0
1
σχόλια
203
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η Διεθνής Αμνηστία εξηγεί γιατί είναι σημαντική η απόφαση αγγλικού δικαστηρίου υπέρ της Νιγηρίας
 
DOCTV.GR
15 Φεβρουαρίου 2021
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε στις 12 Φεβρουαρίου υπέρ των δύο κοινοτήτων του Δέλτα του Νίγηρα που ζητούν δικαιοσύνη για περιβαλλοντικές ζημίες οι οποίες προκλήθηκαν από τη Shell (Okpabi και άλλοι/ες). Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι κοινότητες Ogale και Bille μπορούν να υποβάλουν τις νομικές τους αξιώσεις για εκκαθάριση και αποζημίωση κατά της Royal Dutch Shell plc (RDS) και της θυγατρικής της Νιγηρίας, της Shell Petroleum Development Company of Nigeria (SPDC).

«Αυτή η απόφαση-ορόσημο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος ενός μεγάλου κεφαλαίου ατιμωρησίας για τη Shell και για άλλες πολυεθνικές που διαπράττουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εξωτερικό. Τα αρχεία της Shell δείχνουν την έκταση των πετρελαιοκηλίδων που συνεχίζουν να καταστρέφουν τη γη των κοινοτήτων Ogale και Bille, δηλητηριάζοντας το νερό τους και καταστρέφοντας τα μέρα βιοπορισμού τους» - Mark Dummett, Διεθνής Αμνηστία

Μπορεί ο αγώνας να μην έχει κερδηθεί ακόμη, ωστόσο, η απόφαση αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δικαιοσύνη. Είναι μια απόδειξη για την επιμονή και το θάρρος των κοινοτήτων Ogale και Bille, οι οποίες αρνήθηκαν να δεχτούν τις δικαιολογίες της Shell και συνέχισαν να αγωνίζονται εδώ και χρόνια προκειμένου να παραπέμψουν τη Shell στο δικαστήριο.
εμφάνιση σχολίων