0
1
σχόλια
212
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Στερείται σωστής νομικής βάσης η απόφαση η οποία είχε προκαλέσει πολυήμερες ταραχές όταν εφαρμόστηκε πριν ένα μήνα
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: UNSPLASH
16 Φεβρουαρίου 2021
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euronews, Oλλανδικό δικαστήριο «διέταξε σήμερα την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας την οποία επέβαλε προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, αποφαινόμενο ότι στερείται σωστής νομικής βάσης».

Σύμφωνα με το δικαστήριο στη Χάγη: «Η απαγόρευση κυκλοφορίας βασίζεται σε έναν νόμο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπου δεν υπάρχει χρόνος για συζήτηση με το Κοινοβούλιο. Δεν υπήρχε οποιαδήποτε τέτοια πιεστική ανάγκη σε αυτήν την περίπτωση. Εκτεταμένα μέτρα όπως αυτά πρέπει να στηρίζονται σε κατάλληλους νόμους». Το ποσοστό μόλυνσης στην Ολλανδία μειωνόταν ήδη προτού τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο και η κυβέρνηση απέτυχε να καταστήσει σαφές γιατί η απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν απολύτως απαραίτητη λέει το δικαστήριο.

Αντίθετα με την Γερμανία όπου ανάλογη απόφαση δικαστηρίου έγινε δεκτή από την κυβέρνηση με σεβασμό, στην Ολλανδία, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα χρειαστεί να μελετήσει την απόφαση του δικαστηρίου…

Εντωμεταξύ η απαγόρευση κυκλοφορίας, που επιτρέπει την έξοδο για λόγους έκτακτης ανάγκης από τις 9.00 μ.μ. έως τις 4.30 π.μ. παρατάθηκε μέχρι τουλάχιστον τις 3 Μαρτίου. Είναι η πρώτη απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ολλανδία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η οποία προκάλεσε πολυήμερες ταραχές με εκατοντάδες συλλήψεις όταν εφαρμόστηκε στις 23 Ιανουαρίου.


Διαβάστε επίσης: Deutche Welle: Αντισυνταγματική η απαγόρευση κυκλοφορίας;
εμφάνιση σχολίων