ να διαχειριστώ τις έμμονες ιδέες μου;

Η επικοινωνία του έρωτα
εμφάνιση σχολίων