0
1
σχόλια
333
λέξεις
ΖΗΝ
Κάποια ζώα δεν είναι ίδια, κάποια ζώα γίνονται επιθετικά όταν τους «φορτώνεστε»!
 
DOC TV TEAM | ΦΩΤΟ: UNSPLASH
2 Φεβρουαρίου 2021
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine, η παρουσία ενός κατοικίδιου φαίνεται να μειώνει επιβλαβείς ψυχολογικές επιπτώσεις του εγκλεισμού.

Οι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν έτσι κάποια ζώα όμως δεν νιώθουν το ίδιο, και ειδικά οι γάτες. Ενώ στα social media λέμε για πλάκα ότι οι γάτες δεν μας ανέχονται, ρεπορτάζ ανά τον κόσμο αναφέρουν διάφορες περίεργες συμπεριφορές. Η Politico λέει σε σχετικό ρεπορτάζ ότι «ιδιοκτήτρια» γάτας δήλωσε ότι η γάτα της σπρώχνει το χαλί της γιόγκα όταν αρχίζει να κάνει τη γυμναστική της, ένας πατέρας τεσσάρων γατιών είπε στη Vox ότι μια γάτα άρχισε να τρέχει στους τοίχους και ότι άλλες γρυλίζουν.

Οι κτηνίατροι αποκαλούν τη περίεργη στάση των ζώων κατά το lockdown «συμπεριφορές εκτοπισμού ». Κάποια κατοικίδια ζώα, απολαμβάνουν τη συνεχή προσοχή, άλλα δεν φαίνεται να έχουν ιδέα ότι οι ρουτίνες των ιδιοκτητών τους έχουν αλλάξει ή δεν ενδιαφέρονται, μερικά θεωρούν ότι η ξαφνική αλλαγή είναι μια αγχωτική εμπειρία, λέει η M. Leanne Lilly, καθηγήτρια κτηνιατρικής συμπεριφορικής ιατρικής στο Ohio State University.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι νωρίς για να εκτιμήσουν συνολικά την κατάσταση αλλά υπάρχει περίπτωση τα άτομα που βρίσκονται αναγκαστικά κλεισμένοι στο σπίτι, να παρατηρούν τελικά τώρα συμπεριφορές στα κατοικίδιά τους που δεν είχαν χρόνο να παρατηρήσουν πιο πριν, δηλώνει η Zenithson Ng, καθηγήτρια κλινικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί.

Η Δρ Titeux υποστηρίζει στο γαλλικό Vice ότι δεν έχει αντιμετωπίσει πολλές περιπτώσεις κατάθλιψης σε γάτες (εμφανίζεται ως παραίτηση) αλλά έχει δει πολλές να έχουν γίνει επιθετικές απέναντι στους ανθρώπους τους, ενώ είχε πελάτες ανθρώπους που ήθελαν να κάνουν ευθανασία τις γάτες τους επειδή δεν θα σταματούσαν να τους επιτίθενται κατά τη διάρκεια του lockdown.

Για όσους θέλουν την ψυχική υγεία της γάτας τους, οι λύσεις είναι να αλλάξει το περιβάλλον της γάτας, (να βγαίνει περισσότερο έξω πχ) και να αλλάξουμε τον τρόπο αλληλεπίδρασης μαζί της, λέει. Να αφήνουμε χώρο στη γάτα, δηλαδή σα να λέμε, να την αφήνουμε στην ησυχία της!


Διαβάστε επίσης:
Τι εννοείς δεν έχεις γάτα;
Ημέρα της Μαύρης Γάτας
εμφάνιση σχολίων