0
6
σχόλια
185
λέξεις
VISUALISM
Μια οικογένεια έφτιαξε το δικό της αυτόνομο οικοσύστημα, μέσα στον παγωμένο Αρκτικό Κύκλο
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
15 Φεβρουαρίου 2021
Ο Αρκτικός Κύκλος φημίζεται για τις ακραίες καιρικές συνθήκες όμως μια οικογένεια κατάφερε να δημιουργήσει τη δική της όαση στις παρυφές της Νορβηγίας, με τον πιο οικολογικό τρόπο.

Η οικογένεια Hjertefølger ζει στο νησί Sandhornøya της Νορβηγίας από το 2013. Το ταξίδι της στη βιώσιμη ζωή ξεκίνησε χτίζοντας ένα αυτόνομο ενεργειακά σπίτι από οργανικά υλικά όπως άμμος, νερό, ξύλο και πηλός, το οποίο περιβάλλεται από έναν ηλιακό θόλο.

Το τριώροφο σπίτι διαθέτει 5 υπνοδωμάτια, δύο μπάνια και γύρω του απλώνεται ένας κήπος. Ο ηλιακός θόλος «αγκαλιάζει» το σπίτι, προστατεύοντάς το από τα χιόνια και τους ανέμους, μειώνοντας παράλληλα και το κόστος θέρμανσης. Επίσης καλύπτει μια περιοχή του κήπου, την οποία η οικογένεια χρησιμοποιεί ως θερμοκήπιο για να καλλιεργεί μεγάλο μέρος της τροφής της.

Μήλα, κεράσια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, ακτινίδια, σταφύλια, αγγούρια, ντομάτες, κολοκύθες, πεπόνια αλλά και διάφορα βότανα, είναι μόνο μερικά από αυτά που καλλιεργούν στον κήπο τους, εκεί, κάτω από τα φώτα του Βόρειου Σέλας.