0
3
σχόλια
207
λέξεις
VISUALISM
Το σπίτι του μέλλοντος έχει βρόχινο νερό, ηλιακή ενέργεια και σκέφτεται σαν λουλούδι
 
DOCTV.GR
25 Ιανουαρίου 2021
Το σήμα κατατεθέν του μοντερνισμού τον 20ο αιώνα ήταν η ιδέα ότι το design υπηρετεί τη λειτουργικότητα. Τώρα, ο αρχιτέκτονας Koichi Takada προκαλεί τους σχεδιαστές να δημιουργήσουν ένα νέο αρχιτεκτονικό κίνημα επικεντρωμένο στην περιβαλλοντική ευθύνη: «Η φόρμα ακολουθεί τη φύση».

Το Sunflower House είναι μια κατοικία που έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί τη δική της ενέργεια, και το σχέδιό της είναι εμπνευσμένο από τα ηλιοτρόπια στην Ούμπρια της Κεντρικής Ιταλίας – τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά.

«Οι αρχιτέκτονες θέλουν να αντλήσουν έμπνευση από την αισθητική της φύσης αλλά πρέπει να πάμε πέρα από αυτό, να δημιουργήσουμε αλλαγές στα σπίτια που ζούμε, στις γειτονιές, στα μέρη που εργαζόμαστε και παίζουμε, και τελικά στον πλανήτη στον οποίο έχουμε το προνόμιο να κατοικούμε. Χρειαζόμαστε μια κινητική, ζωντανή αρχιτεκτονική που σέβεται το περιβάλλον, ενισχύοντας παράλληλα την ευημερία των ανθρώπων».

Το Sunflower House αντιγράφει την κίνηση του ηλιοτρόπιου και περιστρέφεται προκειμένου να συλλέξει ηλιακή ενέργεια καθώς ο ήλιος αλλάζει θέση. Έτσι επιτρέπει στα πάνελ να παράγουν 40% περισσότερη ενέργεια. Άλλα χαρακτηριστικά επιτρέπουν τη συλλογή βρόχινου νερού, τον φυσικό εξαερισμό και ένα περιστρεφόμενο σύστημα προσόψεων που περιορίζει την αύξηση της ηλιακής θερμότητας.